İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Fakat 18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakatname vermesi gerekir. 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için de vasi kararı gerekir.
ÖTV ve diğer vergiler dahil olarak alınacak aracın bedeli 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 1.004.299 TL yi aşmaması durumunda ÖTV vergisi ödenmez. Engel oranı %90 üzeri olan ve adına araç alınacak kişi; 18 yaş altındaysa anne ve babasının muvakatna vermesi sonucu araç alabilir.
18 yaşından küçüklerde otomatik vasi anne baba sayılıyor dolayısıyla alırken de satarken de herhangi bir mahkeme kararı gerekmiyor. Durum böyle olduğu içinde satarken de mahkemenin paraya el koyması mümkün değil anne baba satıp satış bedelini normal şekilde alabilir.
Anne ve babanın belirlenen şekilde kanuna dilekçe sunması gerekmektedir. Bu dilekçe, 18 yaşından küçük bireyin tüm sorumluluğu ebeveynin üzerinde olduğuna dairdir. Bu sayede 18 yaşından küçük birey araba sahibi olmuş olabilir. Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük kişilerin engelli olma durumu ile araç satın alınabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Silah ruhsatı almak isteyen, 21 yaşını doldurmuş bireyler, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan 91/1779 Sayılı Yönetmelikte düzenlenen sıkı önlemler dahilinde belirli süreçler ve gerekli belgeler altında silah sahibi olabilmektedir.
Bu yaş 16 yaş grubudur. Yani 16 yaşını dolduran her birey A1 ehliyetini alarak trafikte güven ve huzurla motor hacmi en fazla 125 CC olan tüm motosikletleri kullanabilmektedir. M sınıfının sürücü belgesinin kullanıldığı araçları kapsayan ehliyet grubu A1 ehliyet grubudur.
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
sürücü belgesi olmayan birinin üzerine gayet tabi ruhsat işletilebilir. yani ehliyetsiz biri araç sahibi olabilir, çünkü her kişi hak ehliyetine(hukuki manada) sahiptir( sağ doğmak kaydıyla ana rahmindeki cenin bile).
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
Kişi hayattayken malı üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunma hakkına sahiptir; malının bir kısmını satabilir, çocuklarına veya başkalarına bağışlayabilir, vakfedebilir ya da devredebilir. Zira, herkes hayattayken mülkiyetinde bulunan mal üzerinde tam tasarruf yetkisine sahiptir.
18 – 26 yaş arasındaki gençlerde araba sahibi olma isteği daha fazla olduğu için, gençlere destek amacı ile bazı bankalar, geliri yeterli olduğu tespit edilen öğrencilere taşıt kredisi verebiliyor. Taşıt kredisi hesaplamasında, öğrencilerin krediyi ödeme gücü olup olmadığına bakılıyor.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir. Ayrıca sürücü belgesi alabilmenin diğer şartları ise şunlardır; İlkokul mezunu olmak, bu nedenle ilkokul mezunu olmayanlar sürücü belgesi alamayacaktır.
18 yaş altı işlenen suçlar devlet memurluğuna engel değildir. 18 yaşından küçükken işlenen suçlar güvenlik soruşturması kapsamında değerlendirmeye esas alınamaz. Buna dayanarak olumsuz sonuçlandırılan güvenlik soruşturmalarının idare davasında iptal edildiği görülmektedir. Zira işlem konusuz kalmaktadır.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
Evet 1/2 hisseli olarak tescil yapılabilir.
Kimlere Silah Ruhsatı Verilmez? -Ateşli silahla işlenen suçlardan mahkum olanlar. -Ruhsatlı silahıyla suç işleyenlere veya silahın muhafazasındaki ihmali ya da kusuru neticesi başkaları tarafından bir suç işlenmesine veya intihar ya da intihara teşebbüs edilmesine neden olanlara.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
18 yaşını doldurmadan ehliyet kursuna yazılabilir miyim, eğitim alabilir miyim ? Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok. Hastanede doktor 'Bu kişi sağlıklıdır araç kullanabilir' raporunu verdiği her kişiye ehliyet veriliyor.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor.
Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir? M ve A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir. A2 sınıfı ehliyet almak isteyenlerden 18 yaşını doldurması beklenir. A sınıfı ehliyet alacak vatandaşlar en az 24 yaşında olmalıdır.
EHLİYET YAŞ SINIRLARI
a. “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak. b. “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri