Yurt dışına tatile giderken yanımıza almamız gerekenler arasında pasaport ve kimlik, banka kartı ve kredi kartı, uçak bileti şart. Ayrıca bir el lambası, terlik, şapka, kişisel temizlik ve bakım ürünleri götürmek gerekir. Vitamin, ağrı kesici gibi ilaçların yanında birçok yerde sinek kovucu da gerekir.
Harç pulu ve yurt dışı çıkış harcı birbirleriyle bağlantılı ancak birbirlerinden ayrı kavramlardır. Yurt dışına seyahat gerçekleştirilen T.C. vatandaşlarından harç ücreti alındığından bahsetmiştik. Harç pulu ise bu ücretin ödendiğini gösteren resmî belge niteliğindedir.
Seyahat sağlık sigortası gibi işlemler, seyahat güvenliği açısından avantaj sağlar ve o işlemler için de çeşitli belgelere ihtiyaç duyulabilir. Ancak yurt dışına çıkmak için gereken belgeler kendi içinde; pasaport, vize ve bilet olarak sıralanabilir.
İlgili 44 soru bulundu
İlçe Emniyet Müdürlüklerine Bağlı Belgelendirme Büro ve İdari İşlemler Büro Amirliklerine, Kara, Hava ve Deniz Hudut Kapıları Emniyet birimlerine, Yurtdışında iseniz Dış Temsilciliklerimize müracaat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca E-Devlet Kapısı üzerinden Yurda Giriş-Çıkış Belgesi alabilmeniz mümkündür.
Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir. Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.
Kabinde taşınabilmesi için sıvı içerikli eşyaların maksimum 100 ml olması şartı mevcuttur. 100 ml ile sınırladığınız şampuan, deodorant ya da herhangi bir kozmetik ürünü kilitli torba içerisinde kabin bagajına koyabilirsiniz. Sıvı miktarı 100 mililitreyi aşan ürünler de uçak kabinine alınmayan eşyalar arasına girer.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 2021 yılında 50 TL olarak satılan yurt dışına çıkış harcı 2022 yılında 150 TL olarak güncellenmişti.
Yurtdışına Para Çıkarmakla İlgili Önemli Noktalar
Uçakla yurtdışına seyahat etmeniz gibi durumda 25.000 veya 10.000€ ve buna eş değer para birimini yurtdışına çıkartabilir ve daha fazla para miktarı taşımak isterseniz de gümrük memuruna nakit beyan formunda bulunmanız gerekmektedir.
Yurt dışı çıkış harç pulu, dışhatlar giden yolcu katında Maliye Bakanlığı'na bağlı yetkili personeller tarafından verilmektedir. Aynı zamanda geliş katında bulunan Vakıflar Bankası'ndan da temin edilebilir. Not: Harç pulu ödemesinin pasaport kontrol noktasına gelinmeden önce yapılmış olması gerekmektedir.
Gevşek veya yedek piller, taşınabilir şarj aletleri, elektronik sigaralar, elektronik pipolar veya diğer kişisel buharlaştırıcılar yalnızca kabin bagajınızda taşınabilir ve check-in bagajına konmalarına izin verilmez.
Sırt çantaları genelde el bagajı olarak kabul edilir.
Yedek pil ve pilli şarj cihazları (powerbank) gibi cihazları yalnızca el bagajınızda bulundurunuz. Pillerin kısa devre yapmasını önlemek için çantanıza ayrı ayrı yerleştiriniz. 100 ml üzerinde sıvı içeren kaplar ile boyu 6 cm'den uzun olan bıçak ve sivri makaslar yalnızca uçak altı bagajında uçağa alınabilir.
Deodorant, parfüm, kolonya gibi spreyli hiçbir ürün yüksek basınçta tetiklenebilecek patlama etkisinden ötürü uçağa alınması yasaklı maddelerden.
4- Şampuan ve spreyler
El bagajınızda 100 mililitreden büyük şampuan ve sprey gibi ürünler varsa, bavulunuzu en baştan uçak altı bagaja vermenizde yarar var.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Yurt dışı çıkış harcı havalimanlarında yer alan otomat ve veznelere, gümrük saymanlıklarına, Maliye Bakanlığı'na ait harç bürolarına, anlaşmalı bankalara ve vergi dairelerine ödenebilmektedir.
Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Ödenir? Yurt dışı çıkış harcı ödemesi iki farklı yolla gerçekleştirilebilir. Havalimanlarındaki veya gümrük kapılarındaki veznelere giderek nakit veya kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri