Kapağını kapatıp güneş görmeyen serin bir yerde beklemeye alın. 2 gün sonra zeytinler hafif tuzu ve ekşiliği içerisine çekmiş oluyor. Yiyeceğiniz kadar kaşık yardımıyla içerisinden alıp kavanozu tekrar yerine kaldırın. Bu şekilde kırma yeşil zeytinlerinizi yumuşamadan daha uzun sürede tüketebilirsiniz.
Kırma zeytini uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, üçüncü kez acı suyunu değiştirdikten sonra, her bir litre için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip, ağzını sıkıca kapatıp, güneş görmeyen, serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Zeytinin bozulmadan saklanabilmesi için sağlıklı ambalaj ürünlerinde hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Günlük kullanım kadar çıkarmak ve geri kalanının hava almayacak şekilde saklanması uzun süre bozulmadan tazeliğini korumasını sağlayacaktır.
ZEYTİN NASIL SAKLANIR? Zeytin ürünlerini kuru, serin bir yerde saklayınız; güneş ışığı, ısı ve nemden koruyunuz. Zeytinleri, ağzı açıldıktan sonra kendi ambalajında ve buzdolabında muhafaza ediniz.
İlgili 22 soru bulundu
Yeşil zeytin bozulmaması için ne yapılmalı diyorsanız; yeşil zeytini sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için salamura suyunun içerisinde olması gerekiyor. Eğer yeşil zeytini güvendiğiniz yerden açık olarak satın alıyorsanız zeytin poşetinin yarısını su ile doldurmanız yararlı olacaktır.
Salamura için 1 litre suya ortalama olarak 1 dolu yemek kaşığı kaya tuzu ve bir tatlı kaşığı limon tuzu eklenir. Eriyene dek karıştırılır. Son acı suyu dökülen zeytinlerin üzerine sıvı yağ eklenir. Zeytinler örselenmeden şişe alt üst edilmek suretiyle bütün zeytinlerin yağlanması sağlanır.
Zeytinin bozulmasının birkaç nedeni şudur : Asit ve tuz miktarının az olması, bulunduğu kabın hava alması, bulunduğu kabın yeterince temizlenmemesi, zeytinin yıkanması.
Ben 4 kg.zeytin aldım.Bir tahtanın üstünde taş yardımıyla kırdım.Çekirdekleri kırılmayaca sadece zeytin yarılacak.Kırdığım zeytinleri 5kg.lık pet bidona doldurdum.Birazda arttı onu da küçük bir yoğurt kabına koydum.Üzerine normal çeşme suyu koydum.zeytinin suyunu sabah akşam döküp yeniden su doldurdum.Bu tatlandırma ...
Kırılan yeşil zeytinler, tuzlu salamura suyunu içine aldığı için çabuk yumuşayabilmektedir. Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenilemeniz önemlidir. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır.
Kırma zeytin yapımı püf noktaları Yeşil zeytini kırma yöntemi dışında çizerek salamura zeytin tarifi ile de hazırlayabilirsiniz. Sık sık suyu değiştirilerek acısını aldığınız yeşil zeytinleri damak zevkinize uygun oranda tuz ve limon tuzu ile tatlandırabilirsiniz.
Kırma Yeşil Zeytin Tarifi İçin Malzemeler
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu.
5. Zeytin zamanla büzüşmeye ve suyunu salmaya başlayacak. 15 gün sonra biriken suyunu dökebilirsiniz. Su biriktikçe dökmeye devam edebilirsiniz.
Zeytinleri kırmaya başlamadan önce yanınıza su dolu bir kap alın veya zeytinleri kuracağınız kaba ortalama olarak yarısına kadar su doldurun. Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin.
1- Yeşil zeytinler sert bir zemine konup su bardağı altıyla zeytinin üzerine vurarak kırma işlemi yapılır. 2- Kavanoza konulan zeytinin üzerine eklenen su her gün değiştirilir. 3- Sürekli tatlı su ile değiştirmek, zeytinin acısını atmasını ve kısa sürede yeşil zeytinin tatlanmasını sağlar.
Karaciğerde ve iç organlarda tahribat oluşturabilir. Yavaş yavaş öldürücü dahi olabilir. Bu nedenle küflü zeytin tüketilmemelidir.
Kahvaltılık zeytinleri evde kendisi hazırlamak isteyenler, çizmeden kırmadan yeşil zeytin yapabiliyor. Zeytinlerin kırılması ve çizilmesi olgunlaşmasını hızlandırmak için yapılır. Yavaş bir olgunlaşma ile daha lezzetli yeşil zeytin yapmak isteyenler, çizmeden kırmadan yapmayı dener.
Bunun amacı zeytinde küflenmeler oluşmasını engellemektir. Suyu süzüldükten sonra içerideki zeytinin sürekli yağla teması gerekir.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile kalitesinden kayıp olmamaktadır. Zeytinyağının donup donmaması onun saflığının bir göstergesi değildir.
Zar Oluşumu
Üstü açık salamura kaplarında yabani mayaların beyaz-krem rengi bir zar oluşturmasıdır. Tankın üzeri uygun şekilde kapatılarak üzerine hava ile teması engellenmelidir. Kostik ile acılık giderme ve yıkama sırasında zeytinler hava ile temas ederse kararma olur.
Zeytinleri varsa temiz bir taşla, yoksa kavanozla kırabilirsiniz. Kırdığınız zeytinleri hiç ama hiç vakit kaybetmeden tuz ve limon suyu ilavesi yapılmış suyun içine atmanız gerekiyor. Aksi halde kırılan noktalarda kararma olabilir.
Yarım yemek kaşığı limon tuzu olacak şekilde salamura suyu ayarlanır. Ardından 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir karıştırılır. Şeker zeytinin kararmasını önlüyor.
Çizilen ve kırılan zeytinler ayrı ayrı bidonlara doldurulur ve acısı gidene kadar (yaklaşık 10-15 gün) günde 1 kez olmak üzere suyu değiştirilir. Zeytinler tatlanmaya başlayınca salamura tuz ve limon tuzu koyup ağzı kapalı şekilde yaklaşık 15 gün daha bekletilir. İyice tatlanıp tuzunu aldıktan sonra yemeye hazırdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri