Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Yeşillikleri kuruttuktan sonra kağıt havlu yardımıyla sarın. Daha sonra buzdolabı poşetinin içine sarılı bir şekilde yerleştirin. Poşeti kapatırken içinde hava kalmamasına özen gösterin. Dilerseniz, normal poşet kullanabilirsiniz.
Buzdolabında sebze ve meyveleri çok iyi saklamak için buzdolabı poşetlerinden yardım alabilirsiniz. Her sebze ve meyve için ayrı saklama kabı kullanmamak, farklı kokuların dolap içine yayılmasına neden oluyor. Kötü koku oluşumuna engel olmak için her birini ayrı kaplarda muhafaza edebilirsiniz.
Kuru Saklama
Pazar poşetleri yeşillik saklama için ideal bir yol değildir, bunun yerine yeşilliklerini kağıt havluya sararak bozulmalarını geciktirebilirsin. Kağıt havlunun içinden çıkarıp fazla zaman kaybetmeden maydanoz, dereotu, nane, roka, tere ve reyhan gibi yeşil sebzelerin önce saplarını biraz kısalt.
Saklama kabının dibine sereceğiniz bir parça havlu kağıt ve yeşillikleri koyduktan sonra üzerine yerleştireceğiniz bir parça havlu kağıt, yeşilliklerin nemlenip bozulmalarını engelleyecektir.
İlgili 39 soru bulundu
Taze yeşillikleri dolapta saklamak için yıkadıktan sonra nemini almalısınız. Yıkadığınız yeşillikleri kağıt havluyla kurutabilirsiniz. Nemini aldığınız yeşillikleri, bir poşet içine alın. Bu gibi durumda poşetin içindeki havayı da almanız gerektiğini unutmayın.
Marul ve kıvırcık gibi yapraklı sebzeleri yıkamadan ve baş kısmından ayırmadan buzdolabında saklayınız. Yapraklarının ezilmesini ve solmasını yavaşlatmak için kapalı sert bir kaba koyunuz. Kabın üst kısmına gıda ile teması uygun olan bir kağıt havlu koyarak fazla nemi alabilirsiniz.
Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın. Sap kısımlarını sirkeli suda 10 dakika bekletin ve kurulayın. Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın. Bu şekilde buzdolabına alarak 7-10 gün arası taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Buzdolabında saklanmaması gereken sebzeler
Kök sebzeler yani patates, sarımsak, soğan, yer elması ve balkabağı buzdolabına konmaması gerekenler arasında yer alır. Bu sebze ve meyveler, içerisi hava alacak şekilde ve delikli kaplarda, direk güneş ışığına maruz bırakılmadan saklanmalıdır.
Bunun için otları kağıt havlu veya sebze kurutucusu ile iyice kurutun. Bunun için yıkayıp, iyice kuruttuğunuz otları ve yeşillikleri hava geçirmez kapların içine koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
En büyük hata meyve ve sebzeleri market poşetleriyle saklamak En alt rafta ise meyve sebze kısmı olmalıdır. Ancak meyve sebzeler pazar ya da market poşetleriyle buzdolabında tutulmamalıdır. Yapılan en büyük hatalardan biri budur. Besinler mutlaka paketlerinden çıkarılmış olmalıdır.
Meyveler, etil gaz üretmesi nedeniyle yanındaki sebzelerin bozulmasına neden olabilir. Buzdolabı, çoğu meyve ve sebze için uygun saklama ortamına sahiptir. Ancak soğan, sarımsak, patates ve domates buzdolabına konmadan oda ısısında tutulmalıdır. Güneş ışığını doğrudan almayan ve hava alabilen kaplarda saklanabilir.
Olgunlaşmış sebze ve meyvelerinizi doğrayarak dondurucuda muhafaza edin. Bu şekilde koruyabileceğiniz ürünler dolmalık biber, yeşil fasülye, brokoli, brüksel lahanası, kabak, kereviz, salatalık, soğan, mantar, çilek, muz vb. diye giden bir liste! Dondurmadan önce sıcak suda iyice arındırdığınızdan emin olun.
Maydanozlar 5 dak suyun içinde bekletilir, ardından yıkanır ve süzülmeye bırakılır. Süzülmeye bıraktığımız maydanozları ince ince doğrayıp, buzdolabı poşetine doldurup buzluğa atılır. Lazım oldukça kullana bilirsiniz.
Yumuşar, tadını kaybederler: Yeşillikler
Derin dondurucuda bekleyen maydanoz, marul gibi yeşillikler donunda yumuşayacak ve pörsüyecek; aynı zamanda tadını da kaybedecektir. Onları uzun süre taze olarak saklamanın yolu yıkayıp duruladıktan sonra kağıt havluya sararak ya da bir plastik poşet içinde buzdolabında tutmak.
Sebzeleri buzdolabına koyarken yıkarsanız çürümesine neden olursunuz. Bilhassa salatada kullanılan marul, yeşil soğan, maydanoz ve domates gibi sebzeler yıkanıp da ıslak konduğunda çok çabuk küflenmektedir. Bu yüzden yapmanız gereken, sebzeyi kuru almaktır.
Salatalık buzdolabında dış yüzeyi kuru kalacak bir şekilde saklanmalıdır. 5 gün içerisinde tüketemeyeceğinizi düşündüğünüz salatalıkları, kağıt havlu ile sarıp kilitlenebilir buzdolabı poşetlerinde havasını alarak saklayabilirsiniz.
Sebzelerin nemlenmesi zamanla donmalarına ve çürümelerine neden olur. Bunun için sebzelerinizi kağıt poşet, buzdolabı poşeti veya delikli poşetle saklamaya dikkat edin. Bunun yanı sıra yapraklı sebzelerinizi kağıt havluya sararak da saklayabilirsiniz. Islak olarak saklanan sebzeler nemden dolayı çabuk çürüyecektir.
Domates - Salatalık
Salatalığın da düşük ısılara karşı duyarlı olması sebebiyle domates de olduğu gibi oda sıcaklığında saklanması daha doğru olur. Her ikisinin de diğer sebzelerden ayrı ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edilmesi son derece önemlidir.
Nemli bir bezi cam kabınızın tabanına yerleştirin. Bıçak kullanmadan kestiğiniz yeşillikleri kabın içerisine dik bir şekilde yerleştirin. Sonra buzdolabına koyun. Bu yöntemleri uygularsanız yeşillikleriniz hem canlı kalır hem de bozulma süresini uzatmış olursunuz.
Yıkanan yeşil sebzeler fokurdayan suya atılır ve 1-2 dakika beklenir. Ardından kevgirle sıcak sudan alınan yeşillik buzlu suya aktarılır ve orada da 1-2 dakika bekletilir. Soğuk sudan çıkarılan yeşillik kurulandıktan sonra vakumlu poşetlere konarak derin dondurucuda saklanmaya hazır hale getirilir.
Dereotunu ve maydonozu yıkayıp kesin. Koroplast Buzdolabı Poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklıyorum. Yemeklere eklemek için çok kolaylık oluyor. Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın.
Marulu kesme tahtası üzerine alarak kesin. Marulu kağıt havluya sarın. Bu sayede marulun nemi içerisinde kalacaktır ve marul çıtır kalacaktır. Kağıt havluya sarılı marulları buzdolabı poşetlerine ya da plastik kaplar içerisinde saklayın.
Ispanak çabuk bozulan bir sebze olduğundan dolayı satın alındıktan sonra hemen tüketilmesi önerilir. Hemen tüketilmeyecek ise yıkamadan, bir saklama poşeti içinde, buzdolabında ancak 1-2 gün muhafaza edebilirsiniz. Çok daha uzun süre saklamak istiyorsanız mutlaka derin dondurucu kullanmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri