Beynimizin çalışma kapasitesini artırabilmek ,bu gelişimi sağlamanın en önemli yoludur. Zeka oyunları bizlere günlük hayatın standartları dışında bir düşünme ortamı sağlamaktadır. Bu noktadan bakıldığında zeka oyunlarının, beynimizin çalışma kapasitesini artırdığını gözlemleyebiliriz.
Oyun Oynamak Zekayı Artırır
Sonuçlar, düzenli bilgisayar oyunu oynayan çocukların zekâlarının, ortalamadan yaklaşık 2,5 IQ puanı daha fazla arttığını göstermişti.
Zeka oyunları yaratıcılığı geliştirerek daha başarılı ve fark yaratan bireyleri hayata hazırlar. • Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, sistemli ve disiplinli çalışmayı öğretir. Kuralları anlamayı, kurallara uymayı öğretir. Sosyalleşmeye yardımcı olur. • Kazanmayı, kaybetmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
Akıl ve zeka oyunlarının en büyük faydası, eğlendirme yöntemiyle bilişsel faaliyetleri geliştirmektir. Bu oyunlar, çocukların hafıza, öğrenme, karar verme, akıl yürütme, görsel algı, motor becerileri, el-göz koordinasyonu ve olasılıkları hesaplama gibi bilişsel yetkinlik ve gelişim isteyen faaliyetlerini destekler.
İlgili 32 soru bulundu
Buradan da anlaşılabileceği gibi oyun ve oyun arkadaşı zeka gelişiminin sağlanabilmesi için çok önemli etkenlerdir. Amerika'da bulunan Berkeley Üniversitesi psikoloji bölümünden Prof. Dr. Silvia Bunge ve ekibi tarafından yapılan çalışmada zeka oyunlarının zeka gelişimi üzerindeki etkisi klinik olarak da kanıtlanmıştır.
Zihinsel gelişiminde oyunun etkisi: Oyun, çocuğa çevresini araştırma, objeleri tanıma ve problem çözme imkânı sağlamaktadır. Büyüklük, şekil, renk, boyut, ağırlık, sayma, zaman, mekân gibi pek çok kavramı eşleştirme, sınıflandırma, sıralama ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri öğrenmesini de sağlamaktadır.
Ayrıca bazı egzersizler milli eğitim müdürlüğünün insiyatifi ile 2010/49 sayılı genelgede yer almayan bazı başlıklar dahilinde de açılabilmektedir. Mesela; akıl zeka oyunları , hızlı okuma eğitimi 2010/49 genelge dışında olan eğitim faaliyetleri için okullar hayat bulsun proje kapsamında da egzersiz açabilirsiniz.
Zeka oyunları içinse 5 saat ile sınırlı.
Bunlardan biri de ''Strateji oyunları zeka geliştirir mi?'' sorusunun cevabı. Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, strateji oyun türü, kişilere günlük hayatında daha kolay problem çözebilme veya bir şeyleri rahatlıkla organize edebilme yeteneği kazandırıyor.
Sudoku, Rubik küp, çapraz bulmaca, şifre çözme, dedektiflik oyunları örnek verilebilir.
Öğrenme yeteneği ve dolayısıyla zeka gelişimi, 3-15 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka gelişiminde 3-15 yaşın önemli olmasının bir sebebi de bu yaşlarda çocukların sosyal kabiliyetlerinin artması ve çevre ile ilişkilerinin kuvvetlenmesidir.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
6 saate kadar egzersiz açılabilir.Ders dışı sayıldığı için haftalık 40 saatlik çalışma süresine dahil değildir. Üniversitelerden alınan belgeler egzersiz için yeterlidir fakat Halk eğitim Kursu için ya Halk Eğitimden veya hizmet içinden alınan veya benim gibi Tüm Zeka Oyunları Federasyonu'ndan (TAZOF) belge gereklidir.
egzersizler 2010-49 sayılı genelgeye göre açılıyor. ilgili genelgede zeka oyunları yer almadığı için, akıl ve zeka oyunlarının yer aldığı yeni genelge yayınlanana kadar akıl ve zeka oyunlarını ders dışı egzersiz olarak açmak mevzuata uygun değildir.
Bu kategoriler; akıl oyunları, işlem oyunları, strateji oyunları, karma zeka oyunları, mantık oyunları ve mekanik oyunlardır. Akıl oyunlarında en bilinen örnekler Sudoku, Bölgesel Sudoku ve Sihirli Piramit'tir. Bu oyunlar çocukların düşünme, analiz etme ve problem çözme becerilerini geliştirir.
Hayal gücü yönünden gelişim gösteren bireylerin soyut düşünce sistemine ilişkin becerileri de gelişim gösterir. Hayal kurmak ve soyut kavramlar üzerine düşünceler geliştirmek analitik zekanın gelişimine katkı sağlar.
Düzenli beslenme konsantrasyonu artırır ve enerji seviyesini düzenler. C vitamini içeren çilek, kivi, portakal gibi meyveler ve E vitamini içeriği yüksek badem, ceviz, fındık gibi besinler, enerji vererek zihni açarlar. Enerji değeri yüksek besinler yerine besin değeri yüksek besinler tercih edilmelidir.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
Bu süreç, bellek ve dikkat becerilerinin güçlenmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Zeka oyunları aynı zamanda beyin aktivitesini artırarak, dikkat ve konsantrasyon sürelerini artırabilir. Beyin Plastisitesini Artırma: Zeka oyunları, beyin plastisitesini artırarak beyin üzerinde fiziksel değişikliklere neden olabilir.
Çocuk oyunlarının büyük çoğunluğunda kurallar vardır, dramanın kuralları önceden belirlense de tartışılabilirliği, hatta değiştirilebilirliği daha fazladır. Çocuk oyununda sonuç önemlidir, kazanmak ve kaybetmek (yanmak, oyun dışı kalmak) söz konusudur.
Oyun çocuğun hayal gücünü, yaratıcılığını geliştirir, insan ilişkilerini, yardımlaşma etkileşimini arttırır. Çocuğa güçlükle öğretilen pek çok kural, oyun sırasında daha kolay öğretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri