Eserde Ahmed Yesevi'nin kurucusu olduğu Yesevilik tarikatına ait bilgiler, dervişlik üzerine övgüler, Cennet-Cehennem tasvirleri, İslam peygamberinin hayatı ve mucizeleri anlatılır. Kitapta Allah aşkı Peygamber sevgisi işlenmiştir.
Dîvân-ı Hikmet, Türk edebiyatında tasavvufî hikmet söyleme geleneğinin öncüsü olan Ahmed Yesevî'ye ait şiirleri bir araya getiren külliyatın adı. Dîvân-ı Hikmet, İslâm'ın kabulünden sonraki asırlarda oluşturulan Türk tasavvuf ve/veya tekke edebiyatının bilinen ilk örneğidir.
Hoca Ahmed Yesevî'nin takipçileri Ulu Pir'in hikmetlerini istinsah ederek divan haline getirmişler ve böylece “Divan-ı Hikmet” nüshaları oluşmuştur. Bu şekilde Türkistan Piri'nin sonraki nesillere bıraktığı manevi değerler canlılığını korumuş, “hikmet” geleneği de devam etmiştir.
Hoca Ahmed Yesevî'nin en önemli eseri, Türkçe şiirlerinin bir mecmuası olan Divan-ı Hikmet'tir. Divan-ı Hikmet dışında Hoca Ahmed Yesevî'ye izafe edilen çeşitli eserler de bulunmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda yazıldığı bilinen bir eserdir. Ahmet Yesevi tarafından yazılmıştır. Hece ölçüsü ile ve dörtlükler ile yazılan öğretici yani didaktik yapıda, dini, tasavvufi olan bir eser olarak bilinir. Dörtlüklerin her bir adına hikmet adı verilmiştir.
Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072'de kaleme alınan Dìvanu Lugati't-Türk (DLT), iki yılda tamamlanarak 1075-1095 yılları arasında Bağdat'ta hüküm süren Abbasî halifesi Muhammed el-Muktedî bi-emri'llah'a sunulmuştur[1].
Dîvân-ı Hikmet, Ahmed-i Yesevî'nin hikmetlerini içine alan eserin adıdır. Lügat mânâları dışında bir edebî terim olarak hikmet, “dinî-tasavvufî özlü söz” anlamında kullanılmaktadır. Yesevî tarikatına bağlı dervişlerin söyledikleri dinî-tasavvufî şiirlere genel olarak hikmet adı verilir.
Bizzat Kur'an (en-Nahl 16/125). Râgıb el-İsfahânî ise hikmet terimini “ilim ve akılla gerçeği bulma” şeklinde tanımlamaktadır. Hikmet Allah için kullanıldığında “eşyayı bilmek ve onu en sağlam ve kusursuz biçimde yaratmak”, insan için kullanıldığında “mevcûdatı bilip hayırlar işlemek” anlamına gelmektedir.
Hikmet zihinler için idrak, doğruluk ve merhamet demektir. Hikmet, inancımızın ve ahlakımızın metafizik ve ruhani boyutunu ortaya koyar. Doğruluk ve dürüstlük içinde yaşayabilmemiz için bizi hakikate sevk eder. Hikmet yaptıklarımıza bir anlam ve amaç verir, bugün bu hikmet anlayışını yeniden keşfetmemiz gerekiyor.
Ahmed Yesevî, Divan-ı Hikmet adıyla yüzyıllar sonra derlenecek olan Hikmetleri aracılığıyla Türklere İslam'ı kolaylaştırarak benimsetmiştir.
Ahmed Yesevî'nin bilinen iki eseri Fakrname ve Divan-1 Hikmet'tir.
Dîvân-ı Hikmet'in Kökşetav nüshası Doğu Türkçesiyle; Doğu Türkçesinin de iki tarihî döneminden biri olan Çağatay Türkçesiyle yazılmıştır.
Ahmed Yesevî (2016). Dîvân-ı Hikmet. Haz. Hayati Bice.
Türk tasavvuf tarihinde mutasavvıf denildiğinde ilk akla gelenler her biri bir tarikat önderi olan Hoca Ahmed Yesevî, Yunus Emre, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî, Şeyh Bedreddin, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hacı Bayram-ı Veli gibi İslam büyükleridir.
Dîvân-ı Hikmet'in Kökşetav nüshası Doğu Türkçesiyle; Doğu Türkçesinin de iki tarihî döneminden biri olan Çağatay Türkçesiyle yazılmıştır. Kökşetav nüshasında toplam 58 hikmet vardır ve hikmetlerin toplam satır sayısı 1940'tır. Nüsha 88 varaktır ve her sayfada ortalama 11 satır bulunmaktadır.
Bütün varlıkları, ne ise o olarak idrak etmeyi sağlayan bilgelik ve gerçeklik bilgisi demektir. Kelimenin en eski ve temel sözlük anlamı "menetmek, alıkoymak"tır. Bu menetme faaliyeti, zulme karşı olduğunda hikmet "adalet", cehalete karşı olduğunda "ilim", sefihliğe karşı olduğunda ise "hilim" olarak açıklanmıştır.
Hikmet: Dini ve tasavvufi halk şiirinde şairin anlayış ve sezgilerine göre din konularını işleyen şiirlere denir. Devriye: Dini ve tasavvufi halk edebiyatında devir nazariyesini işleyen şiirlerdir. Devriye; evrenin ve insanın Tanrı'dan çıkıp, tekrar Tanrı'ya dönmesi felsefesine göre yazılan tasavvufi şiirlerdir.
Hikmet dolu, içinde hakîkat ve gizli sırlar bulunan: “Hikmetli sözler.”
harcanan çabalar sonunda elde edilen ameli, tatbikî ve tecrübî bilgiye de hikmet denmiştir. Hikmetin diğer bir anlamı ise şuurlu bir anlayış ve derin bir kavrayıştır. Eğer hikmet, bu son manada kullanılır ise hemen hemen felsefe ile eş anlamlı olur.
Hoca Ahmet Yesevi hikmetlerinin yer aldığı “Divan-ı Hikmet”in çeşitli yazma ve matbu nüshaları, dünyanın birçok kütüphanesinde bulunmaktadır. Bu makalemizde, henüz bilim dünyasına tanıtılmamış olan, İstanbul Atatürk kitaplığında bulunan “Divan-ı Hikmet” nüshasıyla ilgili bazı düşüncelerimizi paylaşacağız.
Garip, fakir, yetimleri her kim sorar, Râzı olur o kulundan Allah. Ey habersiz, sen bir sebep, kendisi saklar; Hak Mustafa öğüdünü işitip dedim ben işte. Yedi yaşta Arslan Baba ya verdim selâm; "Hak Mustafa emanetini eyleyin armağan" İşte o zamanda binbir zikrini eyledim tamam Nefsim ölüp lâ-mekâna yükseldim ben işte.
DÎVÂN (ADLÎ)
Adlî mahlasıyla şiir yazan Sultan II. Bâyezîd'in eseri.
Kutadgu Bilig ve Divanü Lügati't-Türk, Türk dili, Türk kültürü ve Türk edebiyatı Tarihinin temel eserlerindendir. Eserler Karahanlılar döneminde yazılmış olmaları sebe- biyle, İslâmiyet sonrası Türk dili ve edebiyatının ilk örnekleri olmaları yanında ilk şah- eserleri olarak da kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri