Rengi, tadı ve birçok yararlı özelliği ile öne çıkan zerdeçal çayı, gün içinde bir fincan içilebilir. Zerdeçal çayının olumlu etkilerinden faydalanmak için genellikle sabah kahvaltısıyla birlikte içilmesi önerilir.
Güçlü antioksidan ve antienflamatuvar etkileri bulunan zerdeçal hemen hemen her yiyecekle tüketilir ancak, içeriğindeki kurkumin yağda çözündüğünden yağ içeren yemekler ya da yoğurt gibi doğal yağa sahip besinlerle karıştırılarak tüketildiğinde daha sağlıklı bir tercih olarak karşımıza çıkar.
Zerdeçal doğal bitki kaynağının daha etkili olabilmesi için gece yatarken kullanmak oldukça önemlidir. Bu bağlamda örneğin ılık bir suyun içerisine biraz zerdeçal katmak suretiyle kullanmak mümkündür. Aynı zamanda ılık bir süt ya da yoğurt içerisine katarak gece yatmadan önce tüketilebilir.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Zerdeçal çayı ne sıklıkla içilir? Zerdeçal çayını günde bir fincan içmeniz yeterli. Etkisini daha fazla göstermesi için sabah saatlerinde içmeye özen gösterin deriz.
İlgili 40 soru bulundu
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahip olan zerdeçal ödem attırır. Mide asitliğini düzenler ve mideyi güçlendirir. Karaciğer dostudur.
Çünkü kendisi iltihaplanmaların önüne geçmede oldukça etkili. Üstelik bu etkisinden faydalanmak için zerdeçal suyunu 1 yıl kullanmayı beklemeniz gerekmiyor. İçtiğiniz her gün bu fayda, kendiliğinden daha etkili bir şekilde kendini göstermeye başlıyor.
Eklem ağrılarına, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olan zerdeçalın tüketim konusunda kolay bir tarifi vardır. 2 çay kaşığı zerdeçalı 2 bardak su, 1 çay kaşığı zencefil ve isteğe bağlı şekilde limon, bal ile karıştırıp tüketirseniz birçok hastalığa yakalanma ihtimaliniz düşecektir.
Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Bu sebeple sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır. Zerdeçal suyu düzenli olarak tüketildiğinde, kötü kolesterol ve trigliserit seviyesini dengede tutar.
Zerdeçal kullanırken nelere dikkat edilmeli? Yüksek dozda kullanımı demir emilimini azaltıcı etki yaratabilir, özellikle demir eksikliği anemisi olanların yüksek miktarda tüketmesi önerilmez.
Tüketilen her gıda olduğu gibi alerjik reaksiyona sebep olabilir. Mide bulantısı sebep olabilir. Aşırı tüketilmesi durumunda vücudumuzda demir eksikliğine yol açabilir. Kan veya kan basıncı için ilaç kullanılıyorsanız uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Hazmı kolaylaştırır. Soğuk algınlığı ile mücadele eder. Mide sağlığını korur. Karaciğeri güçlendirir.
Zerdeçalın iletişime geçtiği ilaçlar arasında kan sulandırıcıların olduğu, bu yüzden özellikle güçlü kan sulandırıcı kullanan atriyal fibrilasyon hastalarının zerdeçal kullanmaması gerektiği belirtiliyor.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Zayıflatan yoğurtlu zerdeçallı zencefilli kürü 2 hafta boyunca 2 gün kullanıp 1 gün ara verip öğle ve akşam yemeklerinden 1 saat önce aç karına kullanmalısınız. 2 hafta kullanıldıktan sonra kilo verdiğinizi göreceksiniz. 2 hafta kullanımından sonra zayıflatan yoğurt zencefil zerdeçal kürünü kullanmaya 1 hafta kadar ara ...
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
1 bardak kadar sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı zerdeçal ve yarım limon suyu ilave edip karıştırın. 1 hafta boyunca her gün 1 bardak tüketin. Her bir haftanın ardından 2 hafta mola verip öyle devam etmeniz daha sağlıklı olacaktır. En iyi sonucu almak için kahvaltıdan önce aç karnına içmeyi tercih edebilirsiniz.
Özcan, zerdeçalın, anavatanının Hindistan olduğunu belirterek, "Asya ülkelerinde neredeyse bütün yemeklerde kullanılan bir bitki köküdür. Etken maddesi 'curcumin'dir. Curcumin, vücudu kansere karşı korur, metabolizmayı hızlandırır ve yağların yakılmasını sağlar.
Zerdeçalın kilo vermede görevi, kalori yakıcı olmasıdır. Yani sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlayarak, kalori tüketimini yükseltir. Vücut harcadığı kalorinin üzerinde harcamaya başlar. 2000 bin ortalama kalori harcayan vücut, zerdeçal yardımıyla bunu 2500 seviyesine çıkarır.
Zerdeçal aynı zamanda beynin yapısında önemli rolleri olan Omega-3 yağ asitlerinin (DHA) vücut tarafından emilimini artırır. Günlük 250 mg yani 1 çay kaşığının dörtte biri kadar zerdeçal alımı, aerobik egzersiz gibi damar duvarını güçlendirici ve damar sertliğini önleyici etkisi vardır.
Depresyona girmeden kilo verdiriyor
Zerdeçalın içinde mutluluk hormonu serotonin var. O yüzden zerdeçalla zayıflarken aynı zamanda mutlu olursunuz, depresyona da girmezsiniz. Çünkü zerdeçal depresyon rahatsızlıklarında da takviye ilaç olarak da kullanılıyor. Mutluluk veriyor, mucizevi bir bitki.
Zerdeçal çayı hazırlamak için önce 2 bardak suyu, uygun bir demlikte kaynatmalısınız. Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri