Bazı kültürlerde daha genç kalabilmek ve sorunsuz cilt için çiğ yumurta içmenin çok yaygın olduğu bilinmektedir. - Sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve bağırsak mide sorunlarının ortadan kalmasına yardımcı olur.
YUMURTANIN BEYAZI
Çok iyi bir protein kaynağı olan yumurtanın özellikle de beyaz kısmı, oldukça düşük oranda asit içermektedir. Bundan dolayı, yumurta sarısı mide asidini artırıp mide yanması şikayetini artırırken, yumurta beyazı ise, mide yanmasının önüne geçmektedir.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Kolesterol düzeyi arttıkça kalp hastalığına yakalanma riski de artar. Bu nedenle kalp hastalığı hikayesi olan ailelerde bireyler yumurta tüketimini haftada bir veya iki ile sınırlandırılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Yumurta alerjisi olan kişilerde yumurta hangi reaksiyonlara neden olur? Gösterilen reaksiyonlar kişiden kişiye değişmektedir. En çok karşılaşılan belirtiler ishal, mide ağrısı, kurdeşen, egzamanın kötüleşmesi, solunum problemleri/astım veya alerjik şok olarak görülür.
"Yumurta doğal bir yatıştırıcı"
Ama bu kez değişik olan "Onu sabah kahvaltısında değil uyumadan önce yiyin" denmesi. İddianın sahibi Avustralyalı bir beslenme uzmanı olan Sharon Natoli. Natoli'ye göre uyumadan 2 saat önce ya da akşam yemeğinde yenecek yumurtanın birçok faydası bulunuyor.
Pek çok kişi yumurtanın sarısını yemeyerek sadece akını tercih eder. Bunu yapmasının sebebi, yumurta sarısının içeriğindeki kolesterolden kendini koruma ve yumurta sarısının besin değerinin düşük olduğu düşüncesidir. Onlara göre yumurtanın akı protein ve sarısı kolesterol kaplıdır.
Her gün yumurta yenir mi? Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Her gğn tüketilen 1 adet yumurta, içerisindeki B vitamini ve Omega-3 sayesinde saçlarınızın, cildinizin ve tırnaklarınızın daha güçlü ve sağlıklı olmasını sağlar. Yumurta içerisindeki “kolin” isimli madde, beynin büyümesini, gelişmesini ve işlevlerini daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine katkıda bulunur.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir. Zencefil Çayı: Mide sağlığı için çok önemli olan zencefil.
Sebep 3 : Yumurtanın Beyazı Kas Yapımını Destekliyor
Direnç egzersizi yapan bireylerin bir kısmına egzersiz sonrası 18 gram protein içeren yumurta beyazı, bir kısmına ise 18 gram protein içeren tam yumurta verilmiş. Sonuç olarak; tam yumurta tüketenlerin kas protein sentezinin daha fazla olduğunu bulunmuş.
Sağlıklı bireyler her gün yumurta tüketebilir; ancak yüksek kolesterolü olanlar yumurta tüketimini haftada 2-3 kez ile sınırlandırmalıdır.
Basit bir hesapla bir yumurtanın ortalama 220 mg kadar kolesterol içerdiğini kabul edersek; tek bir yumurta sarısı yemekle toplam kolesterolün 4-6 mg, LDL kolesterolün ise 3-5 mg kadar artacağını söyleyebiliriz. Kısacası yumurta yiyen herkesin kanında hem kolesterol hem de LDL kolesterol yükselmektedir.
Yumurta uygun koşullarda saklandığı takdirde yaklaşık 6 hafta kadar bozulmaz. Bu saklama yöntemi buzdolabında bekletilen süredir. Açık havada bekleyen yumurta ise 3-4 hafta kadar bozulmadan kalabilir.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Canan Karatay, sabah öğle akşam gün içine dağıtarak günde 10 yumurta yenilebileceğini söyledi. Prof. Dr. Canan Karatay, yeni kitabında anne adayları ve hamilelere sesleniyor: Şekerden uzak durun, ekmek yemeyin, makarnaya elinizi sürmeyin, bol yumurta tüketin.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri