Motor yağ yakması sebebi pistonların uçlarındaki segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçmasından kaynaklanır. Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait parçaların aşınmasına yol açarak yanmayı tetikler.
YEni teknoloji araçlar yüksek devirlerde az miktarda yağ eksiltebilir. Sonradan kendine gelir safsatası da yoktur.
Her araç yağ eksiltir. Yalnız bunun miktarı önemlidir. Örneğin; 5.000 km de 1-1.5 litre yada 10.000 kmde 1-1.5 litre normaldir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
İlgili 39 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Motorun yağ yakması yaygın bir sorundur ve göz ardı edildiğinde büyük hasarlara neden olabilir. Günümüzde çoğu yeni motor 5.000 ila 8.000 km. arasında yarım litreden az yağ tüketir. Bazı motorlar ise hiç yağ eksiltmez. Ancak kilometre artıkça ve aşınmalar hızlandıkça yağ tüketimi de doğal olarak artar.
Bunun için yapılması gerekenler ise oldukça basittir. Aracın yağını zamanında değiştirmek, araca hararet yaptırmamak ve en önemlisi aracı yüksek devirlerde kullanmamak yağ yakmayı önlemenin en basit yoludur.
LPG ile çalışan motorda ortam çalışma sıcaklığı benzinle çalışan motora göre daha fazladır. Bu nedenle LPG'li motor nispeten daha yüksek sıcaklıkta çalışmaktadır. Bunun sonucu olarak motor yağında buharlaşma LPG'li motorda daha çok olur. LPG'li motorda emme valfleri benzinli motora göre daha az soğur.
Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın. Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Anlaşmalı olduğunuz servisler ile araç bakımı yaptırdığınız takdirde aracınız garantiden çıkmaz. Ancak anlaşmalı olmadığınız bir servise araç bakımını yaptırmanız halinde aracınız garanti kapsamından çıkar.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir. Yağ yarı seviyedeyse, motor yağı eklemek isteğe bağlıdır.
Motorun yağ yakma sebepleri ; segmanlar aşınmış, silindirler aşınmış, subap yatakları aşınmış olabilir veya kullanılan motor yağlama yağı fazladır. Yağ yakan bir aracın egzoz dumanı mavi renkte gözlenir. Yağ ölçümü yapıldığında yağ belirtisi en alt (min.) çizgide ise bu aracın yağsız çalıştığını bildirir.
Alıcağınız motor yağının bidon kapağına dikkat etmelisiniz. Gerçek kapak ile sahte kapak arasında renk ve şekil farklılıkları görülmektedir. Bidonun kapağını açtığınızda karşınıza çıkan hologram soluk ve özensiz gözüküyorsa, o motor yağına dikkat etmelisiniz. Zira sahte olabilme ihtimali vardır.
Silindirle segmanlar arasında boşluk artıkça patlama esnasında basınç yitimi yaşanır. Bu da motorun çekişten düşmesine sebep olur. Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
Motorun yağ yakmasına neden olan bir sebep de aracı uzun süreler boyunca çok yüksek devirlerde çalıştırmaktır. Uzun süre yüksek devirlerde çalışan motor segmanların yıpranmasına neden olarak yağ sızdırmalarıyla sonuçlanır.
Motosiklet motor yağı eklenmesi
Muayene penceresi veya yağ çubuğu size yağ seviyenizin düşük fakat yağın hala iyi durumda olduğunu söylüyorsa mümkün olan en kısa zamanda yağ eklemek iyi bir fikirdir. Bu işlemin ilk adımı, doğru yağı eklediğinizden emin olmaktır.
Motor Yağ Çubuğu İki Seviye Arası Kaç Litredir? Motor yağ çubuğunda belirtilen olması gereken yağ miktarı ile ilgili maksimum ve minimum seviyeyi gösteren çizgilerin arası genel olarak 1 litredir.
Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınmasından meydana gelmektedir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Würth yağ katkısı özellikle yağ yakan eski model arabalarda kullanıldığı takdirde sürüş konforu ve güvenliği sağlamaktadır. Motor katkı yağları aracınızın daha az ses çıkarmasını sağlayarak sürtünme kaynaklı oluşan ısınmayı engelleyen bir karışıma sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri