Yani zeytinyağı güneş ile direkt temas etmemelidir. Sıcakta Saf Zeytinyağı Bozulur mu? Aynı şekilde güneşte olduğu gibi sıcaklığı tutulduğu zaman zeytinyağı bozulma durumunun yaratmaktadır. Özellikle 2 yıllık raf ömründen çok daha kısa bir süre içerisinde bozulma sürecine girebilir.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Tadım Yöntemi
Zeytinyağının bozuk olup olmadığını anlamanın en iyi yolu tadım testi yapmak. Bu testi çay kaşığı kadar zeytinyağını tadarak uygulayabilirsiniz. Eğer burukluktan çok acı ya da ekşi bir tat alıyorsanız zeytinyağı büyük ihtimalle bozulmuş demektir.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Doç. Dr. Güngörmüşler, "Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Pamukyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, soya yağı, fındık yağı gibi farklı bitkisel yağlar ilave edilerek “zeytinyağı” adı altında piyasaya sürülüyor.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Zeytinyağı Beklerse Ne Olur? Zeytinyağı bekledikçe vitamin değerlerinde azalma meydana gelir. Özellikle polifenol açısından zengin olması zeytinyağı tüketiminin fazla olmasında etkenken, bekledikçe polifenollerin etkisi azalır. Genellikle sızma zeytinyağına hasattan 2 yıl sonraya kadar raf ömrü verilir.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Filtreli yağ berrak bir görünüme sahiptir ve içinde zeytin parçacıkları bulunmaz. Filtresiz zeytinyağı ise daha bulanık bir renktedir. Yağ şişesinin altında tortu ve zeytin parçacıkları bulunabilir. Zeytin ışık ile temas ettikçe bozulmaya başlayabilir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar.
En temel anlamı ile zeytinyağı tortusu sıkım işlemi yapılırken bütünlüğü kaybeden parçacıkların ufalması sonucu meydana gelir. Bu işlem sonucundaki kalıntılar çoğu kullanıcı tarafından olumsuz bir görüntü olarak algılanır. Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir.
Zeytinyağı elde edilirken ortaya çıkan zeytinyağı tortusu, tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bu tüketim süresi fazla uzun olmaması gerekmektedir. Zeytinyağı parçacıkları yağda bekledikçe, yan etki ve bozulmalara yol açacağından tortusu olan yağ alındıktan sonra kısa bir süre içinde tüketilmesi gerekmektedir.
Kapağı açılan zeytinyağı en kısa sürede tüketilmelidir. Kapağını açmadığınızda ve doğru zeytinyağı saklama koşullarını sağladığınızda zeytinyağı en fazla 2 sene saklanabilir. Zeytinyağlarının üzerinde son kullanma tarihi yazılıyorsa tarihi geçen zeytinyağı kullanılmamalıdır.
Cam şişeye boşalttığınız doğal zeytinyağının içine kırmızı acı biberleri yarım yarım kesip koyarak ve 2 yemek kaşığı pul biber ekleyerek bu aromatik yağı elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz yağı 2-3 gün bekletip kullanırsanız bütün elementlerin tatlarının daha çok özdeşleştiğini göreceksiniz.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Gerçek zeytinyağı suya karışmaz. Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir.
Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.
Zeytinyağı buzdolabında saklanabilir, buzdolabında kısmen veya tamamen donduğu gözlemlenebilir, bu durumda oda sıcaklığında bir süre bekletildiğinde sıvı haline dönecektir, donup tekrar sıvı hale dönmesi ile kalitesinden kayıp olmamaktadır. Zeytinyağının donup donmaması onun saflığının bir göstergesi değildir.
Zeytinyağı bozulur mu:
Uygun koşullarda saklanmazsa çabucak bozulur. Nefasetini ve sağlığa yararlı özelliklerini kaybeder. Bu nedenle ışık ve hava almayan kaplarda ve serin ortamlarda saklanmalı ve bir yılda tüketilmelidir.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
Serin ve güneş almayan bir yerde bekletilen zeytinyağı, uzun süre tadı ve rengi değişmeden ağzı kapalı olarak saklanır. Zeytinyağının içindeki tortunun altına çökmesi ve daha parlak renkli olması için zeytinyağı kabına bir tutam tuz atılır.
Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar. Bu dönem zeytinin olgunlaşma dönemidir. Olgunlaşma ile birlikte polifenol, klorofil ve su miktarı azalır. Bu etkenler de zeytinyağının renginin sarıdan yeşile farklı tonlarda olmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri