Yurtdışında evlenen eşlerden ilgili ülkede yabancı olanı, evlilikten itibaren en geç otuz gün içinde evlilik belgesini evlendiği yerdeki dış temsilciliğe göndermelidir. Bildirimi alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne uygun bir şekilde düzenleyip nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
Yurt dışında yapılan evliliğin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için bu evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması şart. Tabii Türk makamlarına bir aylık süre içerisinde bildirilerek tescil ettirilmesi gerekiyor.
Konsoloslukta evlendiğiniz için evliliğiniz Türkiye'deki resmi makamlara otomatikman bildirilecektir. Sizin ayrıca bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır. Not: Yurtdışında konsoloslukta evlenmek için gelinin de damadın da T.C. vatandaşı olması gerekiyor, konsolosun yabancı uyrukluları evlendirme yetkisi bulunmuyor.
Yurt dışında yabancı veya Türk ile evlendiğim zaman nüfus kayıtlarıma nasıl ve ne zaman tescil ettirmem gerekiyor? Evlenme bildiriminin, en geç otuz gün içerisinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan alınmış belgenin o yerdeki dış temsilciliğe verilmesi veya dış temsilciliğe gönderilmesi suretiyle yapılır.
Madde 31 – (Mülga: 28/7/2003 – 2003/5996 K.) Madde 32 – (Değişik: 16/11/2006-2006/11269 K.) Yurt içinde yetkili Türk makamları önünde yapılan evlenmeler; evlenmenin yapıldığı ta- rihten itibaren on gün içinde usulüne uygun olarak düzenlenecek evlenme bildirim formu ile o yerin nüfus müdürlüğüne bildirilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yurtdışında yapılan evliliklerin Türkiye'de geçerli olabilmesi üç şekilde olabilir: Yurtdışında yapılan evliliğin en yakın Türk konsolosluğuna bildirilmesi, yapılan evliliğin bizzat Türkiye'ye gelinerek yetkili makamlarda tescil ettirilmesi veya evliliğin yurtdışındaki Türk konsolosluklarından birinde yapılması.
Evlenme olayını, evlenme tarihini izleyen on günlük süre içinde nüfus müdürlüğüne göndermekle görevli kılınan evlendirme memurları, fiil başka bir suç oluştursa bile, nüfus memurunun teklifi üzerine o yerin ilçe nüfus müdürünün kararı ile 44,00 TL idari para cezası ile tecziye edilirler.
Formül B Uluslararası Evlenme Kayıt Belgesi ile dünya üzerindeki bütün ülkelerde kimliğinizi ve evliliğinizi kanıtlayabilirsiniz. Formül B Uluslararası Evlenme Kayıt Belgesini Türkiye'de İl veya İlçe Nüfus Müdürlüklerinden, Türkiye Dışında ise Konsolosluk veya Büyükelçiliklerden temin edebilirsiniz.
10 gün içerisinde nikâh akdinizi gerekli olan bilgiler nüfus müdürlüğüne bildirilir. Bu tarihten sonra kimlik değiştirilebilir.
Almanya'da sadece evlendirme memurları nikah kıymaktadır. Alman evlendirme memurluğunda nikah kıydırabilmek için evlilik talebi, öncesinde nüfus idaresine bildirilmelidir. Almanya'da yetkili evlendirme dairesi, ikamet edilen bölgenin bağlı bulunduğu evlendirme dairesidir.
Önce iyi haberi verelim, evlendikten sonra eski pasaportunuz ile gönül rahatlığı ile balayına gidebilirsiniz.
Evlendirme Yönetmeliği'nin 10. maddesinde Türk konsolosluklarının evlenme akdi yapabilmesi için iki şart öngörülmüştür: Birincisi, Türk konsolosunun bulunduğu devletin mevzuatında, konsolosun evlendirme memuru yetkisinin kabul edilmesi ve ikincisi, eşlerden her ikisinin Türk vatandaşı olmasıdır.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün (NVİ) web sayfasında da evlenme, boşanma ve yabancı boşanma kararlarının Türkiye'de tanıma ve tenfizine dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu'na göre yapılan evlilikler Almanya'da tanınmaktadır.
Vize ihlali olan kaçak durumdaki yabancılar Türk Vatandaşları ile resmi evlilik yapabilirler.
Öncelikle iyi haberi vermek istiyorum; evlendikten sonra yurt dışına eski pasaportunuzla gidebiliyorsunuz, ancak ya eşinizin soyadını direkt alacaksınız ya da kendi soyadınızla birlikte kullanacaksınız. Adınızda bir harf bile değişse tüm bu prosedürleri tek tek halletmeniz gerekiyor.
Evlenen kişilerin aile birliği içerisinde yaşaması gerekmektedir. Yani eşler bir aile gibi olmalıdır. Örneğin herhangi bir sebep dolayısıyla formalite icabı yapılmış olan bir evlilikte; yabancı, Türk vatandaşlığını alamayacaktır.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
Kadının medeni durumu ile birlikte soyadının da değişmesi uygulamada pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Çünkü kadın evlenmesi durumunda kimliğini, ehliyetini, pasaportunu ilgili kimliklerini değiştirmek zorunda kalmaktadır.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir.
Kayıp nedeniyle uluslararası aile cüzdanı almak için yerleşim yeri ve diğer adres muhtarlığı ya da çalışan resmi kurum yetkilisi tarafından düzenlenen uluslararası aile cüzdanı talep belgesi ve eşlere ait birer adet fotoğraf ile birlikte yerleşim yeri ilçe nüfus müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir.
Evlenme Belgesinde, talep edenin daha önce bir evlilik kaydı var ise, bu evlilik veya evliliklerine dair bilgileri yer alır. Formul B Edevlet hizmetlerinden biri değildir. Formül B geçerlilik süresi 6 aydır.
Ülkemizde Formül B Nüfus Müdürlüğü aracılığı ile ülkemiz dışında ise Konsolosluklar veya Büyükelçiliklerden temin edebilirsiniz.
ç) Vesikalık fotoğraf. d) Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi. Yaşlarının küçüklüğü veya hacir altına alınmış olmaları sebebiyle evlenmeleri ana, baba veya vasinin rızasına bağlı olanlar, müracaat sırasında evlenme beyannamesine bunların rızalarını gösterir belgeyi de eklemek zorundadır.
Evlendikten sonra pasaportunuzu değiştirmeniz için belli bir süre sınırı yok. Ama pasaportunuz resmi bir belge ve kimliğiniz değiştikten sonra pasaportunuzu da değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde yurt dışına çıkarken problem yaşayabilirsiniz.
2020 yılının Aralık ayında kadar bu belgenin alınması şarttı. Ancak İçişleri Bakanlığı bu tarihte belgenin kaldırılması için genelge yayınladı. Bu genelgede artık çiftlerin, izin belgesine gerek olmadan, müracaatlarını herhangi bir evlendirme memurluğuna yapabileceği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri