Üç bobinin iki sabit mıknatıs arasındaki hareketinden elektrik akımı oluşur. Aralarında 120 derece faz farkı bulunan üç sinüzoidal sinyal meydana gelmiş olur. Yani kısaca üç fazlı akım üretilmiştir.
3 faz sistemi, üç adet faz arasında akım akışını sağlar. Bu üç faz, L1, L2 ve L3 olarak adlandırılır. Bu üç faz arasındaki gerilim farkı nedeniyle, üç faz sistemi ile çalışan cihazlar daha yüksek güçleri elde edebilir.
Üç faz birbirine aynı anda temas edeceği için o birleşen yerde enerji sıfır olur.
Trifaze, alternatif akımlı elektrik gücünü üç fazlı dağıtma yöntemidir. Trifaze, üretim, iletim ve dağıtım için üç faz kullanır. Trifaze, sanayi, işletme veya çok yüksek enerji tüketen evlerde ağır elektrik yüklerini beslemek için kullanılır. Trifaze, alternatif akımlı elektrik gücünü üç fazlı dağıtma yöntemidir.
Evler genellikle 1 faz ile beslenir. Dağıtım şebekelerinde nötr gereklidir.(olmazsa olmaz) Bu yüzden enerji dağıtım güç trafolarının sekonderi çoğunlukla yıldız olarak bağlanır. Oysa üçgen sargıda sadece 3 farklı gerilimli uç vardır. Nötr yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
IEC tarafından tavsiye edilen üç fazlı 208/120 voltluk diğer bir sistemde bu gerilimde çalışan özel cihazlarda kullanılır. Bunun gibi 470/277 voltluk üç fazlı sistemlere de müsaade edilir.
Trifaze, dükkanlarda ve sanayide kullandığımız 3 3 fazlı beslemedir. Ülkemizde 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği olarak bilinmektedir. Trifaze üretim, monofaze üretime benzer.
Ev elektriği denilince akla 220V ile çalışan tek fazlı cihazlar gelmekle birlikte, evlerde klima vb güçlerin standartlaşması ile birlikte ev panolarına 3 faz getirilerek, yükün dağılımı ev içerisinde yapılmaya başlandı.
Nötr Nasıl Meydana Gelir
Tüm fazların birleştirilmesi ile nötr uç oluşturulur. 3 tane fazın bir araya gelmesi voltajı 0 yapar, bu da ''nötr''ü ifade eder. Enerji fazdan gelir ve cihaza iletildikten sonra nötr uçtan geri döner. Topraklanmış bir sistemde bu nötr toprağa bağlanır.
Üç fazlı asenkron motora tek fazlı şebeke de çalıstırılmak istenirse, bir faz grubu sargısına (fazlar arası) paralel kondansatör bağlanır, diğer kalan uca nötr (N) kondansatörün bir ucu ile diğer sargı gurup ucuna birleştirilip faz (Lı) ucu verilecek şekilde bağlantı yapılır.
Nötr 3 fazlı sistemin yıldız noktasıdır nötr koptuğu zaman bu 3 fazlı sistem seri bağlı olarak görev yapmaya başlar.bu da nötrün olduğu her yere faz gelir demektir. Nötr koptuğunda faz-faz 380 Volt. gerilim alıcı üzerindeki yüke bağlı olarak dağılacaktır.Bu da dengesiz gerilimlerin gelmesine sebep olacaktır.
Motor eğer bu biçimde çalışmaya devam ederse çok tehlikeli ve istenmeyen bir durumdur. 3 fazla çalışma için yapılan motorlar, 2 faza kalırsa elektrik şebekesinden yüksek akım çeker. Yüksek akım ise sargıları ısıtır. 2 faz enerji uygulanan motorda dönme olmaz ve sargılar çok fazla ısınarak zarar görebilir.
Üç fazlı sistemlerde ise 3 faz akımının vektörel toplamı nötr iletkeninden geri döner. Yani 3 fazda dengeli akım çekiyorsa, faz açıları da eşitse nötr iletkenindeki akım "0" dır. Bu mantıkla nötr iletkeni kesiti faz iletkeninin bir düşük kesiti olarak üretilir.
Dolayısıyla trifaze sistem ile kıyaslandığında maliyeti daha yüksektir. Monofaze sistem genellikle ev ortamlarında ve ufak çaplı gerilimleri iletmek üzere kullanılan bir sistemdir. Trifaze sistem ise çoğunlukla fabrika, sanayi ve endüstri gibi alanlarda büyük çaplı ve ağır yükleri iletmek üzere kullanılmaktadır.
Tek fazlı gerilimler genellikle 115V veya 120V, üç fazlı gerilimler genellikle 208V, 230V veya 480V'dir.
220 volt girişli 380 volt çıkışlı inverter ile 220 voltu 380 Volta dönüştürmek mümkündür. Kısacası 1 faz (monofaze) 3 faz (trifaze) dönüştürerek 220 volt enerjinizi sanayi tipi hat çekmeksizin 380 volta dönüştürebilirsiniz.
Makinelerde çoğu kez nötr kullanılmamasının sebebi, üç fazın dengeli olması ve vektörel olarak ifade edersek dengeleyici bir güce ihtiyaç duyulmamasıdır. Daire ve ofis tarzı yerlerde ise bu durum tam tersidir. Hiçbir zaman tüm fazlardan çekilen yük eşit olamayacağı için, nötr iletkeni çok değerlidir…
Nötr hattının gerilimi toprağı referans alırsak düşüktür. örneğin 1-3 Volt.daha yüksekte olabilir. Örneğin 5 volt.hatalı durumlarda insanı hafiften titretecek seviyede olabilir. Normalde nötr e dokunmak insanı çarpmaz.Alıcı cihazı faz ile toprak arasına bağlamak yasal değildir(kaçak elektrik).
Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
► Şekil 3: Üç fazlı sistemde üç sargı (bobin) manyetik alan içerisinde aralarında elektriksel olarak 120º açı olacak şekilde yerleştirilirler. Sistemde R yani a sargısı referans alındığında temel olarak R sargısı ile T sargısı arasında 120º, R-S arasında ise 240º açı farkı bulunur.
Faz ve toprak arasında yapılan ölçümde olması gereken Voltaj 220-230 Volt olmalıdır.
3 faz(trifaze) Elektrik saatinizde nötr ile beraber 4 giriş, 4 çıkış toplam 8 adet bağlantı klemens mevcuttur. Bu durumda binanıza 380 volt giriş yapılmaktadır. Yeni yapılan binaların bir çoğunda 380 volt sigorta paneli bulunmaktadır. Dolaysıyla binaya 3 faz elektrik gelmektedir.
3 Fazlı Priz Bağlantısı
3 fazlı priz kurulumuyla, tek fazlı priz kurulumu arasında mantık olarak hiçbir fark bulunmamaktadır. 3 fazlı priz 3 canlı uç + 1 toprak + 1 nötr telden, tek fazlı bir priz ise 1 canlı uç + 1 toprak + 1 nötr telden oluşmaktadır. Sadece 4 tel görüyorsanız, toprak hat çekmenize gerek yoktur.
Amerika'da kullanılan elektrik akımı ise 110 Volt'tur.
Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur. Gerilim arttıkça gerilimin etkisi altında kalan kişinin can güvenliği azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri