Yün yıkama makinalarının en çok talep edilen modelleri DRM YY 5 tipidir. Bu makina ise 304 kalite krom saçtan mamul 5 değişik ölçülerdeki 5 adet yıkama havuzu ile 5 adet sıkma silindirlerinden oluşan 1500 mm eninde, 43 mt uzunluğunda ve saate 600 kg ile 1000 kg arası yün yıkama kapasitesine sahir bir makinadır.
Yünü geniş bir leğene alın ve üzerini geçecek kadar ılık su ekleyin. Yünleri bir gece bu içerisinde bekleterek yumuşamasını sağlayın. Ertesi gün bekleyen yünün suyunu süzün ve temiz soğuk ekleyin. Yün yıkama sodasından biraz ekleyip elleriniz ve ayaklarınızla bastırarak yıkayın.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Birleşim noktalarından kesim yapılarak, yünler dışarı çıkarılır ve bir süre boyunca güneş altında havalandırılır. Havalandırılan yünler daha sonra kaplara yerleştirilerek üzerine deterjan eklenir. Su ile karıştırılarak güzelce yıkaması sağlanır.
Yün yıkarken soda kullanıyorlar. Soda kimyasal madde olduğu için yünü sertleştirir ve ömrünü kısaltır. Yünü sadece kaya tuzu dediğimiz tuz ile yıkarlarsa eğer daha ömrü uzun olur ve daha yumuşak ve temiz olur' dedi.
İlgili 17 soru bulundu
Çamaşır makinesinde yün yıkama tekniği pek çok kişinin tercih ettiği bir yöntemdir. Günümüze çamaşır makinesi her evde yer alıyor. Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Bu durumda öncelikli olarak banyo küveti soğuk su ile doldurulur. Yorgan bu suyun içinde 2 saat boyunca bekletilir. Ardından yünlüler için marketlerde satılan deterjandan 1,5 su bardağı kadar küvetin içine dökülür. Yıkama yaparken yorgan deterjanlı suyun içinde çevrilerek yıkanır.
Deterjan veya sabunun doğrudan yünlü yorgana uygulanmaması gerekmektedir. Maddeler suda seyreltilerek yıkama işlemine geçilir. Altı veya sekiz saat ürünün şampuan ve tozla zenginleştirilmiş suda beklemesi gerekir.
Yün makinede de yıkanabilecek bir malzemedir. Son teknolojiyle üretilen modelleri içindeki yünleri çıkarmadan makinede rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gerekenlerden biri makine ayarı ve devir hızıdır. Makinenizi yün ya da hassas programa aldıktan sonra, 30 dereceye getirmeyi unutmamalısınız.
Yün yorgan temizleme yöntemlerinden en sık kullanılanı elde yıkamadır. Bunun yanında dilerseniz yorganınızın kullanım talimatına göre çamaşır makinanızda da yıkayabilirsiniz. Genel olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanan bu yorganları temiz tuttukça, her yıl rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Yorganınızı makinede yıkadıktan sonra, bir diğer önemli konu da kurutma işlemi. Peki, yün yorgan kurutma makinesinde kurutulur mu? Cevap hayır!
Yünlü ve triko kazaklar hassas ve narin oldukları için çamaşır makinesinde hassas ve narin bölümünde yıkanmalıdır. Çamaşır makinesinin sıkma ayarı en düşüğe ayarlanmalı ve kısa bir yıkama programı daha seçilmelidir. Yüksek ısı kazağın yıpranmasına ve küçülmesine neden olabilmektedir.
Bu nedenle bu sağlıklı ve doğal yastık dolgularının temizliğine hassasiyetle yaklaşılmalıdır. Yün dolgu, bulunduğu yastık kumaşının içerisinde veya herhangi bir kumaş torbanın ağzı bağlanarak çamaşır makinesinde yıkanabilmektedir.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir.
Sırt, eklem, kas, bel, boyun ağrılarındaağrıyan bölgeye konulduğunda ağrıyı giderici etkisi vardır. Vücuttaki negatif enerjiyi alır , rahatbir uyku sağlar.
Kas, adale, bel ve eklem ağrılarının giderilmesinde kullanılır. Romatizma kaynaklı vücut ağrılarını hafifletebilir. Kronik sırt ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı, ateş şikayetlerinde rahatlatıcı etkisi vardır.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Koyun Yünü Nasıl Yıkanır: Sıkça Sorulan Sorular
Koyun yününü elde yıkamayı tercih edecekseniz kaliteli, suda çabuk çözünen bir toz deterjanla, çamaşır makinesinde yıkayacaksınız sıvı bir deterjanla yıkayabilirsiniz.
Yün battaniyelerin çamaşır makinesinde yıkanması uygun değildir. Bu nedenle elde temizlik yapılması ve mümkün oldukça doğal temizleyicilerin kullanılması gerekmektedir. Bunun için Arap sabunu, karbonat, maden suyu ve limon suyu gibi temizleyicilerin kullanımı tavsiye edilmektedir.
Kilosu = 40 . lira.
Kimyasal işlemlerden geçmemektedir. Standart 50 x 70 cm ebatların da bir yastık doldurmak için yaklaşık 1,250gr yün gitmektedir. Yıkama işleminden sonra yünler taranmaktadır ve paketlenmektedir.
Ürünü havalandırmak için vücudunuzdan çıkardığınızda sıcaklık farklı olmaması için, ürünü kullandığınız bölgeye ince bir havlu koyunuz. Sırta ve göğüsü konulduğunda geçmeyen öksürük karşı çok etkili bir şifadır. Balgam atmada etkilidir.
Yün yastıkların elde yıkanması daha doğru olabilir. Ilık su ve yün yastığınıza uygun hafif bir deterjan kullanarak bir leğende yastığınızı yıkayabilirsiniz. Ayrıca yün yastığınızı sıkıştırmadan havlu veya bir bez üzerinde düz bir şekilde kurutmanız da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri