Örneğin annesinden ayrılmayı tam anlamıyla sağlayamayan çocuk için anaokuluna başlama yaşı ayrılmayı sağlayan çocuğa göre daha ileride olmaktadır. Bu nedenle kişiye özgü olabilecek olan anaokuluna başlama yaşı her ne olursa olsun 3 yaşından önce olmamalıdır.
Çocukların normal koşullarda kreşe başlaması için en ideal yaş 3-3,5'tur. Eğer çalışıyorsanız ya da çocuğunuza başka birinin bakmasını istemiyorsanız 2,5 yaşından sonra çocuğunuzu kreşe verebilirsiniz. 2-2,5 yaşında kreşe başlandığı durumlarda yarım günlük oyun grupları ile başlayıp süreyi yavaş yavaş uzatabilirsiniz.
Anaokulu ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılır.
Milli Eğitim Bakanlığının 60-66 ay arası çocukların okul kayıtlarına ilişkin yaptıkları açıklama sonucu, 2012-2013 yılı itibariyle eylül ayından itibaren 5.5 yaşını doldurmuş çocuklar 1. Sınıf öğrencisi olarak kabul edilmekte; 5-5.5 yaş arası çocukların okula başlama durumu velilerin insiyatifine bırakılmaktadır.
Anaokulu çağındaki çocuk hem yaş olarak daha fazla farkındalık kazanır hem de arkadaş ve sınıf ortamı gibi şartlar nedeniyle zorunlu eğitime başlamadan önce hazırlık imkanına sahip olur. Anaokuluna gidecek çocuklar için en uygun yaş aralığı 5 ve 6 yaşları olarak gösterilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ancak üç-beş yaş grubundaki çocukların anaokuluna haftada bir-kaç gün ya da yarım gün olarak devam etmeleri okula uyum sağlamalarını kolaylaştıran bir yaklaşımdır. Beş yaşından itibaren ise çocuğun anaokuluna tam gün gitmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Çocuklar artık 4-5 yaşında okullu olacak
Öncelikle bir sonraki yıl zorunlu eğitime başlayacak 54-65 aylık çocuklar okul öncesi eğitim kurumlarına kaydedilecek.
Her çocukta kreşe hazır olma zamanı farklı olsa da ortalama 3-4 yaşındaki çocuklar kreşte eğitim almak için gerekli becerilere sahip olurlar. Bu nedenle çocukların kreşe başlaması için 3-4 yaş ideal dönem olarak belirlenir.
Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. Ayrıca 66, 67 ve 68 aylık çocuklardan velisinin yazılı isteği bulunanlar da ilkokul birinci sınıfa kaydedilir.
Anaokulları ilkokullara bağlı olmayan kurumlardır. Söz konusu bu kurumlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denetlenir. Ana sınıfı nedir? Genellikle beş yaşını bitirmiş çocukları ilköğretime hazırlayan sınıf.
Yani 36 ayını tamamlayan ve 68 ayını doldurmayan çocukları anaokuluna kayıt yaptırabilirler. Anaokulu veya gündüz bakım evine başlama yaşı 37-66 aydır ve 36 ayını tamamlayan özel eğitim ihtiyacı olan çocuklar için okul öncesi eğitim zorunludur.
2023-2024 eğitim öğretim yılında Eylül 2017 ve daha önce doğan çocuklar (69 ayını dolduranlar) zorunlu olarak birinci sınıfa başlayacak. Ekim-Kasım- Aralık 2017 doğumlu çocuklar (69-70-71 aylıklar) velilerinin dilekçesiyle ilkokula başlamayı 1 yıl erteleyebilir.
FARK ÇOCUK AKADEMİSİ KREŞ VE ANAOKULU
Ana sınıflarına kayıt dönemi ise aynı yönetmeliğin 11. maddesinin 5. fıkrasının b bendinde açıklanmıştır. Bu hükme göre 48 ayını tamamlayan ve 66 ayını tamamlamayan çocukların kaydı ana sınıfına yapılır. Boşluk kalması halinde 36. aya kadar olan çocukların kaydı da yapılabilir.
ANAOKULU BAŞLAMA YAŞI
Anaokulu, ana sınıfı ve uygulama sınıflarına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 57-68 aylık çocukların kaydı yapılır.
Bu iki kuruluş arasındaki en temel fark, kabul ettikleri yaş grupları itibariyledir. Kreşler ve gündüz bakım evleri, 0 ile 3 yaş arasındaki çocuklara hitap ederken, anaokulları 3 ile 6 yaş arasındaki çocuklara hitap etmektedir.
Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
MEB takviminde yer alan bilgiye göre ilkokul ve anaokulu kayıtları 14 Ağustos 2023 Pazartesi günü itibarıyla başlayacak. Veliler, çocuklarını 31 Ağustos tarihine kadar kayıt ettirebilecek.
Peki hangi yaşta başlanması gerektiği nasıl hesaplanır? Anaokuluna başlama yaşının 48-66 ay olduğunu belirtelim. Çocuğunuzun okula başlayacağı yılda 36 ayını doldurmuş olması gerekmektedir. Yani 36 ayını tamamlamış ve 68 ayı geçmemiş çocuklar anaokullarına kayıt yaptırabilirler.
Çocuk gelişim mezunları kreş açabilir mi? Evet açabilirler.
Çocuk Gelişimi lisans programı mezunları eğitim, sağlık, sosyal hizmetler, adalet ve diğer sektörlerde de görev alabilmektedirler. person_add Resmi ve özel statüdeki okul öncesi eğitim kurumlarında (kreş, anaokulu, yuva vs.) hizmet edebilirler.
Kreş öncesi her istediğini istediği zaman yapan, sınırlamaları olmayan çocuk kreşe başladığında; oyuncakları toplamak, televizyon olmadan yemek yemek veya arkadaşlarına vurmamak gibi kurallarla karşılaştığında kendini kısıtlanmış hissedebilir. Haliyle evde “özgür ortam” ında kalmayı tercih edebilir.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Türkiye'nin hiçbir noktasında; ister tam gün isterse yarım gün eğitim yapsın, hiçbir ad altında okul öncesi eğitimden kesinlikle ücret alınmayacak. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz." dedi.
Son dönemlerin en çok eleştirilen ve velilerin aklını karıştıran uygulaması olan okula başlama yaşında Milli Eğitim Bakanlığı değişikliğe gitti. Buna göre artık 66 değil 69 ayını doldurmuş çocuklar ilkokula başlayacaklar.
MADDE 67- (1) Okul öncesi eğitim hizmeti resmî okul öncesi eğitim kurumlarında ücretsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri