Yoğurt sıvı bir maddedir. Konulduğu kabın şeklini alır. Akışkandır. Yoğurt katı olmaz çünkü katı maddelerin belirli bir şekli vardır.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Yoğurt sıvı mıdır katı mı? 👉🏻Yoğurt akışkan olduğu ve bulunduğu kabın şeklini alıdığı için sıvıdır.
ayran, içinde katı madde bulunduran sıvı bir maddedir. yoğurt içinde sıvı madde bulunduran katı bir maddedir.
süzme yoğurt veya torba yoğurdu katıdır. akışkan, kızartmanın üzerine dökülen yoğurt sıvıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Yoğurt, süte eklenen laktik asit üreten özel mayaların etkisiyle elde edilen ve kalınlaştırılan mayalı bir süt ürünüdür. Maya tarafından üretilen laktik asit, süt proteinini pıhtılaştırır, sütü kalınlaştırır ve karakteristik ekşi yoğurt rehasını ekler.
Özellikle yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakmak önemlidir. Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır.
Yumurta sarısı su, yağ, protein, vitamin ve mineralden oluşur. Pişmeden önce yumurta akı ve yumurta sarısı sıvıdır. Bu sıvılar ısının etkisiyle kimyasal değişime uğrar. Yumurta akı çiğken saydam ve sıvı hâldeyken pişmiş yumurtanın akı beyaz ve katı hâldedir.
Kolonya, etil alkol, su ve limon, çiçek veya tütün esansı gibi hoş koku veren maddelerin karışımından oluşan bir tür parfüm.
- Sıvıların tanecikleri yer değiştirebilir. - Sıvıların tanecikleri birbirine temas halindedir. - Su, süt, zeytinyağı vb. gibi maddeler sıvı maddelere örnektir.
Yoğurt su , süt ve mayanın heterojen karışımıdır . Çeşidi de emülsiyondur.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur. Aynı miktardaki yoğurt, 89 kcal enerji, 4,53 gram protein, 3,80 gram yağ, 4,28 gram laktoz ve 4,24 gram karbonhidrat içerir.
Dizdar'ın açıklamasından sonra Ulusal Süt Konseyi, yazılı bir açıklama yaptı, "Yoğurt sadece süt ve mayayla üretilir. Katkı maddesi koymak yasaktır, suçtur" dedi.
Cevap. Yoğurt koyduğun kabın şeklini aldığından dolayı sıvıdır.
Dünyanın en saygın ansiklopedilerinden Encyclopaedia Britannica da yoğurdu Türklerin bulmuş olabileceğini söyler. Yoğurdun Avrupa'ya yayılışı ile ilgili ilk bilgilere ise Fransız tıp tarihinde rastlanır.
Ayrıca kolonya ve parfüm gibi maddeler sıkıştırıldığı zaman sıvı halden gaz haline geçer.
Örneğin bal da bir sıvı olmasına rağmen bir kaptan boşalması su ya da diğer pek çok akışkana göre daha uzun sürer.
Su yeterince soğuduğunda donar, buz hâlini alır. Buz suyun katı hâlidir.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Öncelikle katı yumurta için 5-6 dakikalık bir süreye ihtiyaç var. Bu yöntemde yumurtanın hem beyazı hem de sarısı katı ve iyice pişmiş haldedir. Katı yumurta istiyorsanız yumurta koyduğunuz cezveyi kaynamaya bırakın. Su ilk kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynar suda pişirin.
İşte pişmiş yumurtanın eski haline getiren teknik... Yumurta kaynatıldığında, içindeki şeffaf madde (albümin) beyaza döner ve katılaşır. Bunun nedeni, proteinlerin birbirine karışmasıdır. Yumurta soğukken, bu proteinler birbirinin üzerinden kayarak sıvı gibi hareket eder.
Sebebi ise yoğurdun üzerinde kalın bir kaymak tabakası olması için. Bu işlem sırasında tencerenin altını hafif kısabilirsiniz. 10 dk sonrasında tencerenin altını kısıp sütü kendi halinde 20 dk kaynaşmasını sağlayın (Dikkat edin kaynaması durmayacak şekilde ateşi kısın) buda yoğurdun sert olmasını sağlayacaktır.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri