Yetenek, herhangi bir davranışı (bilgi ya da beceriyi) öğrenebilme gücüdür. Yeteneklerimiz, anlamakta ve yapmakta başarılı olduğumuz alanları temsil eder. Bireyin hangi eğitim programında başarılı olacağını gösterir.
Bir kimsenin bir şeyi öğrenme ve yapabilme gücüne denir. Yeteneklerimiz, anne-babamızdan genetiksel olarak aldığımız genom ile yani kromozomlarla bize aktarılan; doğuştan sahip olduğumuz özelliklerimizdir.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız. Mesleğimiz de bu alanlardan biridir.
İlgi kişinin bir işten ya da eylemden hoşlanması iken yetenek o işin gerekliliklerini en iyi şekilde yapmaktır. İnsan yeteneklerini ilgi denemeleri vasıtası ile keşfedebilir. Örneğin yüzme ilgisi olan bir çocuk yüzme yeteneğini bu ilgisi vasıtası ile keşfedebilir.
Genel Akademik Yetenek; sözel yetenek, sayısal yetenek ve şekil-uzay ilişkileri yeteneği olmak üzere üç tür yeteneği içeren bir kavramdır.
İlgili 26 soru bulundu
Yetenek kelime anlamıyla bir kimsenin bir şeyi anlama, yapabilme ya da bir etkiyi alabilme yeterliliği, gücü. Kabiliyetin yani yeteneğin psikolojideki tanımı ise öğrenmenin ve emek vermenin dışında kişinin bir işi anlama ve gerçekleştirebilme gücü.
“Yetenek bireyin potansiyel olarak herhangi bir konuda neleri iyi yapabileceği konusundaki becerisini ifade eder (Altınöz, 2009).” “Yetenek bir bireyin tekrar edebilen düşünme, hissetme ve davranma yetilerinin üretken bir şekilde uygulanabilmesidir (Buckhingham ve Vosburg, 2001).”
Yetenek eğitimden yararlanabilme ve öğrenme gücü olarak da tanımlanabilir. Öğrencinin içinde bulunduğu eğitim-öğretim yaşantısındaki noktaya kadar geliştirdiği becerilere bakarak sonraki eğitim sürecinden ne kadar yararlanabileceği konusunda bir kanıya varılabilir.
Yetenek, kişinin aynı anda beceri, başarı, pratiklik, yaratıcılık, liderlik ve zamanı doğru kullanabilme gibi özellikleri de kapsayan bir kavramdır.
Sözel yetenek, sayısal yetenek, resim yeteneği, müzik yeteneği, spor yeteneği.. •Beceri, bireyin ondan istenen işi yapabilecek düzeyde olması anlamına gelir. Beceride ise çevresel koşulların etkisi daha fazladır. Beceri kazanmak yetenekli olmayı gerektirir ve zaman isteyen bir durumdur.
Bireyin bir faaliyetten hoşlanma ve haz alma (doyum sağlama); faaliyeti sevip -sevmeme; derecesidir. Herhangi bir aktiviteyi isteyerek, zevk alarak yapıyorsak,Birçok faaliyet arasından belirli birkaç faaliyeti sıklıkla tercih ediyorsak bu aktiviteler ve faaliyetlere ilgi duyuyoruz demektir.
İlgi: Belli bir etkinlik ya da olay ile beraber duruma karşı yakınlık duymak, ondan hoşlanmak ilgi olarak bilinmektedir. Mesela bu konuda birçok değişik etkinlikten bahsetmek mümkün. Bu şekilde daha birçok farklı ilgi alanı anlatmak mümkün. İlgi alanlarımız bizim aynı zamanda hobilerimiz olarak da bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Yetenek kavramı “istidat, kabiliyet, kudret “gibi farklı kullanımları olan “bir kimsenin bir şeyi anlama, yapabilme niteliği veya bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite. Veyahut kişinin kalıtıma dayanan ve öğrenmesini çerçeveleyen sınır “olarak tanımlanmaktadır.
Yetkinlik-Yeterlik kavramı; psikolojik danışmanların ancak eğitimini gördükleri, yeterince gözetim altında uygulama yaparak gereken biçimde yetiştirildikleri uzmanlık alanlarında hizmet verebilmelerini, öğretim yapabilmeleri ve araştırmalara girişebilmelerini ifade etmektedir.
Temel yetenek; bir işletmenin rakiplerine oranla en iyi yaptığı şey olarak tanımlanabilir. Temel yetenek aynı zamanda işletmenin rekabet üstünlüğünü ifade eder, çünkü bu ayrıcalık işletmeyi rakiplerinden farklı kılar ve faaliyetlerinin taklit edilmesini engeller (Saruhan ve Özdemir, 2004: 90).
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Aşağıdaki farklı yetenek türlerinden birine ya da birden fazlasına sahip olabilirler; Genel zihinsel yetenek. Özel akademik yetenek. Yaratıcılık ve üretken düşünce yeteneği.
Oktay Aydın - Psikolojik Danışman. Üstün zeka ile özel yetenek birbirine karıştırılan iki kavramdır. Üstün zeka ilişki kurabilme, akıl yürütme becericisi olarak tanımlanır. Ancak özel yetenek; sanat, spor gibi belli özel alanlarda çocuğun yaşıtlarına göre daha iyi performans göstermesi olarak tanımlanabilir.
Yani zekâ, içgüdüsel ve otomatik davranışlar yerine düşünerek akıl yürütme ve anlama yeteneğidir şeklinde açıklanabilir. Birçok zekâ tanımı içerisinde, deneyimlerden öğrenme ve değişen ortamlara uyum sağlama yeteneği bilgileri bulunur.
Kendi içinde niteliği çok farklı veya birbirini tamamlayıcı “öz yetenekler”e de ayrılır. Dediğim gibi aslında her insan öz yetenekleriyle doğar. Yeteneksiz insan yoktur. “Öz yetenekler”, klasik yeteneklerin çok daha altında, derinlerde yatan, yatkınlıklardan ve harici faktörlerden etkilenmeyen kişilik özellikleridir.
Yetenek (Talent)
Türk Dil Kurumu'na göre yetenek “Bir duruma uyma konusunda organizmada bulunan ve doğuştan gelen güç, kapasite.”, “kişinin kalıtıma dayanan ve öğrenmesini çerçeveleyen sınır.” olarak tanımlanmaktadır.
Yetenek gelişimi, bireylerin doğuştan sahip olduğu özellikler ile başlar ve yaşam boyu deneyimler, eğitim ve çevresel faktörlerle şekillenir. Eğitim sürecinde, yeteneklerin ortaya çıkarılması, desteklenmesi ve geliştirilmesi önemlidir.
Tüm bunlardan da anlaşılıyor ki “zeka”, bir çok zihinsel yeteneği içinde barındıran daha kapsayıcı ve çok boyutlu bir kavramdır. Yetenek ise çocuğun daha spesifik bir alanda/alanlarda gösterdiği bir şeyleri yapabilme/başarabilme gücü, kabiliyettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri