Akdeniz ülkelerinin vazgeçilmez sebzesi olan yeşil domates özellikle sos olarak kullanılır. Hem pişirilmiş hem de çiğ olarak tüketilebilir.
Yapılan araştırmalarda yeşil domatesin insan sağlığına oldukça faydası olduğu gözlemlenmiştir. - Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur.
Domateslerin üzerini iki parmak geçecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Domatesler, normal domatese göre geç yumuşayacaktır. Yumuşamaya başlayınca; bulguru, baharatları, küp şekeri ve küp küp doğranmış normal domatesi ekleyip birlikte kaynatılır. Yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Çiğ domatesin faydaları içeriğindeki antioksidanlardan ve yararlı bileşenlerden kaynaklanmaktadır. Domatesin içindeki ana antioksidan likopendir. Bu madde, vücutta hasara yol açabilecek serbest radikalleri nötralize eder. Domatesin içinde ayrıca beta karoten, folik asit ve A, C, E vitaminleri bulunur.
Domatesleri yıkayın ve yarım santim kalınlığında dilimleyin. Una biraz tuz ekleyin, galeta unu ve yumurta ile birlikte fotoğraftaki gibi küçük kaselere alın. Domates dilimlerini önce una sonra yumurtaya son olarak galeta ununa bulayın ve önceden kızdırdığınız yada önlü arkalı kızartın.
İlgili 25 soru bulundu
Yeşilken de kırmızıyken de hasat edilebilen domateslerin uzun hasat aralığı olması, pazarda kullanışlılığı artırıyor.
Yeşil Domates içeriğinde 6,90 Karbonhidrat(g), 1,80 Protein(g), 0,30 yağ(g), 1,43 lif(g), 15,00 Sodyum(mg), 310,50 potasyum(mg), 10,50 Kalsiyum(mg), 40,50 A Vitamini(ui), 30,00 C Vitamini(mg), 0,75 ve Demir barındırır.
Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiren domatesi yedi gün boyunca tükettiğinizde kemik kaybı, kanser, şeker hastalığı, böbrek taşı, felç, kalp krizi ve obezite gibi hastalıkların önüne geçer. Çiğ domates pişirilmiş domates göre daha etkilidir. Çünkü asit seviyesi yüksek olduğundan mide şikayetlerine fayda sağlar.
Domatesin kabuğunda karotenler daha fazladır. Likopen ve beta karoten içeriği kabukta daha fazladır. Domates sosları ve domatesten yapılmış içecek ve diğer ürünler günlük likopen ihtiyacının yüzde 80'ini karşılayabilmektedir. Pişmiş domates ürünlerinde likopen çiğ domatese göre daha fazladır.
- Diyetetik lif bakımından zengin olan yeşil domates sindirim siteminin daha iyi çalışmasını destekler. Aynı zamanda vücudun yağ yakımıza yardımcı olur. Fazla yağı enerjiye çevirir. - Yapılan araştırmalarda da içinde bulunan ATF4 adlı protein maddesi kas ve kemik sistemini güçlendirerek hastalıklardan uzak tutuyor.
Sadece bitkilerini al ve onları daha sıcak olan iç mekâna taşı. Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Yeşil domateslerin çiğden tadına bakan çok az insan olduğunu düşünüyorum. Ham göründükleri için acı mı ekşi mi tatlı mı olduklarını pek kestiremediğimizden olsa gerek gönüllü bir ısırık alan nadirdir. Aslında şahsına münhasır bir lezzeti var tanımlamaya çalışınca sanki biraz yeşil ama çok tatlı olmayan eriği andırıyor.
Rengine aldanmayın, parlak yeşil kabuğun altında yoğun lezzetli, meyvemsi tadı ile zengin bir domates vardır. Pek çok kişi kırmızı domateslerden daha lezzetli olduklarını iddia eder. Geleneksel Alman domatesi olan Aunt Ruby yeşil domates tohumlarını bu sezon bahçenizde yetiştirmek üzere ekin.
Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz. Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz.
Çok fazla birikmesi sonucunda eklemlerde iltihaplanma, ağrı ve şişmeye neden olabilir. Domates, oksalat bakımından zengindir ve bu madde vücutta kolay bir şekilde metabolize edilemez. Vücuda fazla alımı sonucunda böbrek taşına neden olabilir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN. Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Anti-enflamatuar yiyecekler arasında günlük beslenme programına en kolay dahil edilebilen yiyeceklerin başında domates gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallerin etkilerinden ve enflamasyon sürecinden minimum etkilenmeyi sağlayan bu besin, hücreler arası rahatça geçiş yaparak etkinliğini artırır.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Domates. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi domates, yüksek miktarda tannik asit içerir. Domatesi aç karna tüketmek midenin asit seviyesini arttırır. Bu da gastrite neden olabilir.
Kansızlığa İyi Gelir
Domatesin içeriğindeki C vitamini, vücuttaki demirin emilmesini sağlamada oldukça etkilidir. Bu nedenle günde yeterli miktarda domates tükettiğinizde kansızlığı önemli ölçüde iyileştirebilirsiniz.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Derin bir tencerenin içerisine domatesleri, zeytinyağını ve tuzu koyun. Karışımı orta ateşte yaklaşık 1 saat ara ara karıştırarak pişirin. Domates konservesi karışımını daha önce kaynar suyla temizlediğiniz cam kavanozlara dökün. Kapağını kapattığınız kavanozları ters çevirin ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri