Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır.
Zeytin bitkisinin yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde sıklıkla kullanılan zeytinyağı sabunu; günlük hayatımızın bir parçası olmakla kalmayıp, temizliğin, doğallığın ve sağlığında simgesi olmuştur. Zeytinyağı sabununun kalitesi; saflığından, yapımında kullanılan zeytinyağından ve üretim yönteminden ileri gelir.
Zeytinyağı, defne tohumu yağı, menengiç (bıttım) yağı, hint yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, badem yağı, susam yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, badem yağı, shea yağı, jojoba yağı, kakao yağı sabun yapımında en çok tercih edilen yağlardandır.
Biliyoruz ki sabun yaparken minimum su:kostik oranını 1:1 alabiliyoruz. Bu kostiğin tüm yağlarla buluşup sabunlaşabilmesi için kullanılabilir en düşük oran (her tarif için uygun değil ve acemilik dönemi için uygun değil). Bunun yanında genel olarak önerebildiğimiz oran ise 1.8:1.
İlgili 44 soru bulundu
Kostik bazdır, zeytinyağı ise asittir. Kimyasal reaksiyon sonucunda tuz (sabun) ve gliserin açığa çıkar. Kostik sabun yapımında kullanılırken kesinlikle oranının iyi ayarlaması gerekir. Doğru oranlarda kullanıldığı sürece kesinlikle sağlığa bir zararı yoktur.
Kostik sodanın (sodyum hidroksitin) tehlikeli özelliği, %0.5 üstündeki konsantrasyonlarda oluşan korozyon / iritasyonlardır. Kostik soda, sıçraması ya da dökülmesi halinde gözlerde, deride ve solunum sisteminde yanıklara neden olur.
Ürünün doğal rengi beyazdır. Hava ile temas ettiğinde renginde kararma, kuruma ve çatlama yapabilir, bu durum saf zeytinyağı sabunları için normaldir. 1 Kilo içerisinde 5 kalıp sabundan oluşmaktadır.
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
Hakiki zeytinyağlı sabunun rengi de kremden yeşile çalan bir renkte olur. Çok koyu yeşil renkteki sabunlar kimyasal ürünler ile hazırlanmıştır. Eğer sabunda yoğun şekilde parfüm kokusu varsa; bu sabunun doğal olmadığını gösterir. Zeytinyağı ekonomik değeri yüksek bir yağdır.
Ancak evinizde, bildiğiniz malzemelerle ve saf zeytinyağı ile hazırlayacağınız bir sabunu güvenle kullanabilirsiniz. Bu sabun cildinize temas edeceği için kostik yerine odun külü kullanmanız tavsiye edilir.
Zeytinyağı sabunu; zeytinyağı, su ve kostiğin karışımıyla soğuk yapım tekniğiyle yapılan sonra da kalıplara dökülen sabunlardır. Zeytinyağı sabununda önemli olan yağın kalitesidir.
Zeytinyağının doğası ve yapısı gereği, içinde bulundurduğu yağ asitlerinden kaynaklı olarak, zeytinyağı sabunu yüzey gerilimi en yüksek sabundur, bu da onu hem çok sert, hem de kullanım esnasında köpük oluşturma konusunda yetersiz kılar.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
YÖNTEM: SOĞUK SU SABUNU 1 kilo Lapointe kostik, 6 litre suyun içinde tamamen eritilir. Bu erimiş malzeme, 6 litre zeytinyağının üzerine damla damla akıtılır. Karışım, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılır. Oluşan sabun, uygun ortamda soğumaya bırakılır ve sonra bıçakla kesilerek kalıplanır.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır. Kostiksiz sabun üretimi için çabalar vardır.
Sabun üretiminde kullanılan yağların başında bitkisel yağlar gelmektedir. Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
El yapımı sabunları bu kadar harika yapan şey de budur, uzaklaştırılmamış gliserin! Sabun bazlarının rahatça eritilerek kullanılması için, üretimi esnasında ekstra gliserin ilavesi yapılır.
Sabun bazı, genellikle doğal ya da sentetik yağlardan ve bir alkali maddesi olan sodyum hidroksitten oluşur. Bu karışım, sabun bazının yağları ve kirleri çözmesini sağlar. Bazı sabun bazları, cildi nemlendirmek ve yumuşatmak için yüksek oranda gliserin içerir.
Şeffaf sabun bazımız yüksek kalite ve uygun fiyatıyla şeffaf sabunlar elde etmenize yardımcı olur. Ürün İçeriği; Aqua, glycerin, sodium stearate, propylene glycol, cocamidopropil betaine içermekte olup, yüksek derecede bitkisel gliserin içermektedir.
Yani kostik kullanmadan sabun yapılamaz.
Sodyum Hidroksit Sıvı Kostik 1 Litre (1.5 Kg. )
Sodyum hidroksit geleneksel olarak sabun yapımında kullanılır (soğuk işlem sabunu, sabunlaştırma). Sodyum hidroksit, on dokuzuncu yüzyılda sıvı ürün yerine sert bir yüzey için yapıldı çünkü Sodyum hidroksitin depolanması ve taşınması daha kolaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri