Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Bu kapsamda şoför açığının kapatılması ve gençlerin istihdamına katkı sağlanması için büyük otobüs kullanacak şoförler için ehliyet yaş şartı 26'dan 24'e indirildi.
69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur.Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor. Emniyet yetkilileri de araç kullanan sürücülerin yaşı ile ilgili “Her şey sürücünün sağlık raporu ile ilgilidir. Ticari araçlarda 65 yaş sınırı vardır. Ama özel araç kullanan kişilerde yaş sınırı yok.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
69 YAŞINDAN GÜN ALANLAR KULLANAMAYACAK
Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi. İTEO Başkanı Aksu'nun mesajı şöyle: Değerli meslektaşlarımız; Ticari taksi alımı için ve şoförlük yapabilmek için 65 olan yaş şartı 68 olarak değiştirilmiştir.
18 yaşından büyük tüm çalışanlar sağlıkları işi yapmaya uygunsa, çalışabilir. 65 yaş üstü kişilerden sağlıkları işi yapmaya uygun olanlar için de aktif çalışan olduklarını belgelemeleri kaydıyla sokağa çıkma yasağı kısıtlamasına tabi değiller.
Src yaş sınırı 18 Eylül 2021 tarihi itibari ile güncellenmiştir. Buna gören src yaş sınırı 31 Aralık 2023 tarihine kadar 69 olarak güncellenmiştir. Src belgesi için yaş şartı aranmaktadır.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle, SRC belgesi (mesleki yeterlilik) olan sürücülerin 63 değil, 66 yaşına kadar çalışabileceklerini açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 14.09.2021 tarihinde yapılan düzenlemeyle, COVID 19 Tedbirleri Kapsamında karayolu taşımacılığında ağır ticari araç sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 65 olan yaş sınırını 69 yaş sınırına çekti.
C sınıfı ehliyet için Römork takılmamış bir çekici ile eğitim alarak sınava girmeniz gerekiyor. CE sınıfı ehliyet alırken ise aynı aracı arkasına takılan bir Römork ile birlikte kullanabilmelisiniz. C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor.
Tır ehliyeti alma yaşı 21'dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir. CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
Başvuruda Sağlık Raporunun alınış tarihi 30 günü geçmemiş olmalıdır. Raporda mutlaka “şoförlük mesleğini icra etmesine engel yoktur” ibaresi yer almalıdır. SRC 3 için ne kadar süre uzatımı söz konusu ise aynı süre Dijital Kart için de söz konusu olup, ilave bir başvuruya gerek yoktur.
2016 yılından itibaren ehliyetini yenileyenlerden, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlere sahip sürücüler, 5 yılda bir ehliyetlerini yenilemesi gerekir. Ehliyet süresini uzatmak için üstte bahsedilen tüm belgeler tekrar istenir(Biyometrik fotoğraf, sağlık raporu, harç ücreti ödemesi, sabıka kaydı).
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
Binlerce vatandaş ise 65 yaş üstü vatandaşların toplu taşıma kullanıp kullanamayacağını araştırıyor. 65 YAŞ ÜSTÜ OTOBÜSE BİNEBİLİR Mİ? 65 yaş üstü vatandaşlar 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren toplu taşıma araçlarını kullanabilecek.
Başkan Öztürk, alınan karar çerçevesinde otobüslerde ücretsiz olarak taşınan 65 yaş üstü vatandaşların artık ücretsiz taşımayı kullanamayacaklarını belirterek, “15 Ekim 2023 tarihinden sonra bu vatandaşlarımızın artık ücretsiz binişe son veriyoruz.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
M, motorlu bisiklet kullanabilmek için gerekli ehliyet sınıfıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri