Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Diyetimizdeki günlük yağ miktarımıza göre zeytinyağı tüketmek kilo vermede yardımcı olur. Sızma zeytinyağı, zeytinden bazı antioksidan ve biyoaktif bileşikleri tutar. Bu nedenle rafine zeytinyağından daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.
Tereyağının kalori değeri ise zeytinyağına nazaran bir tık daha fazla. 100 gram tereyağının içinde 0,06 gram karbonhidrat, 0,85 gram protein bulunurken, zeytinyağının içinde 100 gram yağ bulunurken hiç karbonhidrat ve protein bulunmuyor.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir. Kullandığınız yağ cinsinin pilavınızın yapısını değiştireceğini unutmayın.
Zeytinyağı, doymuş yağlar yerine kullanıldığında kalp sağlığını destekleyebilir. Yüksek miktarda tekli doymamış yağ içerir ve bu yağ türü, kolesterol düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olabilir ve kalp hastalığı riskini azaltabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Tereyağı insan sağlığı için faydalı bir besin olsa da fazla tüketilmemelidir. Aşırı tüketilen tereyağı, kilo alımına yol açar ve obeziteye sebep olur. Aynı zamanda damar tıkanıklığına, karaciğer yağlanması da görülür. Günde 1 yemek kaşığından fazla tüketilen tereyağı vücuda oldukça zararlıdır.
Gün içerisinde tükettiğiniz hayvansal besinleri göz önünde bulundurarak sadece besinlerden aldığınız doymuş yağlar ile günlük öneriyi oldukça karşılayacağınız için, yemek hazırlarken doymamış yağlara yönelmenizi öneririz. Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı en sağlıklı yağların başında gelir.
Yayla tereyağları, doğal olarak yapıldığı gibi içerisinde koruyucu ya da katkı maddeleri kullanılmaz. İçeriğinde A vitamini, CLA ve Omega 3 gibi vücut için gerekli vitamin ve besinleri barındıran tereyağı, sağlıklı bir vücut gelişimi için gereklidir. Doğal tereyağı, insan vücudunda kiloya neden olmaz.
1) Zeytinyağı Diyet Yemeklerine de Uygun
Bu yağ asidi yüksek ısıya dayanıklı olduğu için zeytinyağının yemek pişirmek için ideal yağ olmasına katkı sağlıyor. Bu sayede zeytinyağı hem diyet sırasında hem de diğer zamanlarda yemek pişirmek için gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Zeytinyağı E vitamini ve antioksidanlar bakımından çok zengin olduğu için diyet listelerinin vazgeçilmezidir. Düzenli zeytinyağı tükettiğinizde iştahınızı kontrol altına alabilir ve kalori alımını engelleyebilirsiniz. Her gün 1 kaşık zeytinyağı içerek yavaşlayan metabolizmanızı harekete geçirebilirsiniz.
Kalsiyum anlamında güçlü bir besin olarak değerlendirilen tereyağının kemik gelişimi üzerinde etkisi güçlüdür. Antimantar olarak görülür ve vücuttaki iltihabın giderilmesinde etkilidir. Virüs ve bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma sağlar. Kötü kolesterolün düşmesi ve dengede kalmasında yardımcı olur.
Peki lezzeti, görüntüsü ve kokusuyla mutfağımızın baş tacı olan tereyağını nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır.
Sade yağ ile tereyağı arasındaki fark, yağ oranının fazlalığıdır. Tereyağındaki yağ oranı %80 olup, sade yağdaki oran ise %99'dur. Bundan dolayı, sade yağ ile yapılan yemekler tereyağına kıyasla daha lezzetli olur. Yemeklerinizde sade yağ kullanacaksanız miktarını tereyağına oranla azaltarak kullanmalısınız.
Tereyağı kalorisi
İşlenmediği için sağlıklı olduğu bilinen tereyağı, özellikle de tiroid hastalarına iyi gelmektedir. İçinde tuz bulunduran tereyağı kişide ödemi arttırabilir. Düzenli tüketildiği zaman kilo alımına yol açabilmektedir.
Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor.
Beslenmenizde doymuş yağı azaltıp doymamış yağı artırın. Bunun için yukarıdaki listeye göz atın; balık, zeytinyağı, bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz ve keten tohumundaki yağlar vücuda yararlı. Yağ dengesi nasıl sağlanmalı? Sıcak sebze yemeklerinde, fındık ve bitkisel sıvı yağları birlikte kullanın.
Derin kızartma adı verilen yiyeceğin yağın içerisinde kızartılması işleminde 150-190 derece sıcaklığa ihtiyaç duyulur. Natürel sızma zeytinyağının dumanlanma noktası daha yüksek olduğu için de güvenle zeytinyağı ile kızartma yapılabilir.
Yaklaşık 650 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, tereyağı kalp hastalıklarına neden olmadığı gibi Tip 2 diyabette az da olsa azalma sağlıyor.
Dr. Spencer Proctor ve Flora Wang'in yaptığı araştırmalar, tereyağı gibi doğal yağların sağlık için çok faydalı olduğunu gösterdi. Araştırma sonucuna göre; tereyağı kalp krizi riskini düşürüyor, şeker hastalığı ve obezite tedavisine yardımcı oluyor, kolesterole iyi geliyor.
Nitekim bugün bütün sağlık otoriteleri tereyağının kolesterolle bir alâkası olmadığı gibi, kolesterolü düşürücü etkisinin bile olduğunu kabul etmektedir. O halde tereyağı yemek kolesterolü artırmaz diyebilir miyiz? Evet, sorunun yanıtı hem teorik hem de pratik olarak böyledir, hatta düşürür.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Günlük kalori ihtiyacının yüzde 30'u yağlardan kazanılacağına göre yüzde 20'lik kontenjanı zeytinyağına, yüzde 10'luk kontenjanı tereyağına ayırmalı. Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri