Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
Bir madde eğer tekrar eski haline gelmiyorsa kimyasal değişime uğramıştır. Sütün peynire değişimi de yeniden eski haline yani süt haline gelemeyeceği için kimyasal değişimdir. Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır. Bunun dışında tüm hal değişimleri de fiziksel değişimdir.
Yoğurdun ekşimesi kimyasal bir değişimdir.
Yoğurt ekşidikten sonra eski haline getirilemez. Yoğurt ekşirken, çeşitli bakteriler yoğurdun kimyasal yapısını değiştirir.
Soruya dönecek olursak Hamurun mayalanması,mayalanma gibi olaylar KİMYASAL DEĞİŞİMDİR.
İlgili 18 soru bulundu
Bunlar yaşanırken ve yaşandıktan sonra süt hala süt olmaya devam eder yani kimyasal yapısı değişmez. Bu yüzden bu tepkime fizikseldir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
Domatesten salça yapılırken eğer kaynatılarak yapılırsa kimyasal olur. Kurutularak yapılırsa fiziksel olur.
Çaya limon sıkılması fiziksel mi kimyasal mı birçok kişi tarafından araştırılan bilgilerden biridir. Çaya limon sıkıldığında çayın rengi değişir ve bunun sonucunda da çayın kimyasında bir değişiklik olur. Çay bir daha eski sade çay haline döndürülemediği için çaya limon sıkılması durumu kimyasal bir değişim örneğidir.
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yoğurttan süt fiziksel mi kimyasal mı? Sütün peynire değişimi de yeniden eski haline yani süt haline gelemeyeceği için kimyasal değişimdir. Aynı şekilde yoğurt ve tereyağı da kimyasal bir değişimdir.
Yumurtanın kırılması ile maddenin şekli ve görüntüsü değişmektedir. Ancak yapısında herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Kırılan yumurtanın pişirilmesi olayı ise iç yapısını değiştirdiği için kimyasal değişim olarak ifade edilmektedir.
Yoğurt, besin değeri yüksek, laktik asit fermantasyonu sonucunda elde edilen ve canlı laktik asit bakterileri içeren fermente bir süt ürünüdür. Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir.
Sütün ekşimesi olayı kimyasal değişime örnek olmaktadır. Fiziksel değişim olması için sadece dış görünüşünde değişiklik olması iç yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bu nedenle ekşime, çürüme, küflenme, yanma gibi olaylar kimyasal değişim içinde değerlendirilmektedir.
Bitkilerin fotosentez yapması kimyasal değişimdir.
Cevap. reçel yapılması olayı, kimyasal değişime örnektir. Maddelerin iç yapısındaki değişimler sonucunda kimyaları değişmiştir. Yani çilek reçelinden, çileğin elimizdeki ilk halini elde edemeyiz.
Sorumuza bakacak olursak hamurun pişmesi bir yanma olayıdır ve bu yüzden hamurun pişirilerek ekmek haline getirilmesi kimyasal bir olaydır.
Cevap: Kumdan cam yapılması kimyasal değişimdir.
Madde üzerinden gerçekleşen bazı değişimler kimyasal ye süreci gösterir. Bunlar içerisinde yanma, paslanma, çürüme ve bileşik yapma gibi durumlar söz konusudur. O yüzden bu unsurlara bakmak suretiyle dişlerin çürümesinin kimyasal bir süreci taşıdığını ifade etmek gerekir.
Etten kıyma yapılması fiziksel bir değişimdir. Çünkü et kıyılarak kıyma haline getirilir ve bu durumda etin yapısında herhangi bir değişiklik olmaz, etin kıyma haline gelmesi yalnızca fiziksel görüntüde bir değişim meydana getirir.
Özellikle eğitim konusunda öğrencilerin bilmesi gerektiği durumlar arasında geliyor. Betonun Donması Fiziksel mi, Kimyasal mı? Betonun donması tamamen kimyasal bir değişim olarak ön plana çıkar. Bunun temel nedeni ise çimento ile suyun birbirine karışımı ile beraber açığa çıkan durumdur.
Tuzun suda çözünmesi kimyasal bir değişimdir.
Dolayısıyla, suda çözünür olan herhangi bir iyonik bileşik kimyasal bir değişim yaşayacaktır.
Kağıdın yırtılması,tebeşirin kırılması,mumun erimesi. kalemin kırılması, suyun buza dönüşmesi, çözünme olayı gibi değişiklikler fiziksel değişime örnektir.
Bütün yanma olayları kimyasal değişimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri