Ne tür sucukları tüketebilirim? Süt proteini birçok sucuk türlerinde bulunur ki, özellikle açık renk sucuklarda. Ancak fırınlar ve kasaplar yasal olarak ürünlerinde kullandıkları maddeleri belirtmekle yükümlüdür.
Süt, yoğurt, peynir, tereyağ, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların hepsinde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Tereyağı severlere, hem de %100 bitkisel!
Becel Tereyağı Severlere Vegan sertifikalı bir üründür, süt ve süt ürünleri içermez.
NORMAL EKMEK (250 gr)
Ekmeklik buğday unu, su, ekmek mayası, gluten, peyniraltı suyu tozu, tuz, üzüm sirkesi, gıda enzimleri (fungal alfa amilaz, hemiselülaz, proteaz). Gluten, süt ve süt ürünleri içerir. İz miktarda susam ve fındık içerebilir.
Margarinler; renk, lezzet ve yapı olarak tereyağına benzeyen bir emülsiyon (su-yağ karışımı) olup; bitkisel yağ, süt,yoğurt, peynir suyu tozu, su, vitamin gibi girdiler kullanılarak hazırlanır.
İlgili 34 soru bulundu
Hayır, bulunmaz. Sade makarna, durum buğdayı irmiği ve su ile üretilmektedir.
Süt alerjisi olan çocuklar anne sütü ile besleniyorsa annenin de diyet yapması gerekiyor. Çünkü anne sütünden de süt alerjenleri geçebilmektedir. Bu nedenle emziren ve çocuğunda süt alerjisi olan annelerin süt ürünlerinden ve dana etinden sakınması gerekmektedir.
İnek sütü protein alerjisinde; içerisine süt katılmamış unlu mamuller, ekmekler, makarna ve tahıllar, patates, pirinç, ,tüm taze sebzeler ve meyveler; kümes hayvanları, hindi, balık, kuzu eti, fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller; fındık, fıstık, badem, ceviz, tofu, bitkisel tüm yağlar; ayrıca ev yapımı ...
Tariflerde sütü eşit miktarda su, meyve suyu , zenginleştirilmiş soya , pirinç , badem veya kenevir ile değiştirin. Tereyağı yerine sütsüz margarin kullanın. Süt içermeyen soya yoğurdu ve soya peyniri deneyin. Bazı vegan yoğurtlar ve peynirler iyi seçenek olabilirler.
Şu ürünler de inek sütü proteini içerebilir: Keçi sütü, koyun sütü, puding, kremalar. Keçi ve koyun sütünün inek sütü ile çapraz reaksiyonu nedeni ile inek sütü proteini alerjisi olan çocuklara keçi ve inek sütü verilmediği gibi bu hayvanların yoğurt ve peynirleri de verilmemelidir.
Bitki bazlı süt alternatifleri baklagiller (soya), tahıllar (yulaf, pirinç), kuruyemişler (badem, hindistancevizi), tohumlar (keten, kenevir) veya diğer tahıllardan (kinoa, teff) yapılabilir. Bazı ürünler, süt sütüne benzer hale getirmek için kalsiyum ve D vitamini ile takviye edilirken, diğerleri değildir.
İnek sütü içeren yiyecekler inek sütü alerjisi olan kişiler için sakıncalıdır. Simit, tost, yoğurt, dondurma, bebe bisküvisi, hazır çorba gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
Tereyağının içinde bulunan süte ait tüm bileşenlerin buharlaştırılarak elde edildiği sade yağ, süt alerjisi olanlar için de kullanıma uygundur.
Her çeşit peynir, süt içerir. Kaynamış ve füme jambon gibi saf et çeşitleri süt içermez. Ama yarı konserve sucuk/sosis/salam ve ciğer ezmesi bazen süt içerebilir, bunların süt içermeyenlerini seçin. Hiç bir saf et çeşidi süt içermez ama yarı konserve olanlarında süt bulunabilir.
Laktozsuz süt yağ oranı % 30'dur ve laktozsuz süt protein oranı %28'dir. Yani 200 mililitre laktozsuz sütte 6 gram protein ve yaklaşık 6 gram da yağ bulunmaktadır.
Bebeğinde inek sütü alerjisi olan annelerin diyet yapması kaçınılmaz. Aksi takdirde bebeklerinde deri döküntülerinden gaza, solunum yolu enfeksiyonlarından büyüme geriliğine kadar birçok sorun yaşanabiliyor.
Eğer tedavi edilmezse bebeklerde büyüme-gelişme geriliğine neden olabilir. İleri derecede inek sütü protein alerjisi olan bebeklerde ise anafilaksi dediğimiz şok tablosu ortaya çıkabilir.
İnek sütü protein alerjisi olan bir bebek; kahvaltıda süt ve ürünleri içermeyen besinlerden ayına uygun olanları tüketebilmektedir. 9. ay için örnek olarak; kahvaltı menüsünde yumurta, tuzsuz zeytin, üzüm pekmezi, tam buğday ekmeği veya sütsüz hazırlanan pankek ile meyve, patates püresi olabilmektedir.
Helva, Türkiye'de, Balkan ülkelerinde ve pek çok Orta Doğu ülkesinde yaygın bir tatlı. Temel malzemeleri un ya da irmik, yağ, şeker, süt, kaymaktır.
Süt alerjisi olanların çikolata seçerken süt içermeyen bir çikolata yemesi gereklidir. Fıstık ve ağaç yemişleri: Bazı çikolatalar fıstık ve kuruyemiş içerir. Ancak içerik olarak fındık, fıstık içermeyen çikolatalar bile fındık veya fıstık alerjisi olan kişileri etkileyebilir.
İnek sütü proteini alerjisi çok yaygındır ve 1 yaşından küçük bebeklerin %2-3'ünde görülür. Çocuklar büyüdükçe risk azalır ve 6 yaş ve üzeri çocukların % 1'inden daha azında görülür.
Ciltte kaşıntı, kızarıklık, ürtiker (kurdeşen), egzama, olabilir. Kusma, ishal, mukuslu, kanlı kaka, gaz sancısı, kabızlık gibi sindirim sitemi bulguları, hapşırma, kaşıntı, akıntı gibi burun belirtileri, hırıltı, öksürük, nefes darlığı gibi akciğer bulguları ortaya çıkabilir.
Süt ve süt içeren gıdalardan uzak durmak süt alerjisi açısından oldukça önemlidir. Aynı zamanda süt alerjisinde anti histaminik ilaçlar verilir. Anti histaminik ilaçlar süt alerjisinin bütün belirtilerini en az seviyeye indirir. Böylece anti histaminik ilaçlar ile birlikte süt alerjisi tedavisi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri