Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin. Torba mantarların nemini emeceği için bozulma ve küflenme olmaz.
Mantarlar eğer dondurucuya koyulacaksa mutlaka öncesinde yıkanması gerekiyor. Mantarlar bir kereliğine dondurucuya giriyorsa, tekrar çıkarıldığında tüketilmesi gerekiyor. Çözülen mantarların tekrar derin dondurucuya atılması, gıdanın bozulmasına neden olacak ve lezzetini kaybedecektir.
Buzdolabında Mantar Saklama Tüyoları Mantar ne kadar topraklıysa bu o kadar doğal ve az işlem görmüş demektir. Mantarı buzdolabında saklamak için, öncelikle fırça yardımıyla üst kısımlarını temizleyin. Mantarları buzdolabında saklamak için, buzdolabının çekmecelerini kullanmak yerine açıkta kullanmalısınız.
Hava alan mantar, daha uzun süre dayanıklılığını korur. Eğer hava almazsa çabuk nemlenir ve bozulabilir. Mantarları ağzı açık bir şekilde yaklaşık 5 gün kadar dolapta bekletebilirsiniz.
Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Mantarlarını ne kadar iyi koşullarda buzdolabında saklansan da en iyi halleri ilk 4-5 gündür. Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin.
Eğer mantarın üstünü açık bırakacaksanız, buzdolabında koku yaymayan besinlerin yanına yerleştirin. Çünkü mantarın süngerli yapısı, kötü kokuları içine çeker. Mantarı mutfak havlusu veya kese kağıdına koyduktan sonra, buzdolabının normal raflarından birine yerleştirin. Ve 5-6 gün içinde tüketmeye özen gösterin.
Kültür mantarını buzdolabında uzun süre saklayabilmek için mutlaka hava alması sağlanmalıdır. Kültür mantarı alındıktan sonra ağzı açık bir kap içerisine koyularak bir hafta boyunca bu şekilde muhafaza edilebilir.
Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin. Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, pişmiş mantarı 74 derece sıcaklığında tekrar pişirebilirsiniz.
Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Eğer bir süre bekletmen gerekiyorsa bu sürede kararmalarını engellemek için limonlu ve unlu suda en fazla 5 dakika bekletebilirsin. Pişirirken birkaç damla limon suyu eklemek kararmış olan mantarların rengini biraz da olsa açmana yardımcı olabilir.
İstenilen şekilde doğrandıktan sonra tekrar limonlu suda 1-2 dakika bekletilir. Kaynamış suyun içerisine bir tane limon sıkılır süzülen ve doğranan mantarlar suya bırakılır. Bir taşım kaynadıktan sonra çıkarılır soğuduktan sonra dolap poşetlerine katılıp dondurucuya atılır.
Mantarın süngerimsi yapısı suyu içine çekip hapsedeceği için bu durum mantarın lezzetini ve rengini negatif etkiler. Ayrıca dış yüzeydeki bakteri ve mikroplar mantarın içine hapsolmuş olur. Bu nedenle mantarlar su ile yıkanmamalıdır. Mantarı yıkadığınız takdirde süngerimsi dokusu anında suyu çekecektir.
Bunun için mantarları temizleyip, dilimledikten sonra çok az yağ içinde soteleyin ve kenarda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ya da kapaklı kaplara koyup, buzlukta 2 buçuk ay saklayabilirsiniz.
Pişirme Önerileri: Mevsiminde toplanan mantarlar tazesine en yakın halinde kullanabilmeniz için temizlenir ve dondurulur. Donmuş kanlıca mantarını kullanmadan önce sadece bir taşım kaynatıp, suyunu attıktan sonra kullanabilirsiniz. Böylece daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
Temizlenmiş trüflerin kağıt havlu ile nemi alınır. Temiz pamuklu bez torbaya konularak buzdolabında +4 derece de muhafaza edilir. Buzdolabında nemlendirmeden saklandığı takdirde 3 hafta raf ömrü vardır. Ama beklediği süreç boyunca kokusunu salacağı için, bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
MANTAR. Tüketeceğiniz miktarda pişirilmesi önerilen mantar tekrar ısıtıldığında protein yapısının bozulmasıyla çeşitli sindirim problemlerine, karın ağrısı ve şişkinliğe sebep olabilir.
Mantar zehirlenmesine maruz kalan kişi kesinlikle ilaç veya süt, yoğurt gibi ürünler tüketmemelidir. Hemen bir tıbbi kuruluşa başvurmalı ve mümkünse gidilen tıbbi kuruluşa yenen mantarın bir örneği götürülmelidir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Mantar pişirildiği gün tüketilmesi gereken besindir. Mantarı yeniden ısıtmak protein yapısını bozar. Yapısı bozulan mantar sindirim ve kalp sağlığı sorunlarına neden olabilir. Eğer önceki günden kalan mantarınız varsa soğuk yemenizi öneririz.
Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''
Mantarın şapkası olan bölümde bulunan zar ise ince bir meyve bıçağı yardımı ile soyulur. Mantardaki zar kısmı kalktığı takdirde beyaz kısım da görülür. Nemli bir bez ile mantarın dışında kalan tabaka da son defa temizlenir. Mantarın en pratik ve kolay temizlenme şekli her mantarda rahat bir şekilde uygulanır.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Eğer mantarının üzerinde çürük, kahverengi ve siyah noktalar varsa ve rengi değişmeye başlamış ise dikkat etmeniz gerekir. Üçüncü bakılması gereken nokta da dokusudur. Mantar sağlam ve diri olmalıdır. Yapışkan bir dokuya sahip ise bozulmaya başladığı kesindir.
Tavada ya da tencerede pişirilen mantar suyunu salana kadar pişirilir. Çok hızlı ateş olmadan mantar kısık ateşte kaç dakikada pişer, bakacak olduğumuzda yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
6. Kültür Mantarları Zehirler mi? Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi mümkün değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri