- Yemekten sonra hafif tempolu yürüyüşler yapmak sindirim sistemini destekler. Ancak koşmak yüksek tempolu bir egzersizdir. Yemekten hemen sonra koşmaktan kaçınmalısın. - Yürüyüş temponu düzenlerken seni nefes nefese bırakmayacak ancak kalp ritmini hızlandırmak için yeterli bir tempo belirlemelisin.
Ancak yapılan araştırmalara göre sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında, dolayısıyla yağ yakımı üzerinde daha etkili sonuçları olduğu biliniyor. Yürüyüşü ne çok aç ne de çok tok karna yapmamalısınız. Yemeğinizi, yürüyüşten en az 2 saat önce bitirmiş olmanız gerekir.
Her yemekten sonra 15 dakika yürümenin, yaşlılarda diyabet oluşmasını engelleyebileceği ortaya çıktı. ABD'de George Washington Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, yemek sonrası yürüyüşler de kan şekerini düşürmek için uzun yürüyüşler kadar etkili olabiliyor.
Sabahları yürüyüş yapmak enerji verir, zihni canlandırır ve günün geri kalanında daha aktif olmanızı sağlar. Ek olarak sabah havası genellikle daha serindir ve hava kirliliği daha az olabilir. D vitamini sentezini artırır ve kemik sağlığı için önemli olan bu vitaminin alımını destekler.
Fazla oksijen demek daha düzenli yağ yakımı demektir. Bu nedenle sabahları henüz havanın kirlenmediği zamanlarda yürüyüş yaparak vücudunuzun daha çok yağ yakmasını sağlayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Yemekten önce egzersiz yapmak vücudunuzun metabolizmasını güçlendirir ve bu da yemeğimizi tüketip sindirdiğimizde kalorilerin daha iyi yanmasına neden olur. Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak da faydalı! Yemek yedikten sonra yürümek sindiriminizi iyileştirir.
Bir “alışkanlık” haline getirilerek her gün düzenli yapılan yürüyüşle ömrünüze ömür katmanız ve yaşlanmayı geciktirmeniz mümkün. Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz. Meyve ve süt veya yağlı tohumlar en iyi alternatiflerden.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Yürüyüş yaparak kilo vermek isteyen kişilerin düzenli olarak yürüyüş yapmaları gerekmektedir. Yemeklerden sonra yapılan yürüyüşün alınan kalorileri yakma gibi bir etkisi bulunmaktadır. Ancak aç karna yapılan yürüyüşün ise kilo verdirici bir özelliğe sahip olduğunu söylemek mümkündür.
- Yemek yedikten hemen sonra yürüyüşe çıkmak, tükettiğin besinlerin miktarına ve beslenme şekline bağlı olarak mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi problemlere yol açabilir. - Eğer şişkinlik ya da halsizlik hissediyorsan yemekten sonra yürüyüşe çıkmak için yaklaşık 10 dakika bekleyebilirsin.
Yemekten sonra yürüyüş yapmak, özellikle de kan şekerini yükseltmesi muhtemelen bir öğünün ardından, kan şekeri sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Maksimum fayda için yemekten sonra 30 dakika bekleyin, en az 30 dakika, hafif ile orta tempoda yürüyün ve her öğünde daha sağlıklı yağ, protein ve lif almaya odaklanın.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Sabah yapılan egzersizler (belki de kasların daha sert, eklemlerin daha dirençli olması nedeniyle) yeterli performansı sağlayamıyor. Aynı uzmanlar egzersiz esnasında kalbin ve akciğerlerin daha iyi çalışmasını istiyorsanız sabah yerine akşam saatlerini tercih etmenizi tavsiye ediyorlar.
er dakika olmalı. Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı.
Spor esnasında vücut fazlaca su kaybettiğinden spordan sonra su içilir. Spordan sonra hücrelerin yenilenmesi ve faaliyetlerini sorunsuz biçimde yerine getirebilmesi için su içmek gerekir.
Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme egzersizleri yapın. Bu ısınma hareketleri gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırır. Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalıdır.
Geçtiğimiz eylülde yapılan bir başka araştırmada da günde en az 7 bin adım yürümenin orta yaşlı insanlarda erken ölüm riskini yüzde 72 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu son araştırmada da benzer bir sonuca ulaşılmıştır. Kısacası hedef en az 5-10 bin aralığında olmalıdır.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Sağlıklı bir yaşam için yürüme hızının saatte en az 5 kilometre olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Haydar Demirel, "Sağlıklı kalmak istiyorsanız saate 5 kilometre hız düzeyinde yürüyebilmeniz gerekiyor" dedi. Düzenli hareketle insan sağlığı arasında doğrudan bir ilişki olduğunun kanıtlandığını söyleyen Prof.
Yürüyüş, depresyon belirtilerini azaltır ve zindelik sağlar. Yürüyüş postür ve mobiliteyi düzeltir ve omurgayı güçlendirir. Düzenli yürüyüş yapıldığında kalp hastalıklarını riskleri azalır ve kan basıncının dengelenmesi kolaylaşır. Bununla birlikte kan dolaşımını düzenlenir.
Düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş işe kişinin kardiyovasküler zindeliği artar, vücuttaki yağlanma azalır, kas gücü artar ve kemik sağlığı güçlenir. Bunun yanında tip 2 diyabet, osteoporoz, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaşanma riski de azaltılır.
Yürüyüş yapmanın faydalardan biri de cildin daha genç kalmasıdır. Düzenli olarak yapılan yürüyüş akneleri azaltmakta, yaşlılık belirtilerin ortaya çıkmasını da geciktirmektedir. Yürüyüş sırasında kan dolaşımı artmaktadır. Aynı zamanda besinlerin deri hücrelerine daha iyi dağıtılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri