Taze yumurta haşlandığı zaman kolay soyulmaz. Taze yumurtalardaki küçük hava boşlukları ve yumurta kabuğunu saran ince zar nedeniyle kolay soyulmaz. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Yumurtaya küçük bir delik açın
Haşlandıktan sonra yumurtayı dik olarak tutarken bu deliğin içine kuvvetle üfleyin. Yumurtalarınızı kaynar sudan çıkarıp hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Soğuk su yumurtaya hem şok etkisi yapar hem de kabuğun gözeneklerinden girerek soymanızı kolaylaştırır.
Taze yumurta bayat yumurtaya göre biraz daha zor soyulur, kabuk yumurtadan ayrılmakta zorlanır. Bu nedenle muhakkak soğuk suda şoklama yöntemi uygulayarak kabuklarını daha kolay soyabilirsiniz.
Suyun üzerine bir miktar tuz atılır. Tuz sayesinde suyun köpürmesi önlenir ve kabukları kolay soyulur. Kabuklu halde yumurta haşlarken bu yöntemi kullanabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Taze yumurtalarda varolan hava boşluğunun küçüklüğü ve yumurtayla kabuk arasını çevreleyen zarın inceliği nedeniyle daha zor soyulmaktadır. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Yumurta haşlamak için sıcak su kullanılmaz. Oda ısısında ya da soğuk su kullanmak gereklidir.
Yumurta haşlamadan once suyuna bir çay kaşığı karbonat konulması kabukların kolay soyulmasını sağlar. Suya sirke eklerseniz de yanı sunucu alırsınız. Sirke, kabuktaki kalsiyumu söker ve kabuğun soyulmasını kolaylaştırır.
Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz. Katı Yumurta: Yumurtaların içi ve dışının tamamen pişmesini istiyorsanız, su kaynadıktan 10 dakika sonra yumurtaları ocaktan alıp soyabilirsiniz.
Yumurta suyun içinde yatay durumda kalırsa taze, yarı yatay durumda kalırsa 7-10 günlük, dik yüzüyorsa bayat demektir. Yumurtanın taze mi bayat mı olduğunu anlamanın diğer bir yolu da, yumurtayı bir tabağa kırmaktır. Taze yumurta kırıldığında sarısı dağılmaz ve bombeli bir şekilde kalır.
Yumurta kabuğu zarı tüketime uygun bir maddedir ve doğru kullanıldığında sağlık için çok faydalı hale gelmektedir. Doğal olarak bu zarı tüketmek istediğinizde haşlanmış yumurtayı soyarken zarı temizlemeyiniz. Zarıyla beraber yumurtayı tüketebilirsiniz.
Günümüzde çiğ yumurta aç karnına tüketilebilir. Ancak tadı ve kokusu bakımından zordur. Bu nedenden dolayı 1 adet yumurta ile 1 bardak süt karıştırılıp içilmesi önerilebilir.
Bir bardak soğuk suyun içine haşladığınız yumurtayı atın ve avucunuzla ağzını kapatarak kuvvetle sallayın. Cam bardağın içinde kabuğu çatlayan yumurtanız kolay bir şekilde soyulacaktır. Yumurtayı hafif tezgaha vurup bir kaç yerinden çatlattıktan sonra, iki avucunuzun arasında hafifçe bastırarak sağa sola çevirin.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurta kasenin dibinde dik bir şekilde duruyorsa, bu durum yumurtanın tazeliğinin geçmeye başladığını ve kısa sürede tüketilmesi gerektiğini gösterir. Yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa, bu yumurtanın taze olmadığını gösterir. Ancak tazeliği geçen yumurtalar kesinlikle bozulmuş veya tüketilmeyecek halde değildir.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan doğru analizler diyabetlilerin günde birden fazla yumurta tüketmelerinin kalp hastalığına yakalanma risklerini iki kat artırdığını ortaya koymaktadır.
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
Yumurta kabuğunu potansiyel bakterilerin ölmesi için öncelikle kaynatmak, ardından da 200 F (93 ºC) derecede 10-15 dakika fırında pişirmek gerekiyor.
Yumurtaları içerisine koyun ve pişirmeye başlayın. Su kaynatıktan tam 3 dakika sonra yumurtalarınızı alın. Yumurtaları aldıktan sonra pişirme işlemini durdurmak için soğuk suyun içerisine koyun. Bu şekilde daha fazla pişmeyecek ve dilediğiniz kıvamda kalacaktır.
En önemli kurallardan birisi de su kaynayınca ocağın altını kısmaktır. Son olarak yumurtayı haşlayacağınız kabın içerisine ters çevrilmiş bir fincan tabağı koymanız ya da haşlarken suyun içerisine 1-2 adet kürdan atmanız yumurtanın çatlamasına engel olacaktır.
ADIM: Tenceredeki su kaynayana kadar ateşte tutun. Baloncuklar çıkmaya başladığında, ocağı söndürün. Tencerenin üzerine bir kapak kapatın ve bir kenarda beklemeye alın. Yumurtalarını sıcak suyun içinde pişmeye devam edecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri