Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır. Lahana Tohumu Nasıl Ekilir? Lahana tohum ekim zamanı geldiğinde, metrekareye 5-6 gram düşecek şekilde serpme olarak tohumlar ekilir.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır. Dikim mesafesi olarak sıra arası 50-70 cm ve sıra üzeri 45-60 cm alınabilir.
Genel bir kural olarak, ekim işleminden dikim işlemine kadar 18 ila 38 gün gerekmektedir. Çoğu lahana çeşitleri, dikim işleminden 75 ila 88 gün sonra hasat edilmeye hazırdır.
Lahana tohumunun sağlıklı bir şekilde çimlenme aşamasına geçmesi için nem kontrolünün yapılarak sulanması gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle de genel olarak sabahları veya öğlen ısının yükselmesi ile birlikte her gün sulanması gerekmektedir.
Lahana fidesi dikimi için yılın en doğru zamanları havanın rüzgârsız ve aynı zamanda serin olduğu Eylül, Ekim ve Kasım ayları olmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Lahana, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi sebzeler bamya ile uyumlu bir şekilde yetişir.
Lahana Tohumu Ne Zaman Ekilir? Tohum ekimleri mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam edebilmektedir. Bölge özelliğine göre ilkbaharda tohum tavalarına ekilmeğe başlansa da yaz ayları uzun ve sıcak geçen yerlerde Haziran Temmuz gibi daha geç aylarda yapılmaktadır.
İklim koşulları ve toprak yapısı uygun olan yerlerde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Ülkemiz de Niğde İlinin Bor İlçesinin Kaynarca Köyünde 50.000-70.000 adet beyaz lahana rekor şekilde üretilmekte ve kalite bakımından birinci sırada olup, Kaynarca Köyünde yıllık üretim 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Ortalama olarak azotlu gübrelerden (amonyum sülfat) dekara 40-50 kg. , fosforlu gübrelerden (süper fosfat) dekara 40-50 kg, potasyumlu gübrelerden (potasyum sülfat) dekara 20-30kg. hesabıyla verilebilir. Fosforlu gübrenin tamamı,potaslı gübre ve azotlu gübrenin 15 kg.ı fide dikimi ile beraber verilmelidir.
Uygun baş gelişimi için gece- gündüz sıcaklık farkının 5 0C olması arzu edilir. Genelde (–100C) gibi düşük sıcaklıklara da tolerans- lıdırlar. Lahana grubu sebzeler genelde toprak yönünden pek fazla secici değildirler.
Serin iklim sebzesi olan lahanagillerde en kaliteli üretim Sonbahar-kış döneminde gerçekleştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellik- le kışlık olarak yetiştirilirler.
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
İklim istekleri bakımında seçici bir bitki değildir. Lahana yetiştiriciliği için optimal sıcaklık 12-23 °C derece arasındadır. Tohumlar çimlenip 3-4 yapraklı olana kadar düzenli olarak sulama yapılması lazımdır. Lahana tohumu ekim yapıldıktan sonra 18-38 gün arasında dikime hazır hale gelmektedir.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Bir dekardan 2-8 ton arasinda lahana hasat edilebilir. Ortalama olarak bir dekar alanda 2000 civarinda lahana bitkisi bulunur.
Lahana tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Lahana tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi; hasadın verimliliği açısından önemlidir. Lahana tohumu ekim derinliği 0,5 -1 cm, sıralar üzeri mesafe sıra üzeri 20-30 cm ,sıralar arası 45-60 cm arasındadır.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir.
Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir.
bitkilerin birbirinin yakınına, uyumsuz bitkilerin ise birbirinden uzağa ekilmesi temeline dayanır. Ekolojik tarım için kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biridir. Çok da eğlencelidir. Sistemin en önem verdiği şeylerden biri toprağın hep bitki örtüsüyle kaplı kalmasıdır.
Aşağıda yan yana dikilebilecek sebzelere örnekler verilmiştir: Domates: Salatalık, soğan, maydanoz ve havuç Lahana: Ispanak, kereviz, soğan ve pancar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri