Dolayısıyla güneş ışığıyla rengi sarıdan yeşile dönen patatesler, klorofilin artmış olduğuna ve solanin üretimine başlandığına işaret. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenme etkisi yapabileceğini gösteriyor. Yeşil renk ne kadar yayılırsa ve rengi ne kadar koyulaşırsa zehirlenme riski de o kadar artıyor.
Aslında patatesteki bu renk değişimi doğal bir süreçtir. Uzun süre ışığa maruz kalan patateslerde sarıdan yeşile doğru bir renk değişimi olur. Patatesin yüzeyinde görülen bu renk değişimi klorofil sentezinden kaynaklanmaktadır.
Yeşil patates parçalarının acı bir tada sahip olması nedeniyle çoğu insan ve hayvan onu yutmaz. Patateslerinizin yeşillenmesi önlemek için ise onları ışıktan uzak karanlık ve serin yerlerde saklayın. Karanlık bir yer oluşturamıyorsanız da kağıtla üstlerini kapatmayı deneyin. tarafından sağlanmaktadır.
Bu nedenle yeşil renk almış patatesleri veya filizlenmiş patatesleri yemeniz önerilmez. Kabuğun yeşil olduğu bölgeleri ve filizleri keserek atabilir, zehirlenme riskini azaltabilirsiniz. Ancak yine de filizlenmiş patateslerde acı bir tat kalacaktır.
Yani güneş ışığının etkisiyle sarıdan yeşile dönen patateslerin klorofili artmış ve solanin üretimi başlamış demektir. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenmeye yol açabileceğini gösteriyor. Patatesteki yeşil renk ne kadar yayıldıysa ve koyulaştıysa, zehirlenme riski de o derece artıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Bu yeşillenme ise patateste klorofil maddesinin arttığını gösteriyor. Klorofil ise solaninin üretilmeye başladığına işaret ediyor ve bu aşamadan sonra tehlike çanları çalmaya başlıyor.
''Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofil maddesinin de arttığını gösterir. Bir kısmı ya da tamamı yeşil renge bürünmüş patatesler, bu madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabilir.
Solaninin artması, klorofil sentezini uyararak patatesin sarıdan yeşil renge dönmesine sebep olur. Solanin miktarı arttıkça yeşillenmeyle birlikte zehirlenme etkisi de oluşur. Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir.
Patatesleri doğrudan güneş alan ortamlarda saklarsanız, kısa süre içinde tomurcuklanmaya başladığını görürsünüz. Patateslerin tomurcuklanmasını önlemek için, serin, karanlık ve hava alabilen bir ortamda muhafaza edin. Eğer kileriniz yoksa, patatesleri evin en az ışık alan odasında muhafaza edebilirsiniz.
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Marketlerden aldığımız patates uzun süre sıcakta kalır ve doğru muhafaza edilmezse zamanla çürümeye başlar. Patatesin belirli bölgelerinde çürükler oluşur maya başlayan patatesler siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Yaşayış : Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük, yuvarlak lekecikler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır. Yumrudaki farklı görünüşlerine göre, yüzeysel, derin ve kabarık uyuz şeklinde ayrılır. Yüzeysel uyuz; açık kahverengi, mantarımsı, pürüzlü bir görünüştedir.
Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın. Güneş ışığı patatesin filizlenmesine sebep olacağından patateslerini mümkün olan en karanlık yerde saklaman idealdir.
Başka sebzelerle karıştırılan patates daha kolay bozulacaktır. Soyulmuş patetesi saklamak için yağ ve tuz kullanabilirsiniz. Buzlukta saklayacağınız soyulmuş patetslerin içerisine zeytinyağı ve tuz koyarsanız uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
bayat patateslerin üzerindeki yeşil lekelere verilen isim. işığın etkisiyle oluşan evdeki patatesin çiçek açması sonucu, bu solanin denen madde oluşur, 25 miligramdan itibaren, insan için zehirli olmaya başlar. onun için üzerinde büyücek yeşil lekeler bulunan patatesleri atmak en iyisidir.
Eğer patates tamamiyle yeşilse, filizlenmişse veya tadı acıysa direkt çöpe atmanızda fayda var. Eğer yeşil noktalar küçükse yeşil olan kısmını bıçakla alarak patatesi kullanabilirsiniz Patateslerinizin yeşillenmesi önlemek için ise onları ışıktan uzak karanlık ve serin yerlerde saklayın.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.
İçeriğinde çeşitli hastalık yapan mikroorganizmaları bulunduran yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonrası 30 dakika ile 72 saat içerisinde ortaya çıkan bulantı, kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı gibi belirtilere bazı zamanlar vücudun sıcaklığının artışı da eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri