- Yol yardımı ya da yol parası ise sigortalıya işe gidip gelebilmesinde destek olarak verilen ek bir ödeme olup sigorta primine tabidir.
Bu kapsamda işe gelip gitmek amacıyla sigortalıya ödenen yol paraları bu kapsama alınmayacak olup bu ödemelerin tamamı prime esas kazanca dahil edilecektir.
ÖZET: − Sigortalılara bireysel iş sözleşmesine veya toplu sözleşmeye dayanılarak ve işveren tarafından sigortalının geçici bir görevle başka yere gönderilmesi veya görev yerini değiştirmesi dolayısıyla verilen ve yolluk kavramına giren ödemeler sigorta primine tabi değildir.
Nakit yol parası için gelir vergisi ve SGK primi istisnai uygulanmaz. İş için verilen yol ödenekleri fatura, ÖKC fişi vb. belgeler veya masraf listesi ile iş yerine verilir ve harcama bedeli iş yerinden alınır. GÜNLÜK Nakit yemek bedeli istisna tutarı 2023 yılı için 110 TL olarak belirlenmiştir.
Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci maddesinde, sigortalılara yapılan aynî yardımlar sigorta primine esas tutulmayan istisnalar arasında sayılmıştır. Buna göre, sigortalılara, un, şeker, yağ, ayakkabı gibi mal olarak verilen yardımlar sigorta primlerine tâbi tutulmayacaktır.
İlgili 16 soru bulundu
4.1. İstisna dışında kalan emeklilik, malüliyet, dul ve yetim aylıkları; Kanunun 23/11 ve 25/3 No'lu bentlerinde belirtilen kurumlar tarafından ilgili kişilere ödenecek aylık, ikramiye, yardım veya iade olunan mevduat tutarları gelir vergisinden istisna edilmiştir.
01 Temmuz 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak yemek bedeli sosyal güvenlik primi istisna tutarı günlük 105.75 TL olarak belirlenmiştir. Limiti aşan tutar SGK primine tabi olacaktır.
Çalışanların işe gidip gelmelerini sağlamak için ihtiyaç duydukları ücretin işveren tarafından ödenmesine yol ücreti denir. Yol ücreti zorunlu olmadığından 4857 sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir hüküm yoktur.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır. Yemek yardımlarında yeni yapılan düzenleme ile nakit veya kart ile sağlanması fark etmeksizin günlük istisna tutarı 110 ₺ olarak duyurulmuştur.
İşveren farklı yollarla işçiye ulaşım sağlayabilir. Buna göre işveren işçiye her ay yol parasını nakit olarak ödeyebileceği gibi, işçinin yol kartına para yatırmak suretiyle de yol parasını ödeyebilir. Bir diğer yöntem ise, işverenin işçiler için servis imkânı sağlaması ya da işçiye yakıt parası ödemesi şeklindedir.
Harcırah İstisnası Uygulaması
Fakat önden işçiye “harcırah yöntemi ile ödenen tutarlar, bordroya eklenir.
Harcırah Kanununa tabi olmayan kuruluşlarda yurtiçi harcırah ödemelerinde olduğu gibi gerçek yol giderlerinin tamamı gelir vergisinden istisnadır. Yemek ve yatma giderlerinde ise belge ile tevsik edilen gerçek tutarları ile ödendiğinde herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın tamamı vergiden istisna edilmektedir.
Nakit olarak personele verilen harcırah ödemelerinde Devlet tarafından belirlenen en yüksek gündelik tutarını aşmayan tutarlarda gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır.
Mevcut 4857 Sayılı İş Kanunu'nda yol parası ile ilgili bir madde geçmez. İşçi, iş görüşmesinde yol ve yemek parası konusunu netleştirmelidir. Yol ve yemek paraları çalışanlara nakit olarak da ödenebilir. Bunlar net ücret kabul edilir, bordrolaştırılır ve vergilendirilir.
YOLLUK ÖDEMESİ NEREDEN ALINIR? SGK yol parası, gündelik ücreti ve refaketçi ücretleri için alacaklı olan hastalar bu ücretlerini alabilmek için yakınlarındaki PTT şubesinden başvuru işlemlerini tamamlayarak ücretlerini alabilirler.
25.3.1. Yüklenici tarafından karşılanacak olan yemek ve yol masrafı aylık gün sayısı olarak 26 (yirmi altı) gün esas alınacaktır.Firma çalıştırılan personelin bir öğün yemek bedeli günlük brüt 6,38 (Altı lira Otozsekiz kr), yol bedeli günlük geliş-gidiş olarak brüt 4,50 (Dört lira elli kr) dir.
Ücretliye bordrosunda nakit olarak ödenen yol parası gelir vergisine tabidir. Gelir vergisi ile ilgili düzenlemeler bu konudaki uygulamayı değiştirmedi. İşverenin çalışana yol ücreti vermesi, bunu nakit olarak bordrosunda ücreti ile birlikte ödemesi herhangi bir vergi istisnası getirmiyor.
Çalışanlara ödenen Yemek bedeli için çalışılan gün sayısı ile 110 TL çarpılır GV matrahından indirilir. Aynı şekilde çalışanlara ödenen ulaşım gideri için çalışılan gün sayısı ile 56 TL çarpılır GV matrahından indirilir.
Gelir Vergisinden İstisna Yol Yardımı
Buna göre, Gelir Vergisi Kanunu'nun 23'üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce hizmet erbabının iş yerine gidip gelmesi için sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 56,00 TL olarak tespit edilmiştir.
İşçinin aylık net maaşının tamamının veya bir kısmının, fazla mesailerinin, primlerinin yahut yol ve yemek ücretinin elden ödenmesi söz konusu olabilir. İşçiye elden ödeme yapmak hangi ücret türüne ilişkin olursa olsun işçi açısından iş akdinin haklı nedenle feshine sebep oluşturacaktır.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işveren, çalışanlarına yemek veya yol ücreti vermek zorunda değil. İşverenin inisiyatifinde ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesi hükümlerine tabii olan bu ödemeler, brüt maaşa ek olarak maaşa yansımaktadır.
Kimlere Verilir?: Yol parası, askere alınan er ve erbaşlara verilir. Terhis olanlara da terhis oldukları gün verilir.
2023 Yemek Ücreti Kaç TL Oldu? 2023 yemek ücreti 110 TL olarak açıklandı. Resmi Gazete'de ayrıca yol ücreti de açıklandı ve 2023 yol ücreti 56 TL oldu.
Teşvikler, devlet tarafından işverenlere, kanunlarla belirlenen koşulları sağlamaları şartıyla sağlanan destek ve indirimlerdir. Muafiyetler ise, SGK primine esas kazancın tespitinde dikkate alınmayarak, indirim konusu yapılan nakdive ayni ödemelerdir.
Sigortalı çalıştıran işyerlerinde 2023 yılı için belirlenen yol ücreti için 56,00 TL ve Yemek ücreti için 110 TL istisna tutarından Gelir vergisinde muafiyet var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri