Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Uzmanlar, yün ve tüyden yapılmış yatak, yorgan, halı gibi eşyaların astım krizlerini tetiklediğine dikkat çekti. Astımın irsi bir hastalık olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, "Alerjik kişilerde astım riski alerjik olmayanlara göre 20 kat daha fazladır.
Organik yün doğa dostudur! Sahip olabileceğiniz en doğal ve en sağlıklı malzemedir.
Bunun için elinizden geldiği kadar yastık ve yorganlarda elyaftan kaçının." Doğal olan yün ve pamuğu kullanmanın insan sağlığı açısından daha faydalı olduğuna dikkat çeken Çiftçi şunları söyledi: "Yün ve pamuktan, yorgan ile yastığı tercih edenler daha sağlıklı olur.
Eğer yünler uzun süre yıkanmazsa, kötü kokulara ve rahatsızlığa neden olacaktır. Yün yıkama işlemlerinin belirli zamanlarda kişilerce özenli olarak yapılması gerekiyor. Gündelik hayatta kullanılan yorgan ve yastıkların içerisinde yünler bulunuyor. Yünler insanların daha rahat edebilmesi için kullanılıyor.
İlgili 34 soru bulundu
Yünlü giysilere ve malzemelere karşı hassasiyet çok yaygındır. İnsanlar, yün giydiklerinde burun akıntısı, sulanmış gözler ve özellikle cilt tahrişi gibi durumlar yaşayabilirler. Uzun yıllardan beri yün bir alerjen olarak kabul edilir ve yün alerjileri sanıldığı kadar nadir değildir.
Yünlü kıyafet ve yorganlarda bulunan akarlar alerji riskini arttırıyor. KışKış mevsiminde yoğunlukla kullanılan yorgan, yünlü ve tüylü kazak, atkı, hırka gibi eşyalarda bulunan, nemli ve havasız ortamları seven akarların, alerjisi olan kişilerde şikayetlerin artmasına neden olabileceği bildirildi.
Yün kendi doğal yapısı ile antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliktedir. Yataktaki toz akarları ve diğer alerjenlerin üremesini önler. Bu özelliklerle, astım ve alerji gibi solunum sorunları olan kişiler yün yorgan kullanabilir. Yün doğal bir dolgu malzemesi olduğu için çevre dostudur.
Yünün kalitesini, elyaflarının inceliği ve kopma mukavemetinin büyüklüğü tayin eder. Belli kalınlıkta üretilen iplik boyu uzadıkça yünün kaliteli olduğu anlaşılır. En ince elyaflı yün merinos koyunlarında bulunur. Bu yün elyafları 16 mikron ile 50 mikron arasında değişen kalınlıklardadır.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Yün Yatak Şiltesi
Doğal yalıtım özelliği sayesinde yazın sıcak havayı, kışın ise soğuk havayı içine hapsederek terletmeyen, üşütmeyen bir yapıya sahiptir.
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Terleme problemi yaşıyorsanız köpükten yapılmış yatakları tercih etmemeniz gerekir. Doğal olarak elde edilen latex malzemeden oluşan yataklar yumuşak ve esnektir. Vücudun eğimini koruyarak destek sağlar ve uyku deneyimini iyileştirir.
Omurga sağlığı için özellikle bunlara dikkat edin
Yatak ölçüleri muhakkak kişinin boyundan en az 20 cm uzun olmalı ve yatak genişliği kişi için en az 95 cm olmalıdır. Yatak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte yatak seçilmelidir. Marka güvenilirliği ve garanti süreside göz önünde bulundurulmalıdır.
Sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yılda bir defa yıkanıp yün çubuklarıyla çırpılması gerektiğini vurgulayan Ayaz; “Koyunyünü kırkıldıktan sonra yıkanacak, yıkandıktan sonra yünün 50-60 sene ömrü var ama yastık yorgan gibi eşyaların yapımında kullanılan yünlerin sene de bir defa da olsa açılıp yıkanması lazım.
Yün bazı memelilerden (özellikle koyun, keçi, deve, lama, ada tavşanı) elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü.
Kaliteli, doğal ve gerçek bir yününe dokunduğunuzda o kadifemsi yumuşaklığı hissedersiniz. Doğal yünden üretilen ürünler yumuşacık olmasının yanı sıra çok hafiftir. Sizi en soğuk havalarda bile sıcacık tutmasına rağmen üstünüzde ağırlık yapmaz. Teniniz adeta ikinci bir ten gibi sarıp sarmalar.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Yün yıkarken köpük kalıntılarının önüne geçmek için çamaşır sodası yerine sıvı deterjan da kullanabilirsiniz. İyice yıkadığınız koyun yününü süzerek birkaç kez temiz suda durulamalısınız. Ardından suyu tamamen süzülen yünleri balkona sererek güneşte kurutabilirsiniz.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Cildi tahriş edecek naylon, polyester gibi sentetik kumaşlar yerine başta pamuk, bambu ve ipek olmak üzere %100 doğal liflerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Yün doğal olmakla birlikte alerjik egzamalı hastalar için uygun değildir.
Soğuk geceler için bebeğinizin cildine uygun yün bebek yorganını tercih edebilirsiniz. Kış aylarının vazgeçilmezi olan yün bebek yorganı ile bebeğiniz soğuktan etkilenmez, yün yorgan kaliteli kumaşıyla bebeğinizin konforlu bir uyku geçirmesini sağlar.
Kışlık giysilerin kullanımı konusunda uyarıda bulunan VM Medical Park Pendik Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Tunç, “Kışlıklardaki tozlar astım ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle özellikle kıyafetler yıkanmalı, yatak odasında yün yastık, yorgan ve halı kullanılmamalı” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri