Taban Gübreleme: Dekara 10 kg gold 15-15-15 veya 8 kg süper gold 10-20-20+Zn gübresi dekardaki ağaç adedine bölünerek damla borularının geçtiği kısma verilir ve toprağa karıştırılır. Bir yaş için verilmiş olan gübre miktarı fidanlar tam verime yatıncaya kadar her yıl %15 arttırılarak uygulanır.
15.15.15 + ZN gübresi mısır, tütün, patates, meyve ağaçları, bağ, zeytin ve narenciye ile her türlü sebze yetiştiriciliğince rahatlıkla kullanılabilir. Sebzelerde fide dikiminden 1-2 hafta önce, ağaçlarda ise tomurcuklanmadan 3-4 hafta önce kullanılmalıdır.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Gübreleme Önerileri
Fidan gübrelemesi: Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir kasım-şubat ayları arasında 100-200 gr 15-15 -15 Kompoze gübre, mart ayında 100 gr Kalsiyum Nitrat (Ca(NO3)2) veya CAN, mayıs ayında da fidanın yaşının ilerlemesine göre 50-150 gr CAN verilmelidir.
15-15-15 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır.
İlgili 32 soru bulundu
İÇERİĞİNDEKİ AZOT, FOSFOR VE POTASYUM;
Zeytin, incir, mısır, ayçiçeği, şeker pancarı, patates başta olmak üzere bütün meyve ve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilen bir gübredir. Potasyumca zayıf olan topraklar ile potasyum ihtiyacı olan bitkilerin yetiştirileceği topraklarda kullanılır.
NPK Gübreleri: NPK gübreleri, azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi temel besin maddelerini içeren sentetik gübrelerdir. Bu gübreler, ceviz ağaçlarının temel besin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Özellikle yeni dikilen veya genç ceviz ağaçları için NPK gübreleri uygulanabilir.
Fosforlu gübrelerin uygulama zamanları ceviz ağaçlarının dinlenmede olduğu kış döneminde olur. Fosforlu gübreler toprakta kolay kaybolmadığından verilecek miktara göre her yıl verilmeyebilir.Pratikte her yıl uygulamak zor olabilir. Bu sebeple 3-5 yılda bir uygulanabilir.
Dr. Faruk Özkutlu, fındık üreticilerine çinkolu gübre kullanımını önererek, "Diğer gübreleri de mutlaka fındıkla buluşturacaksınız ancak çinkolu gübreyi de verdikten sonra veriminiz yüzde 25 artıyor." dedi.
Ürün %100 suda çözünür formulasyon sayesinde, bitki tarafından kolayca emilebilmektedir.
· Yaşlı dalların kesilerek yenilenmesi sağlanmalıdır. · Kuru, hastalıklı, iç içe girmiş ve zayıf dallar kesilerek uzaklaştırılmalıdır. · Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazlaca meyve dalı oluşmuş ise iyi güneş alanlar bırakılır diğerlerinde seyrekleme yapılır. · Dal bükme veya eğme işlemi yapmayınız.
Kimyasal Gübreler
Ceviz ağaçlarında ve fidanlarında azotlu gübreler, fosfat gübreleri, potasyumlu gübreler, diamonyum gübreler, kompoze gübreler kullanılabilir. Bu gübreler yayma, sulama içerisinde karıştırarak veya serpme şeklinde kullanılabilir.
İlk gübreleme ilkbahar başlangıcında sürgünlerde göz kabarmasından 2-3 hafta önce yapılır. bu gübrelemeye taban ve toprak altı gübrelemesi denir.
NPK Gübre Çeşitleri Nelerdir? NPK gübreler toprağın ve bitkilerin ihtiyaçlarına göre değişik formlarda üretilmektedir. 20 20 20 NPK gübreler %20 azot, fosfor ve potasyum barındırırken, 15 15 15 NPK gübrelerin içerdiği %15 oranında katılım sağlar.
Toprak organik maddesini arttırmak, Katyon Değişim Kapasitesini arttırarak kimyasal gübrelemenin etkinliğini arttırmak, toprak Ph'ını düzenlemek amaçlarıyla; ekim öncesi toprak hazırlığında veya ekim sonrası uygulama yapılır.
20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.
Bu nedenle, toprak analiz sonucuna göre dekara 20-‐25 kg Triplesüperfosfat veya aynı miktarda DAP gübresi ile toprak bünyesine göre dekara 40-‐ 50 kg Potasyum Sülfat tüm alana serpme uygulanır.
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür.
Yoğun bulaşmalarda yapraklar erken dökülür, meyvenin şekli bozulur. Ceviz yetiştiriciliği yapılan tüm bölgelerimizde bu türlerin zararına rastlanmaktadır. Kültürel Önlemler: Bulaşık sürgünler budanmalı ve budama artıkları ile birlikte sonbaharda yere dökülen yapraklar toplanarak imha edilmelidir.
Şeker gübresi bitkinin her büyüme aşamasında yeteri kadar verilmelidir. Ekim ve dikim aşamasında kullanılması gereken gübrenin en az yarısının verilmesi gerekmektedir. Gübrenin geri kalan kısmı ise bitkinin büyüme atağının gerçekleştiği hızlı büyüme devrelerinde geç kalınmadan verilmesi uygun olmaktadır.
Ekim/dikim ile birlikte ya da öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır.
20 20 gübre cevize ne zaman atılır. 20 20 gübrede ceviz gübrelemede yine yukarıdaki gibi 15 15 15 gübresi ile aynı dönemlerde verilir, atılır.
Kış aylarında yapılan azotlu gübrelemeler ceviz ağaçları tarafından alınamaz ve yağışlarla yıkanarak kaybolur. Bu sebepten ağaçlar uyanmadan kesinlikle azot gübrelemesi yapılmamalıdır. Dişi organların oluşmasıyla birlikte, çoğu iklimde Mayıs ayında, özellikle üre ve amonyum gübrelemesi yapılması mantıklı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri