Temmuz ayında zeytin sineğine karşı ilaçlama yapılır (Tanelerde vuruk varsa, hasattan bir ay öncesine kadar, 15–20 gün arayla organik fosfatlılar verilmelidir.
Bölge farklılıkları dikkate alınarak , meyvelerin yumurta koyma olgunluğuna geldiği dönemde vuruk sayımları yapılarak, yeterli vuruk ve tuzaklarda yakalanan Zeytin sineği ergin sayısında artış görülmesi halinde ilaçlamaya geçilmelidir. Bu nedenle tuzakların haziran ayının ilk yarısından itibaren asılması gerekmektedir.
Mart-Nisan aylarında havalar ısınmaya başlayınca zeytin güvesi zararlısının yaprak içindeki tahribatı başlar. Bunun için ağaçlara herhangi bir insektisit (böcek öldürücü atılmalıdır. Aynca mantari hastalıklara karşı hazır bakırlı ilaçlarla veya “bordo bulamacı” denilen ilaçla ağaçlar ilaçlanmalıdır.
Zeytin Sineği'ne karşı ülkemizde ruhsatlı olan tek kitlesel tuzak Eko-trap'tır. Bu tuzak, içeriğindeki cezbediciler sayesinde ortamda bulunan zeytin sineklerini üzerine çekerek öldürür.
Sonuçlar Zeytin sineğinin yılda üç uçuş periyodunun bulunduğunu, ergin popülasyon dalgalanmalarının sıcaklığa ve neme bağlı olarak yıldan yıla değiştiğini, ayrıca Zeytin sineğinin genellikle eylül ayından kasım ayına kadar yüksek popülasyonlar oluşturduğunu göstermektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Sarımsak: Sinekler sarımsak kokusundan nefret eder. En iyi kullanım için birkaç diş sarımsağı soyun ve kaynatın. Suyu süzün, pencerelerinize ve kapılarınıza yerleştirin. Beyaz sirke: Sineklere karşı etkili olan bir evin olmazsa olmazıdır.
Sonuç Olarak; Bordo Bulamacı Zeytinde Sorun Olan Dal Kanseri Ve Halkalı Leke Hastalıkları Gibi Mantar Ve Bakteri Hastalıklarının İlacıdır. Bu Nedenle Zeytin Bahçelerinde Hasat Yapıldıktan Sonra Zeytin Ağaçlarına Koruma Amacı İle Bordo Bulamacı Uygulanması Tavsiye Edilir.
Uygulamanın amacı : Hasat yapılmayan ağaçlarda zeytin tane olgunluğunu hızlandırır, kolay hasat yapmaya olanak sağlar.Hasat yapılan ağaçlarda ise hasatta hasar gören dalların onarılmasına yardımcı olur. Copperas kullanılması durumunda ,halkalı lekeye karşı dirayet sağlar. Kış boyu sürgün oluşumunu destekler.
Kültürel Önlemler. Pupaların yok edilmesi için, kış aylarında toprak işlenmelidir. Zarar periyodu boyunca 3-4 günde bir, kurtlu meyveler toplanarak zeytinlikten uzaklaştırılmalıdır. Sonbahardaki yoğun zararı önlenmek için, hasat dönemi yaklaşmış olan zeytin çeşitleri bekletilmeden erken hasat yapılmalıdır.
Zeytin çekirdeği sertleşmeye başladığı zaman (Haziran gibi) tuzaklar asılır, 6 ay boyunca etki eder.
Zararlıyı etkilemek için elma sirkesi kullanımı en yaygın yöntemdir. Sıcaklık 10 derecenin üzerindeyken ve meyve olgunlaşmasına bir ay kala tuzaklar araziye uygulanabilir. Tuzaklar bitki kanopisinin içerisine gölgelik bir alana yerleştirilip, en az haftada bir kez kontrol edilmelidir.
Zeytin ağacının verimini yükseltmek için yılda iki kez gübreleme işlemi yapmanız gerekiyor. Ayrıca altı ay arayla toprağı havalandırarak ve organik bitki gübresi ekleyerek daha iyi büyümesini sağlayabilirsiniz.
Zeytin Çiçek Dökmemesi İçin Ne Yapmalı ? Zeytin ağaçlarında çiçeklenme döneminde çiçek dökmesi farklı sebeplerden olabilir. Eğer sıcaktan dolayı çiçek dökmesi oluyor ise, çiçekler açmaya yakın yüzde 10 luk çinko ve bor içerikli sıvı gübre, sunguart kaolin ile karıştırılıp zeytin ağaçlarına verilmelidir.
Kimyasal Mücadele: Eylül ayı başlarında bahçelere asılan tuzaklar kontrol edilerek ergin sineğin çıkış kontrolü yapılır. Sineğin tespitinden sonra meyveler vurma olgunluğuna erişmişse (dipten itibaren sararma başlamışsa) ilaçlamaya başlanır.
Erginler, mart sonu nisan başından itibaren ağustos ayına kadar görülür.
Toprak analizleriyle zeytin tesisine uygun olduğu belirlenen bahçede dikim çukurlarına temel gübre olarak fosfor; potasyum ve 25–30 kg iyi yanmış hayvan gübresi verilir. Topraktaki miktarlarına göre; 100–300 gr P205, 250–750 gr K20 önerilmelidir.
Ağaca su yürümesi başladıktan yaklaşık 10 gün sonra yani gözler uyanırken bahar ayında dekara 1 lt düşecek şekilde 1 uygulama topraktan yapılmalı. ? İlk uygulamadan 21 gün sonra ağacın büyüklüğüne göre 5 dekara 1-1,5 lt düşecek şekilde EkosolFarm Sıvı Solucan Gübresi yapraktan uygulanmalı.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Doğal Tarım yöntemleri gibi. Bordo bulamacı balıklara, büyük ve küçük baş hayvanlara ve toprakta bakır sülfat miktarı yükseldiğinde de tüm toprak canlılarına, en başta solucanlara zararlıdır. Solunum yollarını ve ciğerleri etkilediği için, yaparken veya kullanırken maske ve plastik elbise giymeniz şart.
Sonbahar ve ilkbahar olmak üzere yılda iki kez kullanılmakta olan bordo bulamacı kullanıldığı zamana göre Göztaşı ve Kireç oranlarıda değişmekte olduğundan o oranlara göre de adlandırılmakta ve Sonbahar da % 2'lik ve ilkbaharda %1'lik bordo bulamacı uygulanmaktadır.
Sivrisinekler, uçucu yağlardan kaçarlar. Bu haşereleri en etkili şekilde uzaklaştıran yağlar arasında lavanta, nane, çay ağacı ve okaliptüs bulunur. Yağları suyla karıştırabilir ve ardından sprey özelliği olan bir şişeyle eve sıkabilirsiniz. Sivrisinekler, karanfil ve portakal kabuğu kokusundan hoşlanmazlar.
Sinekleri bir tuzak kullanarak başka bir yere çekebilirsin. Elma sirkesini birkaç damla bulaşık deterjanı ile bir kapta karıştırın. Göreceksiniz, kokuya uzun süre dayanamayacaklar! Sirke kapanında olduğu gibi, süt ve şeker karışımı sinekleri çekecek ve olmasını istemediğiniz yerden uzaklaştıracaktır.
Aspirinleri toz haline getirin ve su ile karıştırın. Bu karışımı, çiçeğinizin toprağına dökün. Sineklerin azaldığını görebilirsiniz. Eğer çiçeğiniz nemli olduğu için sinekleniyorsa, üzerine kuru toprak ilave edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri