Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur.
a) Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagillerden oluşuyor. Bu gruptaki besinler, esas olarak proteinden, ilave olarak demir, çinko ve bazı B grubu vitaminleri bakımından zengindir.
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
Doğrulanmış Cevap
Yumurta hangi gruba girer sorusuna PROTEİN olarak cevap veririz.
İlgili 29 soru bulundu
Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Yumurta Besin Değeri Tablosu
Tam anlamıyla protein kaynağı yumurta, beslenme uzmanları tarafından günde en az bir adet olacak şekilde tüketilmesi önerilen, aynı zamanda folik asit, çinko, A vitamini, demir ve fosfor açısından da zengin olan bir besin kaynağıdır.
1 adet haşlanmış yumurta 74,5 kcal değerine sahiptir. 1 adet haşlanmış yumurta 5,4 gram yağ içerir. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 0,3 gram karbonhidrat yer alır. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 6,2 gram protein bulunur.
Yumurta protein, yağ, vitamin ve mineraller açısından kıymetli bir gıdadır. Özellikle çocukların beslenmesinde önem taşır. Gıda maddelerinin homojen, değişmeyen bir içeriği yoktur.
Bir büyük yumurta yaklașık 6 gram protein içermektedir. Yumurta proteininin %45'i sarısında, kalan %55'i ise beyazında bulunur.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir.
Bir yumurtanın hem beyazı hem de yumurta sarısı besinler açısından zengindir. Tek bir yumurta A, B5, B12, B2, B6, D, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, çinko, fosfor, selenyum ve folat içerir. Anne sütünden sonra pek çok besin öğesini içerdiği için mucize olarak adlandırılan tek besindir.
Proteinler başlıca üç çeşide ayrılırlar: Basit proteinler, bileşik proteinler ve türev proteinler.
Örnek protein anne sütü ve yumurtadır. İyi kalite protein kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinlerdir.
Umuyorum ki; düşük kalorisi, protein, vitamin ve mineral zenginliği ile sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan yumurta tüketiminizi, aşağıdaki bilgiler doğrultusunda yeniden düzenlersiniz. Yumurta beyazının %90'ı su ve %10'u proteinden oluşur.
Yumurta beyazı, zengin bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdır. Neredeyse tamamen su ve proteinden oluşmasına rağmen, aynı zamanda karbonhidrat ve yağ da içerir. Karbonhidratlar, protein ve yağlara göre diyetinizin daha büyük bir yüzdesini oluştururlar.
Yumurta en besleyici ve sağlıklı protein kaynaklarının başında gelir. İçerdiği proteinin yanında mineraller ve vitaminler bakımından da oldukça zengindir.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Peynir, yoğurt, kefir ve süt, et dışı protein kaynakları grubunda yer alır. Orta zincirli yağ asitlerinden zengin olan bu grubun yağ asitleri karaciğer dostudur. Miktarı artırıldığında kolesterol değerlerinde yükselişlere neden olur.
Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası, Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası, Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası, Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri