Hassas cilt; temelde tahrişe yatkın ve birçok etkene reaksiyon gösteren cilt anlamına gelir. Kuruluk, sertlik, kızarıklık, gerginlik, aniden çıkan sivilceler, kaşıntı, batma, yanma gibi semptomlar hassas cilt belirtileri arasında sayılabilir. Hatta, yağlı ciltler de hassas olabilir.
Cilt hassasiyeti kendini şu şekilde gösterir; sürekli olarak bir batma hissi, yüzü yıkadıktan sonra gerginlik ve yanma, rüzgar ya da soğukta direkt ciltte meydana gelen kızarma, cilt bakım ürünü kullanımından sonra gelen karıncalanma hissi gibi sorunlar yaşanıyorsa bu cilt tipi hiç şüphesiz hassas bir cilttir.
Yaşam tarzı ve tercihler Sigara, doğum kontrol hapları, tıraş, giyim, uyku bozuklukları, yorgunluk ve bazı yiyecekler gibi yaşam tarzı ve tercihler cildi hassaslaşmasına neden olabilir. Kozmetik ürünler ve makyaj Kozmetik ve makyaj malzemeleri; pigmentler veya sülfitler gibi tahriş edici moleküller içerebilir.
Evde cilt tipi belirlemek için parmak uçlarınızı yüzünüzde hafifçe gezdirin. Eğer T bölgesinde parmaklarınız yağlanıyor ancak diğer bölgelerde herhangi bir yağ hissetmiyorsanız cildiniz karma demektir. Hiçbir şekilde yağ hissetmiyorsanız kuru, cildin her bölgesinde parmaklarınız yağlanıyorsa cildiniz yağlı demektir.
Parfüm, alkol ve agresif kimyasallar içermeyen, hipoalerjenik ürünler tercih edilmelidir. Nemlendirme işlemi, hassas ciltlerin sağlıklı ve dengeli kalmasına yardımcı olur. Hafif ve nemlendirici özelliklere sahip ürünler tercih edilmelidir. Güneş koruyucu kullanmak hassas ciltler için çok önemlidir.
İlgili 31 soru bulundu
Hassas ciltler hangi içerikleri kullanmamalı? Alkol, sülfatlar ve koruyucular hassas ciltler için en tetikleyici cilt bakımı bileşenlerinden bazıları olabilir. Bunlardan herhangi birinin cildinizi tahriş ettiğinden şüpheleniyorsanız dermatoloğunuza danışabilirsiniz.
Yüzüne Nazik Davranın
Hassas ciltler için, nazik ürünler gerektiğinden, doğal ürünler kullanın. Özellikle yüz yıkama ürünleriniz, alkol veya mentol içermemelidir. Daha çok doğal yağlar ve bitkisel ürünler içeren, daha nazik içeriğe sahip ürünler kullanın. Mutlaka cildinizi temizlemeniz gerektiğini unutmayın.
Normal cilt, doğal yağ ve nem oranı dengeli olan cilt tiplerine verilen isimdir. Normal cilt tipine sahip kişiler ciltlerinde belirgin bir yağlanma, kuruluk, gerginlik ya da hassasiyet yaşamaz. Ancak cildin doğal dengesini korumak adına, cilt bakımını aksatmamak büyük önem taşır.
Cildinizin kuru veya yağlı olduğunu anlamak için elinizle masaj yapabilirsiniz. Yağlı ve kaygan bir his bırakan bölgeler çoğunlukta ise yağlı; kuru veya orta olan bir his kalıyorsa karma ya da kuru bir cildiniz olduğunu anlayabilirsiniz.
Sert içerikler yerine, sakinleştirici ve yatıştırıcı formülasyonları tercih edebilirsiniz. Aloe vera, E vitamini, hyalüronik asit, calendula ve besleyici yağlar gibi içerikler; hassasiyet ile savaşır ve hassas cildi yatıştırmaya yardımcı olur.
Özellikle kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Retinol güçlü bir içeriğe sahip olduğu için ciltte tahribat yaratabilir, bu nedenle cildi düzenli bir şekilde nemlendirmek önemlidir.
Yağlı cilt de hassas olabilir; bu durumda aloe, papatya ve badem sütü ve bal içeren hassas cilt serilerindeki temizleyiciler ve nemlendiriciler kullanmak en iyisidir. Temiz, nemli bir cilt elde etmek için nazik ama etkili temizleyiciler ve hafif nemlendiriciler seçin.
Örneğin, gül sabunu, çay ağacı sabunu gibi içeriği ve hidrasyon özellikleri sayesinde nemi tutan ürünler kuru ve hassas ciltler için sabun seçiminde doğru seçimlerdir. Aynı zamanda aloe vera sabunu da kuru ve hassas bir cilt için doğru bir sabun tercihi olacaktır.
Ancak kuru ve hassas cilt arasında bir fark vardır. Kuru cilt, cildin üst tabakası nem eksikliği nedeniyle kuruduğunda meydana gelir. Bununla birlikte cilt, kuruluk nedeniyle daha hassas hale gelebilir. Hassas cilt ise bazı insanlarda, cilt bariyerindeki genetik farklılıklar veya cilt tahrişi nedeniyle oluşur.
Ciltteki yağ ve sebum, cilt tipini belirleyen başlıca etkenlerdir. Bunlar dışında cinsiyet, yaş ve kalıtımsal faktörler de cilt tipininin belirlenmesinde rol oynayan diğer kriterlerdir. Ayrıca havanın nemi, sıcaklık, rüzgar gibi dış etmenler de cilt tipinin oluşmasında ve hatta zaman içerisinde değişmesinde etkilidir.
Kuru cilt belirtileri arasında neredeyse gözle görünmeyecek kadar küçük gözenekler, belirgin çizgiler, cildin daha az elastik olması, ciltte parçalı kırmızı lekelerin varlığı, cildin donuk ve pürüzlü olması sayılabilir. Cilt kuruluğu genel olarak, cildin yeterince neme sahip olmamasına bağlıdır.
Bu doğrultuda genetik bir durum olarak kuru ve kurumaya meyilli cilt tipinin erken yaşlanmaya çok daha müsait olduğunu söyleyebiliriz. Nem oranı halihazırda fazlasıyla az olan kuru cilt, doğru bakım ürünleri kullanılmadığında ve çeşitli dış faktörlere maruz kaldığında erken yaşlanma kaçınılmaz oluyor.
Karma Cilt Nasıl Anlaşılır? Karma ciltlerin en bilinen özelliği, ciltte hem yağlı hem kuru bölgelerin olmasıdır. Yanaklarda kuruluk sebebiyle pul pul deri dökülmesi oluşabilirken yağlı bölgelerde siyah noktaya yatkınlık, parlak görünüm ve genişleyen gözenekler sık görülen durumlardır.
T Bölgesi Nedir? T bölgesi alın, burun ve çenenin bir araya gelerek oluşturduğu hayali bir çizgidir. Özellikle yağlı ve karma cilt tipine sahip kişilerde yağlanma nedeniyle ciltte parlama sorunları oluşabiliyor ve bu da günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor.
Kuru ve hassas ciltleri nemlendirmek için serum ve hafif yapılı kremler tercih edilmelidir. Sabah ve akşam nemlendirici uygulamanın yanı sıra, gece yatamadan önce de yoğun bir nemlendirici kullanılarak nem cilde hapsedilmelidir. Tüm bunları yaparken unutmamamız gereken çok önemli bir nokta var.
Azelaik Asit
Azelaik asit glikolik ve salisilik asite göre daha nazik bir soyucudur. Bu nedenle hassas ciltlere daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri