632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken tutarların gelir tablosuna aktarılması için kullanılır. Örnek: Dönem sonunda maliyet hesaplarından genel yönetim giderleri hesabında biriken 265,000 TL değerinde tutar bulunmaktadır.
Yansıtma Hesapları: Fiili maliyetlerin uygulandığı durumlarda, gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre önceden saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
653 Komisyon Giderleri Hesabı: İşletmenin DİĞER OLAĞAN faaliyetleriyle ilgili olarak yani esas faaliyeti dışında kalan faaliyetleri ile ilgili olarak acente, temsilci ve benzeri işletmelere ödediği komisyon giderlerinin izlendiği hesaptır. ” Firmanızın esas faaliyeti tekstil işidir.
770 Hesap İşleyişi
Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin giderleri vb. giderler, Genel Yönetim Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
Genel Yönetim Giderleri: İşletme politikalarının tayini, organizasyonu, personel işleri gibi genel yönetim faaliyetleri ile ilgili olarak yapılan malzeme, personel, dışardan sağlanan fayda ve hizmet ile amortisman gibi giderler bu grupta yer alır.
İlgili 16 soru bulundu
Örnek: Yardımcı malzemeler ve işletme malzemeleri, ustabaşı ücretleri, üretimde kullanılan makinelerin ve üretimin gerçekleştirildiği fabrika binasının amortisman giderleri, ısıtma ve aydınlatma giderleri.
Giderler; sabit giderler, değişken giderler ve karma giderler olarak sınıflandırılır.
Ġşletmelerin yönetim fonksiyonlarına ilişkin olarak ortaya çıkan giderler muhasebede genel yönetim giderleri olarak adlandırılmaktadır.
771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANS. HES. Bilanço gününde 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabında biriken tutarlar 771 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ YANSITMA HESABI yardımıyla 632 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır.
653 Komisyon Giderleri Hesabı: İşletmenin diğer olağan faaliyetleriyle ilgili olarak yani esas faaliyeti dışında kalan faaliyetleri ile ilgili olarak acenta, temsilci ve benzeri işletmelere ödediği komisyon giderlerinin izlendiği hesaptır.
643 Komisyon Gelirleri Hesabı: Tahakkuk eden komisyon gelirlerinin izlendiği hesaptır. 643 Komisyon Gelirleri Hesabının İşleyişi: Komisyon gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonunda bu hesap 690 Dönem Kar veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılır.
623 Diğer Satışların Maliyeti Hesabı: İşletmenin esas faaliyet konusu ile ilgili diğer satış gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderlerin kaydedildiği ve izlendiği hesaptır. 623 Diğer Satışların Maliyeti Hesabının İşleyişi: Hesaplanan satışların maliyeti bu hesabın borcuna kaydedilir.
Tahmini maliyet sistemini kullanmayan mükellefler ise ilgili maliyetler gerçekleştikçe dönem sonunda gelir hesaplarına aktarıyor. Bu iki farklı sistemi kullanan mükellefler arasında yöntem farkını en aza indirmek için aradaki yansıtma hesapları büyük önem taşıyor.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
Yansıtma Hesapları: Bu hesaplar, "fiili maliyetlerin" uygulandığı durumlarda gider hesaplarında toplanan giderlerin tümünün; önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin kullanılması durumunda ise, bunlara göre saptanan giderlerin ilgili hesaplara yansıtılmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
Diğer ticari borçlar hesabı olarak adlandırılan 329 hesap, 32 ticari borçlar hesap grubundaki kalemlerin dışında tutulan ticari borçların izlendiği hesaptır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
660 KISA VADELİ BORÇLANMA GİDERLERİ
Dönem içinde ödenen veya tahakkuk eden bir yıldan az süreli (kısa vadeli) faiz giderlerinin takibi için kullanılır.
Kredi faiz ödemesi
yıl sonunda 780 nolu hesapta biriken tutarları yansıtma hesabı yardımıyla gelir tablosu hesabına yansıtmalıdır. Ancak uzun vadeli krediye ilişkin olan bu faizler uzun vadeli borçlanma giderleri hesabına yansıtılacaktır.
631 PAZARLAMA, SATIŞ ve DAĞITIM GİDERLERİ
Dönem sonunda pazarlama, satış ve dağıtım giderleri maliyet hesabında biriken tutarların gelir tablosuna aktarımı için kullanılır. Örnek: Dönem sonunda maliyet hesaplarından pazarlama, satış ve dağıtım giderleri hesabının borç kalanı 185,000 TL'dir.
İzleyen dönemlere ait kira gideri ise 280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER hesabının borcunda kayıt altına alınır.
Gider hesaplarındaki azalmalar alacak tarafına kaydedilir.
İşletme için kullanılan elektrik, doğalgaz, telefon, su, internet faturası, bina kira ve aidatı, mutfak ihtiyaç giderleri, temizlik giderleri, ofis giderleri gibi giderler her ay ödenen sabit giderler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri