Yaz aylarında araçlarda fazla yakıt tüketiminin çeşitli nedenlere bağlı olduğunu aktaran Karatay, ''Sıcak, klima, uygun yağ kullanımı ve lastikler yüzünden yaz aylarında yakıt maliyeti yaklaşık yüzde 10 yükseliyor. Bu nedenle sürücülerin araçlarına uygun yağ ve uygun lastik kullanması gerekiyor.
Kışın, araçların motor verimi açısından iyi olduğu bir dönem olsa da aslında kışın araçlar daha çok yakar. Aracın mekanik sisteminin içinde bulunan yağ akışkanlığı soğuk hava ile birlikte yavaşlar. Aracın yüksek sıcaklığa ulaşıp motorun ısınması zaman alacağından yakıt tüketimi de o oranda artacaktır.
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir. Bu nedenle uzun yolda 80-90 km hızla gitmekte fayda var.
Kış aylarında ise soğuyan hava, lastik basıncını düşürür. Lastik basıncının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi artar. Çünkü aracın dönüşlerini ve genel olarak hareket kabiliyetini olumsuz etkiler. Böylece araç fazla enerji yani yakıt harcar.
Lastik basıncının uygun olmaması, aracın motor gibi aksamlarının kirli olması, araçta aşırı yük olması, vb. yakıt tüketimini artırıyor. Ayrıca çok sık frene basmak, ani hız değişiklikleri yapmak ve aracın aerodinamiğini bozacak şekilde pencere açmak da yine yakıt tüketimini artıran faktörler arasında yer alıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Söz konusu benzinli motorlar olduğunda aşınmış bujiler, tıkanmış hava ve yakıt filtreleri, bakımı yapılmamış gaz kelebekleri ve oksijen sensörleri yakıt tüketimini artıran başlıca sebepler arasında yer alıyor.
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir. Sıvılaştırılmış likit gaz anlamına gelen lpg, performans olarak diğer türlerden düşük olmasına ve soğuk havalarda lpg kullanımına geçerken daha fazla yakıt harcamasına rağmen en düşük yakıt fiyatına sahip olması dolayısıyla çokça tercih edilir.
Örneğin, havanın serin olduğu günlerde veya sabah saatlerinde benzin almak daha iyidir. Çünkü hava serinken benzin soğuk nedeniyle sıkışmış formda olduğundan buharsız olarak satın alınır. Bu da aynı miktar paraya daha fazla litre benzin almanızı sağlar.
Daha yüksek bir viteste yavaş gitmek daha az yakıt tüketir. Her fırsatta vites arttırmak en iyisidir. Bununla birlikte aracınızı agresif kullanmak yumuşak kullanıma oranla yakıt tüketimini üçte bir oranında arttırır.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
1) Aracın uygun devirde kullanılması gerekmektedir (ne düşük nede yüksek), istisnalar dışında yüksek devirlere çıkılmamalıdır (2000-3000 devir aralığında).
Lastiklerin hava basınçlarının az olması durumunda yakıt tüketimi artar. Depoyu sürekli dolu tutmak, yakıtta tasarruf sağlar.
Otomobille yapılan 90 kms'den sonraki her 1 kms artış yakıt tüketimini yüzde 1 oranında artırır. Günümüzün modern otomobilleri 90 kms hızda, 100 km'de ortalama 6-7 lt yakıt tüketirken, bu hızı 130 kms üzerine çıkartmak yakıt tüketimini 10-11 lt seviyelerine kolayca yükseltebiliyor.
Gaza bastığınız zaman, motorunuzun ısınması zaman alır (sürüş koşullarına bağlı olarak beş ve 15 dakika arasında değişir).
Hızınızı azaltın!
Yüksek hız, her zaman motora daha fazla enerji harcatır ve bu da daha fazla yakıta ihtiyaç duyurur. Arabanızı ne kadar yüksek hızda kullanırsanız aracınızın yakıt tüketim hızı da o kadar artar.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Hız sabitleyici evet yakıt tasarrufu sağlar. ve devirin düşüp yükselmesine sebep olur.
Kaloriferi yanında araçta güç çeken, enerji harcayan tüm donanım ve cihazlar(koltuk ısıtma, hatta cam rezistansı bile) yakıt tüketimine etki eder.
İçten yanmalı motorlarda çalışmaya başladıkları andan itibaren yakıt tüketilir. Ancak enjektörlü araçlar rölantide yakıt tüketmez. Hatta enjektörlü araçlarda motor devri 5000 devrin üzerine bile çıksa araç boşta çalışır ve yakıt tüketmez.
Kitapçıkta, ozon kirliliğinin olduğu aylarda araç sahiplerinin gündüz yerine gece saatlerinde benzin alması önerisinde bulunularak, bu kapsamda araçlara benzinin saat 20.00 ile 07.00 aralığında alınmasının tercih edilmesi gerektiği kaydedildi.
Bu bir sorun değildir, yakıtlar uçucudur. Yakıtı kullandıkça, depoya kullanılan yakıtın yerine hava girmesi gerektiğinden tek yönlü Check-Valf kullanılır. Yakıt doldurma kapağıda sızdırmaz contaya sahip olduğundan, yakıt buharı atmosfere hiç bir şekilde karışamaz, dolayısiyle depodaki yakıtta azalma olmaz.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Benzinli araç 100 km kaç litre yakar en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Benzinli araçlar 100 km'de ortalama 8,5 litre yakmaktadır. Dizel araç 100 km kaç litre yakar 2022 en çok aratılan sorulardan bir tanesidir. Dizel araçlar 100 km'de ortalama 6 litre yakmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri