Zonguldak'ın meşhur beyaz baklavasıdır. Bol bol cevizin doldurulduğu incecik açılmış yufkaların, lezzet katları haline getirilmesinden oluşan bu muhteşem baklavanın görüntüsü de tadı da tatmin edici güzellikte oluyor.
Zengin taş kömürü madenleri ile önemli bir ticaret kenti olan Zonguldak'ın nesi meşhur denilince herkesin aklına tabii ki kömür gelecektir.
Beyaz Baklava
İsminden dolayı herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Normal baklavadan farklı yanı ise piştikten sonra kızarması çok beklenmez. Kızarması beklenmediği için ismi beyaz baklava olarak kalmıştır. Zonguldak şehrinde önemli bir yere sahip olan beyaz baklava oldukça meşhur bir yemektir.
Zonguldak'ın meşhur yemekleri arasında bulunan Tirit, yörede özellikle bayram, kutlama ve buna benzer özel günlerde pişirilmektedir. Oldukça doyurucu ve iştah açan bir lezzet olan Tirit, Zonguldak tatilinde mutlaka denenmesi gereken özel yemeklerdendir.
İlgili 42 soru bulundu
Kızılcık meyvesi, Ağustos ve Eylül aylarının gözbebeğidir. Genellikle Karadeniz kıyılarını seven kızılcık meyvesinin tadı ekşi ve mayhoştur. Kızılcık meyvesi tadı ile de oldukça iddialı bir meyvedir.
Buna rağmen yetiştirilen ürün çeşidi fazladır .İlin başlıca tarım ürünlerini;buğday,arpa,çavdar,yulaf,mısır,bakla,fasulye oluşturmaktadır.Sebze ve meyvecilik gelişmiş olup en çok kara lahana ,pırasa,ıspanak,armut, fındık,elma,erik,dut,ceviz,kestane,kızılcık ve kiraz yetiştirilir.
İlin tarımsal potansiyelini oluşturan zirai faaliyetleri hububat (buğday, arpa, mısır vb.) yetiştiriciliği, meyve (fındık, çilek, elma vb.) yetiştiriciliği ve sebzecilik (yazlık ve kışlık) yanında patates ve ayçiçeği gibi sanayi bitkileri oluşturmaktadır.
Zonguldak mutfağının en meşhur yemekleri ise şunlardır: Tirit, mantarlı börek, pumpum çorbası, kızılcık çorbası, Ereğli pidesi, ovmaç çorbası, pırasalı mancar, cevizli ev makarnası, cevizli kömeç, cizleme, çöpele, keşkek, zılbıt, höttürme, tenekede tavuk, gartlaç ve cevizli dolmadır.
Türkiye'de taşkömürü üretiminde birinci sırada yer alan Zonguldak ili ayrıca, boksit, manganez, barit, dolomit, fosfat, kuvarsit, kuvars kumu ve şiferton gibi maden rezervlerine de sahiptir. Bu madenlerden özellikle kuvarsit ve kuvars bakımından Zonguldak ili önemli bir potansiyele sahiptir.
Zonguldak ilinin ekonomisi madenciliğe ve sanayiye dayanır. Ormancılık, hayvancılık ve tarla tarımı ikinci önemli bir kaynaktır. İl sınırları içinde zengin kömür (kara elmas) yatakları bulunur. Bunlara dayalı demir-çelik fabrikaları ve bunlara bağlı yan sanayii ekonominin belkemiğidir.
Zonguldak'ta mutlaka görülmesi gereken destinasyonlar arasında Gökgöl Mağarası, Kızılcapınar Baraj Gölü, Zonguldak Maden Müzesi, Harmankaya Şelalesi, Zonguldak Kent Ormanı, Ereğli Müzesi, Zonguldak Deniz Feneri, Göldağı Tabiat Parkı, Bölüklü Yaylası, Cehennemağzı Mağaraları, Kayalıdere Şelalesi, Ilıksu Kaplıcası, ...
Kurtuluş Savaşı ve sonrasında kurulan Cumhuriyet'le birlikte havza hak ettiği önemi görmüş ve Zonguldak 1 Nisan 1924 tarihinde Cumhuriyet sonrası kurulan ilk il olmuştur.
Karadeniz kıyılarından başlayan il toprakları, kuzeyden Karadeniz, kuzeydoğudan Bartın, doğudan ve güneydoğudan Karabük, güneyden Bolu, batıdan ve güneybatıdan Düzce illeriyle çevrilidir. Zonguldak il merkezi kuzeydoğudan Kilimli ve güneybatıdan Kozlu ilçeleri sınırları ile sınırlandırılmıştır.
Zonguldak, Batı Karadeniz Bölgesi'nde, Karadeniz'e batı ve kuzeyden kıyısı olan bir ildir.
Zonguldak Nostalji
TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Bu ana yeşil dokuyu orman gülü, pırnal meşesi, çoban püskülü, defne, kocayemiş, kızılcık, kiraz, funda, ayı üzümü, kuşburnu, böğürtlen, dağ çileği, eğrelti otu gibi orman altı bitki örtüsü tamamlamaktadır.Zonguldak yöresi endemik bitki varlığı açısından da oldukça zengin bir potansiyele sahiptir.
Zonguldak yeryüzü şekilleri açısından engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Şehrin yüzde 56'sı dağlarla, yüzde 31'i platolarla ve yüzde 13'ü ovalardan oluşmaktadır. Zonguldak tarih ve doğanın birleştiği bir Karadeniz şehri olması nedeniyle ziyaretçilerine pek çok alternatif sunmaktadır.
Bu gün için en pahalı ürünlerden birisidir. Zonguldak'tan Karabük'e kadar Filyos nehri boyunca tüm arazilerde Sofralık Zeytin yetişebilmektedir. Bölge zeytin ağacının yetişmesi için gerekli olan iklim şartlarını taşımaktadır.
Hamurlarımız mantı kıvamında, 10-12 dakika kadar pişecek. Bu mantıya Höttürme denilmektedir.
Coğrafi işaret tescilli olan ve Zonguldak yöresinde sık sık yapılan cevizli kömeç, oldukça basit ve lezzetli bir hamur işidir. Hamurun açılması ve dinlenme süresine dikkat edilmesi gereken kömeç yapılırken içinde Zonguldak ilinde yetişen cevizler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri