Yörenin en ünlü et yemeği ve tarifi; Tantuni: Mersin yöresinde yaygınlığını koruyan sıkma ve börek gibi yiyecekler kolay ve çabuk hazırlanmakta, ayaküstü yenilebilmekte ve hamur işi olduklarından uzun süre tok tutmaktadır.
#1 Mersin Et Tantuni (Gerçek Tantuni)(videolu)
Çıkış noktası Mersin olsa da, ülke çapında tantuniyi bilmeyen yok!
Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır. Mersin'de sıklıkla tüketilen içecek olan Şalgam ise özellikle Tarsus kebabının yanında vazgeçilmezdir. Bu içeceğin çıkış noktası Adana olsa bile, Mersin'de kebabın yanında tüketimi yaygın bir içecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Mersin'e özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen kerebiç, bu sene de sofraların vazgeçilmezi. Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor.
Anamur Muzu kendine has aroması ve kalitesinden dolayı Türk patentince coğrafik işaret ile Anamur Muzu olarak tanımlanmıştır.
Mersin'in ve ilçelerinin yöresel özelliklerini yansıtan çeşitli hediyelik eşya ve tatlı çeşitleri alınabilir. El sanatlarına ait güzel örnekleri halılarda, kilim çeşitlerinde, Mezitli Bezinde, muz lifinden yapılmış çeşitli hediyelik eşyalarda, rengarenk iğne oyaları ve yazmalarda görmek mümkündür.
Akdeniz Bölgesinde yer alan Mersin ili doğusunda Adana, batısında Antalya, kuzeyinde Niğde, Konya ve Karaman illeri, güneyinde ise Akdeniz ile çevrili olup, Taşlık Kilikya'nın tümünü ve Ovalık Kilikya'nın Berdan Çayı havzasını kaplar. Mersinden, karayolu ile Türkiye'nin her bölgesine ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır.
8) Cezeryeci Kadir
Havuç, şeker ve kuru yemişin harika karışımı olarak adlandırılan cezerye, Mersin'in en çok ikram edilen ve tüketilen tatlılarından biri.
Mersin'de yetişen tarım ürünleri çok çeşitlidir. Elde edilen başlıca tarım ürünleri, buğday, arpa, çavdar, pirinç, nohut, mercimektir. Sanayi ürünlerinden en çok pamuk yetişir. Ayrıca yerfıstığı ve susam yetiştirilir.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre 13 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 805 mahalle bulunmaktadır.
Mersin, Türkiye'nin Mersin ilinin merkezi olan şehirdir. Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir.
Ayrıca “Mersin'e ne zaman gidilir?” diye merak ediyorsanız şunu söyleyelim şehir yazın çok sıcak ve nemli. Bu durum gezerken sizi rahatsız edebilir. Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar ayları Mersin için ideal. Fakat kış ayları da nispeten ılık geçtiği için tercih edilebilir.
Mersin'in en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden bazıları; Narlıkuyu, Yapraklı Koy, Çamlıyayla Baştepe, Gelincik Tepesi, Yerköprü Şelalesi, Tarsus Şelalesi, Çocakdere Milli Parkı, Lamos Kanyonu ve Boğsak Koyu'dur.
Mersin'e özgü tescilli tatlı olan kerebiç, Ramazan. ayında sofraların vazgeçilmezi oldu. Mersin'e özgü coğrafi işaret tescil belgeli kerebiç tatlısı
doğal güzelliği, şehir gürültüsünden uzak olması, tarihi-turistik yerleri, denizi ve yaylalarından dolayı silifke'dir. ikinci sıraya ise memleketim erdemli'yi yazarım. eski yerleşim yeri olarak tarsus oldukça önemli güzellikleri barındırır.
Mersin ili 36-37° kuzey enlemleri ve 33-35° doğu boylamları arasında bulunmaktadır. İlin kara sınırı 608 km, deniz sınırı 321 km olup, yüzölçümü 15.853 km²'dir. Mersin ilinin büyük bir kısmını oldukça yüksek, engebeli ve kayalık Batı ve Orta Toros Dağları oluşturmaktadır.
İlker Zeki Kurtoğlu, Karadeniz'in doğal balık türlerinden olan Mersin Balığı'nın 250 milyon yıllık geçmişi olan bir balık türü olduğunu ve görünen 6 türünden 3'ünün neslinin tükendiğini, diğer 3 türün ise kırmızı listede olduğunu söyledi.
Görünümü cennet hurması ve domates benzeyen kokona meyvesi, Güney Amerika'nın yüksek tepelerinde yetişen tropikal meyveler arasında yer alıyor. Rengi kırmızı, turuncu veya sarı olabilen bu meyve, taze bir şekilde salatalara eklenerek tüketiliyor. Cocona meyvesinin tadının, domates ve limona benzediği biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri