Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. Ufak bir sticker ile sütü sağdınız tarihi ve saati kapların üzerlerine yapıştırmayı unutmamalısınız.
Sağılan süt oda sıcaklığında 5-8 saat tazeliğini korur. Ancak hava sıcaklığı arttıkça bu süre azalır. Eğer bebek saklama kabındaki sütü bitiremez veya bir miktar artarsa, bu sütün ağzını kapatarak buzdolabında bekletebilir, tekrardan kullanabilirsiniz.
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Donmuş anne sütünü çözdürmek veya sıcaklığını arttırmak için bir kaseyi sıcak veya ılık su ile doldurun ve içine donmuş anne sütü olan poşet/şişeyi oturtun. Anne sütü ılıtmak için sütü kesinlikle ateş üzerine koymayın ya da kaynatmayın. Kaynatma işlemi sütün içindeki besinlere zarar verecektir.
Buzdolabında (4 derece) 3 gün
Sağılmış anne sütü BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında 4 derecede 3 gün saklanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
1 Aylık bebeklerin beslenmesi
Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.
Buzdolabında (4 derecede) 3 güne kadar, dondurucuda ( yaklaşık -18 derecede ) 3 ay saklanabilir. Sonuç olarak, anne sütünün doğru şekilde saklanabilmesini teminen üretilen saklama poşetleri, sütünü saklamak isteyen anneler için ideal ve sağlıklı bir seçenektir.
Yenmemiş mama oda ısısında 1 saat beklediyse atılmalı yerine yenisi yapılmalıdır. Hazırlanmış ama bebeğe içirilmemiş formül mama buzdolabında 24 saat kadar saklanabilir. Mamaya fazladan su katmayın.
İçinde anne sütü olan kap, sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak çözünmüş sütün ılınması sağlanıp, bebeğe verilmelidir. Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine ve bocalamasına neden olur.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. Ufak bir sticker ile sütü sağdınız tarihi ve saati kapların üzerlerine yapıştırmayı unutmamalısınız.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Anne sütü sağıldıktan sonra hemen bebeğe verilmek zorunda değil. Zaten süt sağma makineleri ve süt sağma pompaları, annenin bebeğin yanında olamadığı zamanlarda da sütünü sağabilmesi için. Sağılan sütü temiz ve güvenli bir şekilde saklamak ve gerektiğinde ısıtarak bebeğe vermek gerekir.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Gece ve gündüz sağılan anne sütlerinin içeriği farklı olduğu için gündüz sağılan sütler gündüzleri, gece sağılan sütler geceleri bebeklere verilir. Bu nedenle süt saklama kaplarının üzerine tarih ve saat yazılması önemlidir.
Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır. Sütünüz azsa ya da bebeğiniz emmeyi red ediyorsa sütün devamlılığını sağlamak çok önemlidir.
Sağılan süt steril süt saklama poşetleri veya kaplarında genellikle 60-120 cc olacak şekilde saklanmalıdır.
Olgun anne sütü, karbonhidrat ve mineral solüsyonundaki protein bileşimidir. Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir.
Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır. Bozulmuş anne sütü tıpkı son kullanma tarihi geçmiş inek sütüne benzer keskin bir kokuya sahiptir. Sütünüzü dondurarak muhafaza ediyorsanız, süt çözüldükten sonra sabunumsu ya da metalimsi bir koku hissedebilirsiniz.
Sağıma başlamadan önce bir bardak su içmeli ve sağım sırasında mümkün olduğunca su tüketmelisiniz. 2) Sağım sırasında bebeğinizin resmine bakmanız, bebeğiniz gibi kokan bir şeyi yanınızda bulundurmanız, bebeğinizin sesini duymanız sağım sırasında süt akışınızı arttırmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri