Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Yetişkin bireylerde yüksek ateş rahatsız edici olabilir, ancak 39.4 °C veya daha üstünde bir değere ulaşmadığı sürece genellikle endişe nedeni olarak kabul görmez. Ancak bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için biraz yüksek ateş bile ciddi bir enfeksiyonun varlığına dair bir işaret olabilir.
Genellikle insan vücut sıcaklığı 36.5–37.5 dereceler arası kabul görse de; son yapılan çalışmalarla birlikte yetişkinlerde bu değerler bireyin cinsiyeti ve bulunduğu konum dahilinde 33.2–38.2 dereceler arasındaki sıcaklıkları da normal vücut sıcaklığı değerleri arasında kabul görmeye başlamıştır.
Yüksek ateş, vücut sıcaklığının normalden daha yüksek olması durumudur; tıbbi literatürde hipertermi ve pireksi de denir. Ateş tek başına bir hastalık değil, aksine sağlıklı bir vücut tepkisidir.
Ancak devam eden ve tekrarlayan ateş, derecesi yüksek olmasa bile ciddi bir enfeksiyonun habercisi olabilir ve ciddiye alınmalıdır. 38 dereceye kadar olan ateş hafif ateş olarak kategorize edilirken, 39 derecenin üzeri yüksek ateş olarak kabul edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Bir yetişkinin normal vücut ısısı yaklaşık olarak 37°C'dir. Bu ısı 35°C'nin altına düştüğünde Hipotermi ortaya çıkar. Hipotermi, vücudun uzun bir süre boyunca üretebileceğinden daha daha fazla miktarda ısı kaybetmesi sonucunda oluşur.
Ateş 39-40 derecenin üzerine çıktığında vücut aşırı enerji harcamaya başlar, kalp ve solunum sistemi daha hızlı çalışır. Vücut, kol ve bacaklardaki damarları büzüp bu bölgelere daha az kan gönderirken; beyin, kalp, karaciğer gibi organlara daha fazla kan gönderir.
Hipoterminin hafif belirtileri soluk alışverişinin hızlanması, uyuşma ve konuşma bozukluğudur. Orta şiddetli hipotermi bilinç bozukluğuyla başlar, konuşma gitgide bozulur ve idrar kaçırma görülebilir. Şiddetli hipotermi ise kişiyi koma haline sokabilmekle birlikte kalp ve solunumun durmasına neden olabilir.
Normal vücut ısısı yaklaşık 37 C civarındadır. Hipotermi tanısı vücut sıcaklığı 35 C altına düştüğünde ortaya çıkar. Durumun belirti ve semptomları vücut sıcaklığının düşüklüğüne göre değişir. Vücut ısısı düşen bireylerin kalbi, sinir sistemi ve diğer organları normal faaliyet gösteremez.
Vücut ısısı 420C 'ye yükseldiğinde beyin hücreleri etkilenir. 44 0C'ye ulaştığında ise beyin hücreleri ölür, solunum merkezi durur. doku proteinleri yıkılır, vücut enzimleri inaktive olur ve ölüm meydana gelir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Normal bir yetişkinin vücut sıcaklığı genellikle 37 derece olmalıdır. Ancak bu sıcaklık 35 derecenin altına düştüğünde hipotermi durumu ortaya çıkar. Genellikle rüzgârlı hava koşulları, soğuk su ve soğuk yaşam alanlarında bulunma, vücut sıcaklığının azalmasına sebep olabilir.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Yetişkinler için ateşin 39,4 santigrat derecenin üzerinde olması tehlikeli bir durumdur.
Hemen telaşa kapılıp panik yapmayın. Ateşli çocuğun üzerini örtmeyin, odanın ısısını düşürün. 38 -38,5 derece ateş normalin biraz üzeri olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa veya öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurun.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Vücudun normal ısısı, 35,5 – 36,8 derece aralığında yer almaktadır. Çocuklarda vücut ısısı 37,5 dereceye kadar normal kabul edilse de 37'yi geçiyorsa dikkatli olunmalıdır. 37 derece ve üzeri bir enfeksiyon başlangıcı olarak kabul edilebilir.
Çocuklarda Yüksek Ateş
Koltuk altından 37, kulaktan 37.3 ve makattan ise 38 derecenin üzerindeki ateşlerde yüksek ateşin varlığından bahsetmek gerekiyor. Yapılan deneysel çalışmalara göre 39 dereceye kadar olan ateşte kişinin mikroplara karşı savunma işlevi artıyor ve mikrop üremesi baskılanıyor.
Doktorunuzun önereceği ateş düşürücüleri kullanın. Çocuğunuzun normalden fazla sıvı almasına, susuz kalmamasına dikkat edin. Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın.
Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
Sanılanın aksine ateşin derecesi ile havale riski arasında doğru orantılı bir ilişki yoktur. 37,8 gibi düşük derecede ateşte de havale geçirilebilir. Ateşin 39-40 derece olması gerekmez.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri