Yurt dışı TDK açıklaması ile ayrı yazılan bir sözcüktür. "Yurtdışı" şeklinde olan birleşik yazım yanlış olup "yurt dışı" şeklinde her iki sözcüğün de ayrı bir şekilde yazılan versiyonu kelimenin doğru yazımıdır.
Örnek olarak; çocuklar yurt dışına çıkacaklar için oldukça heyecanlılar cümlesinde kullanılan yurt dışı ayrı yazılmaktadır. Yurt dışı kelimesi her durumda ayrı yazılması gereken bir kelime olmaktadır. Örneğin; bu mallar yurt dışından geldi cümlesinde de ayrı yazımı söz konusu olmaktadır.
Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yurt dışı kelimesinin ayrı yazıldığını görüyoruz. Sıfat olan yurt sınırları dışında olan , isim olan yurt sınırları dışındaki her yer anlamına gelmektedir.
Kelimenin doğru yazımı 'yurt dışı' olmaktadır. Bazı belirsiz kaynaklarda bitişik yazımına yer verilirken, bazı kaynaklarda da ayrı yazımı bulunur. Ancak Türkçe Sözlük kaynak olarak ele alındığında doğru yazımı yurt dışı olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Yurtdışı ayrı mı yazılır? Yurt dışı TDK açıklaması ile ayrı yazılan bir sözcüktür. "Yurtdışı" şeklinde olan birleşik yazım yanlış olup "yurt dışı" şeklinde her iki sözcüğün de ayrı bir şekilde yazılan versiyonu kelimenin doğru yazımıdır.
Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz. IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz.
Günlük hayatında birçok noktasında sıklıkla yer alan bu sözcüğün çoğunlukla bitişik yazıldığı görülür. Ancak şehir dışı yazımı ayrı olması gereken birleşik bir sözcüktür. TDK'nin belirlediği kuralları göre bu kelimenin doğru yazılış şekli 'şehir dışı' biçiminde olmalıdır.
Yurtiçi şeklinde yazımlar yanlıştır. Yurt İçi Ne Demek? Yurt içi kelimesinin Türk Dil Kurumundaki anlamı yurt sınırları içinde olan ya da yurt sınırları içindeki her yer demektir. Yurt içi genelde insanlar tarafından yurtiçi şeklinde yanlış yazılan bir kelimedir.
Giderayak kelimesi ayrı kelimeler ile yazılması oldukça yanlıştır. Doğru yazımı ise bitişik şekilde olmalıdır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Yurt sınırları dışında olan yer, yabancı ülke: “Yurt dışı posta servisi.” “Yurt dışına çıkmak.”
Birleşik isimler ise dil bilgisi kurallarına göre ayrı değil bitişik yazılır. Bu nedenle kelimenin sanatsever şeklinde yazılması gerekir.
ÇOK kimsenin farkında olmadığı, bilinçli yapılan bir hata var. Bu hata, Maliye Bakanlığı'nın ilçe teşkilatı olan "Mal Müdürlükleri" ile ilgili... Dikkat edin, tüm resmi yazışmalarda, bitişik olarak "Malmüdürlüğü" şeklinde yazılıyor.
Kuruluş, ülke, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D ...
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Kanunlara aykırı anlamına gelen yasa dışı kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. Yasa dışı kelimesi, birleşik isim değil tamlama olduğu için ayrı yazılması gerekir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Telefonunuzda arama ekranını açarak *#06# tuşlarını tuşlayın. Diğer cihazlarda Ayarlar > Hakkında sekmelerini takip edin. Cihazın kutusunda yer alan bilgileri kontrol edin. Cihazın faturasında yer alan bilgileri kontrol edin.
Yurt dışından getirilen cihazımı kayıt yaptırmadan Türkiye'de kullanabilir miyim? Cihazımı kayıt altına aldırmam için herhangi bir süre sınırı var mıdır? Yurt dışından getirilen cihazlar, yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir.
"Yurtdışı telefon" ifadesi, telefonun kaydını yaptıran kişi tarafından alındığından kaynaklanmaktadır. Yani, yerli mağazalardan satın alacağınız telefonların vergisi sizin adınıza önceden ödenmiştir ve siz bu telefonları vergili fiyatıyla satın alırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri