İlimizde en çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz; incir, kestane, zeytin, Kereviz(sap), Tiritikale (yeşil ot) üretiminde Türkiye'de 1. sırada, enginar, pamuk ve çilek üretiminde 2. sırada, yerfıstığı ve mandalina (king) üretiminde ise üçüncü sıradadır.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
“Pamuk” üretiminde de söz sahibi olan Aydın ilimiz 536.891 da ekiliş alanı 279.377 ton üretim ve %10.87'lik pay ile Ülke genelinde 2. sıradadır. Ayrıca çilek, turunç, buğday, yem şalgamı, tritikale, enginar, bamya, börülce, mandalina, İtalyan çimi gibi ürünlerde de Ülke genelinde ilk üçün içinde yer almaktadır.
Ege Bölgesinde Tarım
Bazı ürünlerin üretim miktarında Ege Bölgesi birinci sırada bulunur. Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
İlgili 24 soru bulundu
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
Aydın, mevcut zeytin ağaç varlığı, zeytin ve zeytinyağı üretimi ile Türkiye'nin en önemli ilidir.
Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu tarımsal üretimlerin başında yer alan Aydın'ın milli meyvesi incir tezgahlarda yerini aldı. Aydın incirini kimisi tadı için tüketirken kimisi de hekim tavsiyesi üzerine şifa niyetiyle tüketiyor.
İklim. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi (Köppen: Csa) etkilidir.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir. Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Aydın, genelde bir tarım ve turizm kenti olarak bilinmektedir. Ekonomik hayatın temelini oluşturan tarımın ağırlığı sanayi ve ticaret sektöründe yoğun olarak kendini hissettirmektedir. Nüfusunun %55'i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.
Ege'ye ve Aydın'a özgü bir lezzet olan zeytinyağlı börülce, Aydın'da yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden biridir.
Aydın'ın yöresel lezzetlerinden biri olan "Pelvize Tatlısı" pratik ve besleyici bir tatlı olarak masalarımızı süslüyor.
Aydın'ın Meşhur Yaprak Kesim Kabak Tatlısı
Aydın'da olan yalnızca üç ilçenin denize kıyısı vardır ve bu ilçeler de Didim, Söke ve Kuşadası ilçeleridir. Aydın Ege Bölgesi'nde olmasından dolayı birçok plajı olan ve yaz aylarında tatil için tercih edilen illerimizden biridir.
Ege'nin incisi olarak görülebilecek olan Aydın'ın 17 farklı ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelerden en ünlüleri, deniz kıyısında oldukları için Kuşadası ve Didim iken Efeler, Çine ve Söke gibi ilçeler de yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Aydın tahinli pidesi
Aydın'da yapılan bir tahinli pide çeşididir. Kıymalı pideden sonra tatlı olarak tüketilmektedir. Yenipazar, Nazilli, Karacasu ilçelerinde sade servis edilirken Bozdoğan ilçesinde manda kaymağı ile servis edilir.
Pamukkale ilçesinin 19 mahallesinde yaklaşık 61 bin dekarlık alanda vatandaşlar kekik üretimi yapıyor. 16 bin dekara yakın alanla Gözler ve Uzunpınar kekiğin en çok üretildiği mahalleler olarak dikkat çekiyor.
Denizli horozu, Denizli iline özgü, yerel Tavuk Irkları'ndan biri ve horoz ırkıdır. Uzun ve ahenkli ötüşüyle diğer ırklardan ayrılır. Yöre halkının yetiştirmek için uzun öten horozları tercih etmesiyle zamanla kendiliğinden oluşmuş bir ırktır.
Cızlama - Denizli
Un, su ile hamur haline getirilir. Patatesler haşlanır, rendelenir, hamur ile karıştırılır ve mayalanmaya bırakılır. 30 dakika dinlendirilen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp, önceden yağlanmış tepsiye döşenerek üzerine hafifçe bastırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri