Yer fıstığı, badem, hindistancevizi, fındık ve ceviz alerjen kuruyemişler arasında yer alır.
Literatürde yağlı tohumlar ya da sert kabuklu yemişler olarak geçen fındık, fıstık, ceviz, badem halk arasında kuruyemişler olarak bilinir.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Bu açıdan kuruyemiş çeşitleri, ay çekirdeği, badem, fındık, ceviz, kaju, Antep fıstığı, kuru kayısı, kabak çekirdeği şeklinde sıralanabilir. Bu kuruyemişler, sağlığa birçok faydası olduğu için birçok insanın sevdiği besinler arasındadır.
1) Kalp Dostu Fındık
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
YER FISTIĞININ FAYDALARI
Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kolon ve mide kanserine karşı büyük bir savaş verir. Kan şekeri seviyesini dengelemeye yardım eder. E vitamini deposudur ve bundan dolayı da cilt sağlığına fazlasıyla yararlıdır.
Omega-3 içerir, kalp, damar ve beyin için iyi bir dosttur. İçeridiği krom ve lifler sayesinde tokluk hissi verir. Zayıflama diyetlerinde ara öğünlerde tokluk hissi vermesi ve kan şekerini dengelemesi için iyi bir ara öğündür. Antioksidan bakımından da zengindir.
Bu konuda kaju, Antep fıstığı ve badem ilk sıralarda yer alır. Bunlar içerisinde en pahalısı ise kaju olarak bilinir. Bunun için en pahalı kuruyemişin kaju olduğunu söyleyebiliriz.
Bir Avuç Kuruyemiş Yeterli
Uzmanlar çerezlerin günlük tüketim miktarının 7 ile 59 gram arasında olmasının ideal tüketim miktarı olduğunu belirtmektedir. Bu da yaklaşık olarak bir avuç kuruyemişe denk gelmektedir.
Fındık, badem, ceviz, kaju ve fıstık gibi yağ içeren kuru yemişlerin uzun süre ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olurken yine bu kuru yemişlerin ölçülü şekilde süt ile beraber tüketilmesi tokluk hissi sağlayıp zayıflamanızı gerçekleştirebilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Canan Karatay kuruyemiş ne kadar yenmeli? GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Kaju: Fıstık Gibi Meyve!
Kaju meyvesi, çiğ veya kavrulmuş olarak tüketilebilir. Kaju ağacı üzerinde yetişen yiyecek, fasulye ve böbrek şekline benzeyen formu ile diğer fıstıklardan ayırt edilir.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Kuru yemiş, çeşitli bitki meyve veya tohumları kurutularak veya işlenerek üretilen çerez.
Spor yapanlara genel olarak önerilen ve sporcuların tercih ettiği kuruyemişler çeşitleri, çoğunlukla çiğ kuruyemişlerdir. Bu kuruyemiş çeşitleri; çiğ badem, çiğ fındık, çiğ kaju, kunar ceviz gibi çeşitlerdir.
Yatmadan Önce Kuruyemiş Tüketin
Yatmadan önce yenecek bir miktar kuruyemiş size gece boyunca ihtiyacınız olan besin değerlerini sunacağı için gece boyunca açlık hissi yaşamamanızı sağlayacaktır. Bu da sizin gece kalkıp sağlığınıza zarar verecek yiyecekler yemenizin önüne geçecektir.
Çayın yanında lezzetli atıştırmalıklar olarak tüketebileceğiniz kuruyemiş çeşitleri ile akşamlarınızı bol sohbetli ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz. Çayın yanında tüketeceğiniz kuruyemiş tabağı için birkaç çeşit kuruyemiş mevcut. Çayın yanında tüketilen çekirdek aslında akşamların bir vazgeçilmezi olmuştur.
Bir insan en sağlıklı yağ ihtiyacını kuruyemişlerden sağlıyor. Ancak yemişlerin kavrulması demek bu doğal yağların trans yağa dönüşme ihtimalinin olduğu demek. Dolayısıyla doğal bir besin olarak kuruyemiş tüketilmek isteniyor ise kesinlikle çiğ olarak alınmalıdır.
Bu yüzden genellikle çiğ kuruyemişlere olan ilgi her geçen gün artıyor. Bu kategorimizde fındık içi, yer fıstığı, badem, kaju, ceviz, kahve çekirdeği, ayçekirdeği, kabak çekirdeği, mısır ve leblebi gibi birçok ürünü çiğ kuruyemiş olarak bulabilirsiniz.
İçerdikleri sağlıklı yağlar sayesinde kuruyemişler kalp krizi ve inme riskin azaltır. Damarlardaki iyi kolesterol seviyesini düzenleyen bu lezzetli besinler, kan akışını düzenler. Böylelikle kalbe ve beyne pompalanan kan miktarı düzenlenmiş olur. Ayrıca içerdikleri yağ nedeniyle damar sağlığını da korur.
“Kuruyemişin Bayatlamaya Zaman Bulamadığı Yer” sloganıyla Özgür Leblebi, halen ikinci kuşak; Zeki Özgür liderliğinde, oğulları Selçuk Özgür ve Eren Özgür ile varlığını sürdürerek, taptaze kuruyemişlerin Türkiye'nin dört bir tarafına ulaşması için hizmet vermeye devam etmektedir.
Kuruyemişler: Kuruyemişler yağ içeriği fazla olan besin grubudur ve tüketimi de sağlığa oldukça faydalıdır. Ancak büyük porsiyonlarda tüketimi aşırı yağa bağlı fazla enerji alımından dolayı gecele vücudun yağ depolamasına neden olabilir. Porsiyon miktarı küçük tutulmalıdır.
Diyetteyken Hangi Kuruyemişler Tercih Edilmeli? Diyetteyken tercih edilmesi önerilen kuruyemişler şu şekildedir; Badem, fındık, kaju, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığıdır. En düşük kalorili fındıkgillere badem ve antep fıstığı girmektedir.
1- Protein bakımından en zengin olanı badem. 30 gram bademde 6 gram kadar protein bulunuyor. Bu miktar cevizde 4'e, fındıkta 3'e düşüyor. 2- E vitamini zenginliği yönünden fındık başı çekiyor. 30 gram fındık günlük E vitamini ihtiyacınızın neredeyse yarısını karşılayabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri