Bu hizmetlere ilişkin ilk yayınlanan kaynakta (1909) Frank Parsons “Mesleki Rehberlik” kavramını kullanmış ve bu hizmetleri “gençlere kendi kapasitelerine uygun meslek seçmeleri için yapılan yardımlar” olarak tanımlamıştı.
1-PARSONS MODELİ VEYA ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI (1909)
Bireyin incelenmesi, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmesi, yetenek, ilgi ve kişiliğinin belirlenmesi aşamasıdır. Mesleğin özelliklerinin incelenmesi; gereken yetenek ve nitelikler belirlenir. Birey ve meslek özelliklerinin karşılaştırması; birey ve iş eşleştirilir.
Mesleki Rehberlik Nedir? Her öğrenciye mesleki tercihlerinde, kendilerine uygun olan mesleklere yönelmesini sağlamalarında, iş yaşamı ve mesleğe hazırlanmalarında gerekli olan rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri verilir. Hizmetler bir süreçtir ve okul öncesi dönem ile başlar.
Psikolojik danışma ve rehberlikle ilgili temel kavramlar. Rehberlik hizmetleri ilk kez Amerika'da başlamıştır. Bireye dayanan toplum anlayışında; 1) işbölümü, 2) teknolojinin gelişimi, 3) demokratik yönetim ve 4) mesleki eğitimin yeterince karşılanması önemliydi.
Mesleki rehberlik çalışmaları; bireyin kişisel özelliklerini, tutumlarını, ilgilerini, yeteneklerini, amaç ve sınırlılıklarını tanıyarak bu özellikleri ile meslekler arasında gerçekçi bir ilişki kurmasına yardımcı olmayı amaçlar.
İlgili 43 soru bulundu
Kapsamlı Psikolojik Danışma ve Rehberlik Programları Modeli: PDR hizmetlerini meslek ya da program seçimi ve kriz durumlarına müdahale ile sınırlayan geleneksel modellere bir tepki olarak bu model kuramsal temelini gelişimsel rehberlik yaklaşımından almıştır.
Rehberlik hareketinin kurucusu olarak bilinen Frank Parsons, 1908'de Boston'da kurduğu mesleki rehberlik bürosuyla gençlere seçecekleri mesleklerle ilgili danışma hizmeti vermiştir. Amaç, gençlerin, kendi imkân ve yeteneklerine en uygun mesleği seçmelerine ve bu mesleğe hazırlanarak girmelerine yardım etmektir.
Parsonian Model: 1908 Frank Parsons
İlk rehberlik modelidir. Dünyadaki ilk rehberlik çalışmaları olarak Parsons'ın çalışmaları kabul edilir. Parsons “Boston Meslek Bürosu”nu açarak iş arayanların niteliklerini, yeteneklerini ve ilgilerini tespit ederek onlara en uygun olan işe yerleşmelerine yardımcı olmuştur.
Meslekî rehberlik, bireyi kendi ilgi ve yeteneği ile meslekler hakkında bilgi sahibi yaparak kendine uygun bir mesleği seçip bu alanda ilerlemesine yardım etme sürecidir. Bu süreç, bireyin geleceğini planlamasına ve bir iş bulması konusunda doğru karar almasına yardım etmek bakımından önemlidir (MEB, 2013).
Doğrudan Verilen Hizmetler; Psikolojik danışma, • Oryantasyon, • Bireyi tanıma, • Bilgi toplama ve yayma, • Yöneltme ve yerleştirme, • İzleme ve değerlendirme hizmetleri • Sevk (Yardım Almaya Yönlendirme) hizmeti.
Kapsamlı rehberlik program modeli, rehberlik ve psikolojik danışma etkinliklerinin anaokulundan lisenin sonunda kadar kapsamlı ve sistematik bir şekilde planlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesinden ibarettir.
PDR hizmetlerini meslek ya da program seçimi ve kriz durumlarına müdahale ile sınırlayan geleneksel modellere bir tepki olarak geliştirilen bu model kuramsal temelini gelişimsel rehberlik yaklaşımından almıştır.
Kapsamlı gelişimsel rehberlik ve psikolojik danışma programın temel amacı yaşam kariyeri gelişimini desteklemektir. Yaşam kariyeri gelişimi, bir kişinin yaşamındaki rolleri, olayları ve mekânları bütünleştirerek benliğinin gelişmesi olarak açıklanır.
7.Müşavirlik (Konsültasyon) Hizmeti
Önemli görülen bir başka hizmet müşavirlik (konsültasyon) hizmetidir. Bu hizmet, okuldaki rehberlik uzmanının, öğretmen ve yöneticilerin ortak bir rehberlik anlayışı kazanmaları, bu alanlardaki bilgi ve becerilerini artırmaları için onlara yardımcı olmasıdır.
Okullarda yürütülen rehberlik servisinin hizmetleri sırasıyla; bireyi tanıma, bilgi toplama ve sunma, yöneltme ve yerleştirme, araştırma-değerlendirme ve konsültasyon hizmetleri olarak belirtilmiştir. Bu hizmetler arasında psikolojik danışma hizmetlerine yer verilmediği ise daha fazla vurgulanmıştır.
Eğitim sürecinde öğrencilerin kişisel-sosyal gelişim ihtiyaçlarını karşılamak ve böylece onların kişisel gelişim ve uyumlarına yardımcı olmak amacıyla yürütülen rehberlik hizmetlerine kişisel rehberlik denir.
Dünyada yazılı kaynaklara geçmiş ilk rehberler Mısırlı rahipler olarak anılmaktadır. Ancak, MÖ 7. yüzyılda başlayan olimpiyat oyunları organize seyahatlerin başlangıcı olmuş ve beraberinde turist rehberliğini de getirmiştir.
Milli Eğitim Şuralarında alınan kararlar okullarda psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin başlamasında olduğu kadar, bireylerin kişisel problemlerinin çözümünde de yardımcı olmuştur. 60'lı yıllardan başlayarak, Eğitim Fakülteleri'nde, PDR lisans programlarına başlanmıştır.
Program 1969'da “Okul Psikologluğu ve Rehberlik” unvanıyla lisans düzeyinde ilk mezunlarını vermiştir. 1970'li yılların başında Eğitim Psikolojisi Kürsüsü'nün adı ve yapısı, Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü olarak değiştirilmiştir.
Gelişimsel rehberlik modeli öğrenci gelişimini desteklemeye ve onlara çeşit- li bilgi, beceri ve yeterlikler kazandırmaya odaklanır.
Gelişimsel rehberlik yaklaşımı organize edilmiş ve planlı bir müfredatı gerektirir. Bu müfredat öğrencilerin gelişimleri ile ilgili genel ve özellikli amaçlara sahiptir. 3. Gelişimsel rehberlik müfredatları ardışık ve esnek bir yapıya sahiptir.
Geleneksel rehberlik modeli tepkisel tarzda çalışır. Gelişimsel rehberlik modeli bir problem, uyumsuz bir davranış vb. daha meydana gelmeden önce çalıştığı için öngörüsel, önleyici tarzda çalışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri