zeytinyağı bekledikçe tam olarak bozulmasa bile, lezzetini kaybedecektir. Çünkü zeytinyağı saklama sürecinde hava, ısı ve ışıktan etkilenmektedir. Hava, içinde barındırdığı yüksek miktarda oksijenle, temas ettiği organik tüm ürünleri okside ettiği gibi zamanla zeytinyağını da okside eder.
Zeytinyağı Beklerse Ne Olur? Zeytinyağı bekledikçe vitamin değerlerinde azalma meydana gelir. Özellikle polifenol açısından zengin olması zeytinyağı tüketiminin fazla olmasında etkenken, bekledikçe polifenollerin etkisi azalır. Genellikle sızma zeytinyağına hasattan 2 yıl sonraya kadar raf ömrü verilir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Zeytinyağı, uygun koşullarda saklandığında ortalama 18-24 aya kadar dayanır. Sızma zeytinyağı, daha az işlendiği için ortalama 12-18 ay muhafaza edilebilir.
Peki zeytinyağının kullanım ömrünü nasıl anlayabiliriz? Sızma zeytinyağı yaklaşık 2 yıl dayanır. İlk günkü tazeliğini koruyabilmeniz için tasarlanan Komili Sızma Zeytinyağı şişelerinde muhafaza ederek 2 yıla kadar kullanabilirsiniz. Ancak zeytinyağının saklanma koşulları da kullanım süresini etkileyebilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Koklama sırasında klasik zeytinyağı kokusu dışında boya kokusuna benzer bir koku alınıyorsa, zeytinyağı bozulmaya yüz tutmuş demektir. Zeytinyağı açıldığından itibaren bu boya kokusu alındıysa, içerisine farklı yağların karıştırıldığı veya soğuk sıkım olmadığı düşünülür.
Erken hasat edilen meyveler, kimi zaman zeytinyağına dönüştürüldüklerinde hafif bulanık bir renk alırlar. Yani bu özellik yağa genç meyvelerden geçer. Berraklığın az olması ayrıca yağdaki tortuların korunduğunu da gösterir. Bu tortular zeytinyağının aromasını ve tadını artıran ögelerdir.
Zeytinyağının Yıllanması Gerekir mi? Zeytinyağının tadının ortaya çıkması için yıllanması gerekmez. Aksine hasat sonrası en kısa sürede yağın çıkarıldığı zeytinyağı türleri daha kalitelidir. Zeytinyağının raf ömrü ortalama 2 yıldır.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Özellikle lezzetli tat ve aromatik koku, zeytinyağı seçiminde aranan koşulların başında geliyor. Pek çok kişinin dikkat ettiği bir diğer konuyu ise zeytinyağının rengi oluşturuyor. Altın renkli veya koyu yeşil zeytinyağını bulmak, kaliteli zeytinyağı için bir kıstas sayılabiliyor.
Zeytinyağı, saça uygulandıktan sonra 30 dakika ve 1 saat arasında saçta bekletilmesi gerekir. Saçlarınız çok kırılıyor ve sağlıklı uzamıyorsa saçlarınızı zeytinyağı ile nemlendirebilir ve besleyebilirsiniz.
Meyvelerin yeşil olduğu dönemin üzerinden yaklaşık 90 gün geçince zeytin mor ya da siyaha dönmeye başlar. Bu dönem zeytinin olgunlaşma dönemidir. Olgunlaşma ile birlikte polifenol, klorofil ve su miktarı azalır. Bu etkenler de zeytinyağının renginin sarıdan yeşile farklı tonlarda olmasına neden olur.
Zeytin sütü, zeytinlerin ezilme neticesinde ortaya çıkan ilk yağdır. Tortu olarak ifade edilen terim; aslında sıkım işlemi yapılırken bütünlüğünü kaybeden parçacıkların ufalanması ile meydana gelen kalıntılardır.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Kısaca zeytinyağı bekledikçe ve yıllandıkça bozunma gösterir. Bu bozunma basit anlamda yağın asitliğinin geçen zamana paralel olarak artması diye açıklanabilir. Yağ ne kadar tazeyse içerdiği polifenoller ve antioksidanlar da o kadar üst seviyededir. Zaman geçtikçe bu değerler düşme gösterir.
Zeytinyağı Plastik Şişede Saklanır mı? Zeytinyağı plastik şişede saklanır mı sorusunun cevabı kısa vadede evet, uzun vadede ise kesinlikle hayırdır.Zeytinyağı saklama koşulları 14-18 derece, rutubetsiz güneş görmeyen kapalı mekan içerisinde krom tanklar , laklı teneke ambalaj veya cam şişelerde saklama yapılabilir.
Bu nedenle bir bardağın yarısına kadar ılık su doldurun ve üzerine birkaç damla zeytinyağı damlatın. Bu sırada zeytinyağından baloncuklar çıkıyor ve suyun yüzeyinde kalıyorsa zeytinyağı gerçektir. Sahte zeytinyağı ise suya döküldüğünde baloncuk çıkarmayacak ve kısa zamanda su ile karışacaktır.
Zeytinyağına tuz atılmasının birçok nedeni olabilir. Birincisi, tuz, zeytinyağının tadını daha da yoğunlaştırır ve lezzetini arttırır. İkincisi, tuz, zeytinyağının çeşitli yiyeceklerde kullanımını kolaylaştırır ve lezzetini dengeler. Örneğin, zeytinyağı ile pişirilen yemeklerin tadını dengeler ve lezzetini arttırır.
Yağın donup donmaması gerçek olup olmadığı anlamına gelmez. Bu faydalı yağın sezon içerisinde uygulanan sıkım işlemi, yetiştiği iklim koşulları ve o yıl içerisindeki iklim şartlarının değişiklik göstermesi donma durumunu etkiler. Hakiki zeytinyağının içerisine farklı bir yağ karıştığında da donabilir.
Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar.
Donma testi ile gerçek zeytinyağı donar mı sorusunun cevabı bir noktaya kadar alınabiliyor. Evet; gerçek zeytinyağı, çoğu sahte zeytinyağının aksine tamamen donuyor.
Hakiki soğuk sıkım zeytinyağı müdavimlerinin yakından takip ettiği konu, zeytinyağı fiyatlarıdır. 2022 yılı itibari fiyatlar 80 tl ile 150 tl aralığında değişiklik göstermekte. Orta sınıf yemeklik sızma zeytinyağını alabilmek için minimum 80 tl yi gözden çıkarmak gerekiyor.
Zeytinyağının rengi sarıdan yeşile kadar her renkte olabilir. Rengi tamamen yetiştiği yöredeki ağaç, zeytin ve toprak cinsi ile hava şartlarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hatta Uluslararası Zeytinyağı Konseyi degüstasyon sırasında kullanılan bardakların koyu renk olma şartı getirmiştir.
Zeytinyağı tortusu, zeytinin ana parçalarından oluştuğu için zararlı bir etkiye sahip değildir. Zeytinin berraklığını bozan bu tortu görünümü süzerek ortadan kaldırmak mümkündür. Zeytinyağı tortusunu süzerek zeytinyağının lezzetini artırabilir ve berrak bir görünüm elde edebilirsiniz.
Zeytinyağı dinlendikçe yağ içinde askıda bulunan zeytin posası dibe çöker ve anaerobik fermantasyon başlatarak, fermantasyonda oluşan kötü kokunun yağa geçmesine sebep olur. Bu da tipik posa kusurlu yağ oluşumuna neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri