Kaşıntılı cilt ve döküntüler (bunlar en yaygın semptomlardır), Tahriş olmuş gözler, Burun akması, Öksürük.
Yünlü kıyafet ve yorganlarda bulunan akarlar alerji riskini arttırıyor. KışKış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabileceği bildirildi.
Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Alerjinin şiddeti de belirtiler üzerinde etkilidir. Kaşıntı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, kronik öksürük, nefes darlığı veya hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik belirtiler arasında sayılabilir.
Akarların ve alerjiye neden olan alerjenlerinin solunum yolu ile alınması durumunda burunda kaşıntı, akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık, şişlik gibi alerjik rinit belirtileri ortaya çıkabilir. Astımlı hastalarda astım atakları (öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi) tetiklenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Polen Alerjisi Hangi Aylarda Olur? Polen alerjisi yılın her ayında görülme ihtimali olsa da, özellikle çayır polenleri Şubat- Nisan aylarında, yabani ot polenleri Ağustos-Ekim ayları arasında yayılır. Sabahları polen düzeyinde artış olur. Bunların yanında açık, kuru ve güneşli havalarda da polen düzeyi artar.
İnsan derisinden dökülen artıklarla beslenirler. Bu nedenle halılarda ve yatak örtülerinde sıkça bulunurlar. Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
Çok küçük olmalarına karşı insanı ısırma yetisine sahip olan akarlar, astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkların temel nedenidir. İnsan derisine tutunan tür, sürekli yaşanan kaşıntıların da sebebidir.
Akarlar, insan atıklarıyla beslenen, sıcak ve nemli ortamları seven, gözle görülemeyen canlılardır.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Alerjiler dünya genelinde çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Alerjiler, özellikle çocuklarda yaygındır ancak yetişkinlik döneminde de ortaya çıkması nadir bir durum değildir. Bazı alerjiler kişi yaşlandıkça kendiliğinden geçme eğilimi gösterebilir, ancak birçok alerji ömür boyu devam eder.
Mevsimsel olarak polenler, küf alerjisi ve ev tozu akarı alerjik kaşıntılara en çok sebep olan durumlardır. Bu yüzden alerjik kaşıntıların kaç gün süreceği kişilere ve alerjinin seviyesine göre değişiklik gösterir. Kimi kişiler de 1-3 gün arasında süren bu alerjik kaşıntılar kimi kişiler de daha uzun süreli olabilir.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Yün yatak, yün yastık, kuştüyü yastık yerine dakron veya orlon gibi sentetik liflerden yapılanlar tercih edilmelidir. Kuştüyü içeren yorgan yastıkların zararı kuş tüyünden değil, içinde barındırdığı akarlardan dolayıdır.
Cildi tahriş edecek naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar yerine başta pamuk, bambu ve ipek olmak üzere %100 doğal liflerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Yün doğal olmakla birlikte alerjik egzamalı hastalar için uygun değildir.
Akarlar hangi kokuları sevmezler ? Toz akarları; hemen hemen diğer tüm haşarelerde olduğu gibi karanfil, okaliptüs, lavanta, nane ve biberiye kokusundan hoşlanmazlar.
Halıları mümkün olduğunca sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece gereklidir. Bu yüzden soğuk suyla yıkama işlemi fayda sağlamayacaktır. Kuru temizleme tüm toz akarlarını öldürür ve ayrıca toz akarlarını kumaşlarda yaşamaktan uzaklaştırmak için de iyidir.
Bu sorunun cevabı evettir. Uyuz rahatsızlığını atlatan birçok kişi sirkenin uyuz belirtilerini hafiflettiğini deneyimlemiştir. Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur.
Kilimler 60 derecede yıkandığında hem ev tozu akarları ölür; hem de akarların dışkı parçacıkları suyla uzaklaştırılmış olur. Altmış derecede yıkanmaya uygun olmayan kilimlerin 40 derecede yıkanması ve hasta odası dışındaki alanlarda kullanılması mümkündür.
Akarların vücüt yapısının %75'i sudur. En iyi % 65-75 görece nemde çoğalır, % 40'ın altında ise çoğalamazlar. Yaşam süresi 1-3 ay arasında değişir. 60ºC'ın üzerindeki sıcaklıklarda yaşayamazlar Akarlar temel olarak yataklarda, halılarda ve kumaşla örtülü mobilyalarda yaşarlar.
Domestos Biyosit Ruhsatlı Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir. Sadece uygun bir yüzeyde kullandığınızdan ve her zaman ambalajın üzerindeki kullanım talimatlarını okuduğunuzdan emin olun.
En çok alerjiye neden olan polenler arasında kızılağaç, fındık, zeytin, kavak, çayır otu, pelin, arpa, buğday, yulaf ve çavdar polenleri sayılabilir. Ağaç polenleri daha çok Şubat-Mayıs, ot polenleri Mayıs-Haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yakınmalara neden olur.
Ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenler alerjik hastalıkları tetikleyebiliyor. Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Soysal, uygun olmayan ev ortamının yaratabileceği alerjik sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Toz alerjisi tedavisinde ilaç olarak anihistaminikler, dekonjestanlar, kortikosteroidler, kromoglikatlar, lökotrien antagonistleri kullanılır. Birde halk arasında aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapiler uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri