Su kaynadıktan sonra ateşten alın ve çiğ yumurtaları içine koyun. Sıcak suyun içinde 10 dakika bekleyen yumurtalar yoğun ısıya maruz kalmadan, yani çok fazla hidrojen sülfür gazı oluşturmadan pişecektir. Bu da kokuyu azaltacaktır.
Karbonat, kokuyu emme özelliğine sahiptir. Odanın her köşesine az miktarda kum serpin ve bekleyin. Kum odadaki yumurta kokusunu çeker.
- Soğuk su, yumurta kokusuna olumlu etkili gösterir. Pişmiş olan yumurtayı soğuk suyun altında ne kadar çok tutarsanız, kokusunun giderilmesi de o kadar çabuk olur. - Kırılmış yumurtanın olduğu olan odanın kapısını kapatıp diğer odalara yayılmasına engel olunuz. Daha sonra pencereleri açınız.
bu kokunun teflon olmayan tavalarda oluşması daha muhtemel. tavayı çöpe atmadan önce şunu deneyin: tavayı yakın. yakmaktan kastım ocakta ateşin üstünde ters çevirerek içini ateşte iyice ısıtın 1-2 dakika boyunca. kokudan eser kalmayacaktır.
Limon kokusu yumurta kokusunu bastırıcı özellikte olduğu için yumurta kokusunu hissetmeyeceksinizdir. Bir diğer yöntem ise bir damla çamaşır suyudur. Makineyi çalıştırmadan önce kapak kısmına bir damla çamaşır suyu damlatmanız yumurta kokusunu absorbe edecektir.
İlgili 15 soru bulundu
Yumurtanın içerisinde sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Peki bu nasıl çalışır? Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır. Yumurtayı ne kadar hatalı pişirirseniz ya da çok uzun süreler pişirirseniz bu gaz o kadar açığa çıkar ve kokmalara neden olur.
Mutfaklarda sık sık kullanılan sirke ve limon, kızartma kokusunu giderme konusunda da oldukça başarılıdır. Tencerenin içerisine bir bardak su, yarım limon suyu ve yarım çay bardağı sirke koyarak kaynatın. Bu yöntemi hem kızartma esnasında, hem de kızartma işleminden hemen sonra uygulayabilirsiniz.
Domatesler de pişerken yumurta ve yoğurt bir kasede çırpılır. (Yoğurt, yumurtanın kokmasını engelliyor ve menemenin tadını güzelleştiriyor. )
4) Koku Testi
Bozuk yumurtanın işaretçilerinden biri de yumurtayı kırdığınız anda yayılan kokudur. Eğer kırılan yumurtadan keskin ve itici bir koku geliyorsa; sakın tüketmeyiniz.
– Yumurta kokusu olmaması için yogurt ve unla iyice çırpın. – Çorbanızı kısık ateşte pişirerek lezzetini artırabilirsiniz. – Yağın patlamaması ve yağların etrafa sıçramaması için tereyapın içine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ eklemeyi ihmal etmeyin.
Bunun için 1 litre suya ¼ bardak çamaşır deterjanı ve 2 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin. Bu karışmı bulaşık makinenizin içerisini ovmak için kullanın. Contalardan raflara her noktayı temizlemeyi ihmal etmeyin. Ardından en yüksek sıcaklıkta makinenizi boş şekilde çalıştırın.
Aynı şekilde bulaşıklarınızdaki yumurta kokusunu da soğuk su ile yıkayarak çıkarabilirsiniz. Bulaşıklarımız ve bulaşık makinanıza sinmiş yumurta kokusunu da limon ve sirke ile ortadan kaldırabilirsiniz.
Yumurta tazeliğini kaybettikçe rengi farklılaşır, kokusu da ağırlaşır. Bayat ve kullanılamayacak hale gelmiş yumurta ise çok kötü kokar. Bu nedenle kullandığınız yumurtaların bayat olmamasına özellikle özen göstermelisiniz. Yumurtalarınız tazeyse bu kokunun olma ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.
Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunu artırır.
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
- Kızartmaların her yere sinen kokusundan kurtulmak için sirkeli ve limonlu su kaynatın. Kızarttığınız yemeğin balık ya da patlıcan olması fark etmeksizin, eve kızartma kokusunun sinmesini önlemek için ağzı geniş bir tencerede 1 bardak su, yarım çay bardağı sirke ve yarım limon suyu ekleyip kaynatabilirsiniz.
Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler. Ayrıca bu karbonatlı suyu pişirme işleminden sonra tavayı yıkamak için de kullanabilirsiniz. Tavanızda balık kokusundan eser kalmaz.
KOKU TESTİ
Yumurtayı bir kaba kırarak koklayın. Yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Organik yumurtalarda ise kümes kokusunu andıran bir koku duyabilirsiniz. Aldığnıız koku yumurtanın bozuk ya da bayat olduğunu göstermez.
MİKROFİBER BEZ KULLANIN
Pisliği gerektiği gibi temizlemezseniz çiğ yumurta bakteri üretebilir. Yine de endişelenmeyin. Ilık suyla nemlendirilmiş mikrofiber bir bezle silmek en iyi sonucu verecektir.
Yumurta, oda sıcaklığında 2-3 haftaya kadar saklanabilir. Yumurtanın raf ömrünün uzun olması ve tazeliğinin korunması için buzdolabına konması gerekir. Ancak buzdolabının kapağına koymak yerine, karton kutusuyla birlikte alttaki raflara koymanız daha doğru olacaktır.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Yumurta iyi kolesterolü yükselterek, kalp hastalıklarına karşı koruyabilir, beyin gelişimi için önemli bir besin olan kolin içerir. Göz sağlığını korur ve çok iyi bir protein kaynağıdır. Yumurtadaki protein içerdiği temel aminoasitler sayesinde son derece yüksek kalitelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri