“Yüzyıl” sözcüğünün kısaltması “yy.” şeklindedir. Birleşik bir kelime olarak yüzyıl noktalı kısaltılır. Noktalı kısaltmalarda kesme işareti kullanılmaz. Nokta içerdiği için yy. kısaltmasının devamında gelen ekler için kesme işareti kullanılmaz.
Cevap: 19. yy.da şeklinde yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre "yüzyıl" kelimesi bitişik olarak yazılır. Asır ya da içerisinde yaşanılan zaman dilimi anlamlarına gelen yüzyıl, zaman zaman kısaltılarak da kullanılabilir. Kısaltma biçiminde kullanılması halinde "yy" biçiminde yazılır.
Yüzyıl kelimesinin doğru yazımı bitişik olmalı ve yüzyıl şeklinde kullanılmalıdır. Yüzyıllar içinde toprak katmanlara ayrıldı cümlesinde olduğu gibi bitişik yazılması daha uygun kabul edilmektedir. Yüzyıl kelimesi kısaltma şeklinde de yy şeklinde kısaltılarak kullanılabilen bir kelime olmaktadır.
Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, kr.un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısaltmanın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK'den, THY'de, TRT'den, TL'nin vb.
İlgili 24 soru bulundu
[1] "19. yy.
Bu tarz kısaltmalara ek ekleneceği zaman uzun şekilde okunmalarına göre ek almaları gerekmektedir. Gelen eklerin kesme işareti ile ayrılmasına gerek yoktur. Örneğin; vs.den, vb.leri, sf.lar, kim.da şeklinde yazılması gerekir. Ölçü ya da element kısaltmalarında nokta kullanmaya gerek yoktur.
Yüzyıl sözcüğünün kısaltmasının kullanımına dair önemli bir hatalı aktarım, devamında gelen eklere nokta yerine virgül kullanımı gerekliliği yönünde. Örneğin Hürriyet, bu hatalı iddiayı okurlarıyla şöyle paylaşmıştı: “Türk Dil Kurumunun resmi açıklamalarına göre “yüzyıl” kelimesi bitişik olarak yazılır.
Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, XIV.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Sıra sayıları yazıyla veya rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda rakamdan sonra nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece belirten ek yazılır: 15. yüzyıl, 15'inci yüzyıl (15.'inci yüzyıl değil).
MÖ 1. yüzyıl, 1 Ocak MÖ 100 tarihinde başlayıp, 31 Aralık MÖ 1 tarihinde biter. Bu yüzyıl için alternatif bir isim ise MÖ son yüzyıldır. Bu MS/MÖ gösterimi 0 yılını içermez.
d) Cümle içinde geçen gün ve ay isimleri küçük harfle başlar; ancak gün ve ay isimleri bir tarihe bağlanmışsa yani yanında bir rakam varsa büyük harfle başlatılır: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara'da olacağım. Bu yıl okullar 18 Haziran'da kapanacak. Bu yıl okullar Haziran'nın 18'inde kapanacak.
Geniş toplum kesimlerini kapsayan ve tarafların anlaşamadığı belirli bir ülke içinde gerçekleşen savaştır. Tarihte İngiliz İç Savaşı (1642-1651), Amerikan İç Savaşı (1861 - 1865) gibi birçok iç savaş görülmüş ve günümüzde Latin Amerika'dan Ortadoğu'ya kadar görülmeye devam etmektedir.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Bilindiği üzere asır ya da yüzyıl ile "yüzyıllık bir zaman dönemi" anlatılır. Roma rakamları ile sayı yazılır ve yine "yüzyıl" sözcüğü eklenir. Bu kalıp kullanılarak yazılan "XVII. yüzyıl" = 17. yüzyıl olmaktadır.
On bin kelimesi rakamlarla 10.000 şeklinde yazılır.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
On iki TDK'nin (Türk Dil Kurumu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre de on iki şeklinde ayrı olarak yazılır. Bu sayının doğru yazımı bitişik değil ayrı yazılmasıdır.
Restorasyon kelimesinin doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Restorasyon, bozulan ve yıkılma riski taşıyan tarihi yapıları onarmak anlamına gelir. Restorasyonda önemli olan nokta, tarihi yapıları aslına uygun bir şekilde tamir etmek ve yenilemektir.
Nokta kullanılmayan kısaltmalarda kullanılan eklerin tamamı kesme işaretiyle ayrılır.
BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi).
tr hem trafik kodları açısından türkiye'nin kısaltması hem de ingilizce tc demek olduğu için yurt dışındakilerce çokça uygulanan bir yöntemdir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri