Kabuğu beyazımsı yeşil renkte, üzeri hafif tüylü ve uzunlamasına çizgilidir. Türkiye'de en yaygın tüketim şekli ev tipi turşu yapımıdır. Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir.
Sağlıklı beslenmek için taze hali, nar, fesleğen ve çeşitli yeşillikler kullanılarak salata halinde tüketilir. Cacık yapımında kullanıldığında farklı ve ferahlatıcı bir etki yaratır. Tüylü acurun içi oyulup, kurutularak dolma yapılır. Taze hali, salatalık gibi doğrudan tüketilebilir.
Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir. Kabak yemeğine benzer lezzette zeytinyağlı acur yemeği yapılabilir.
Acur turşusu ortalama 21-24 gün içerisinde tamamen hazır olur. Bu süre içerisinde turşunun kapağını açmayın ve hava almadığından emin olun.
Yumuşama: Turşu üretiminde karşılaşılan sorunların başında, zaman zaman ekonomik kayıplara da yol açan yumuşama gelmektedir. Yumuşamanın başlıca nedenleri şunlardır: Salamura tuz konsantrasyonunun yüksek tutulması, yumuşamanın en önemli nedenidir.
İlgili 22 soru bulundu
Acur turşusu tarifi püf noktaları nelerdir? Acurların üzerine kürdanla delikler açmalısınız. Bu delikler sayesinde acurlar içerisine sirkeli suyu çekecek ve daha lezzetli olacaktır. Yaptığınız turşularınızı kuru ve serin bir ortamda 3 hafta boyunca muhafaza etmelisiniz.
Acur Turşusu Nasıl Yapılır? Acur turşusu yapmak için; ilk olarak 1 litre çeşme suyunu kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp, içine yarım su bardağı üzüm sirkesi ekleyin.
Üzerinde girintili çizgiler olan acur oldukça yaygın tüketilir. Kabuğu soyulmadan yıkanarak çiğ halde bile tüketilebilir. Aynı zamanda turşusu yapılan acurun besin değeri de oldukça yüksektir.
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Olgun acur; rendelenip, bal ile karıştırılıp yenilirse sarılık hastalığının geçmesine yardımcıdır. Acur çekirdekleri dövülüp sonra kaynatılır. Daha sonra da balla tatlandırılıp aç karnına 1 çay bardağı içilir ise idrar söktürmeye yardımcıdır. Böbrek ağrılarını tedavi edici özelliği mevcuttur.
Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
Acur Mardin'de yetişir. Mardin'e özgüdür.
Acur tohumları 15°C ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda 8-10 gün içerisinde çimlenir.
Acur (Cucumis melo var. flexuosus), kabakgillerden, kabuğu çizgili ve nadiren tüylü, bir hıyar çeşidi gibi görünse de gerçekte bir kavun varyetesidir.
Fakat çiğ sebzeleri aç karna tüketmek şişkinlik, karın ağrısı ve midede yanmaya sebep olabilir.
Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
Eğer turşunuzu hazırlarken özellikle su, sirke ve tuz oranları arasında bir dengesizlik varsa suyu bulanıyor ve turşularınız yumuşuyor veya küfleniyor. Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Not: Aspirini turşumuz kurarken ekleme sebebimiz turşumuzun daha geç baritlanmasını sağlamak içindir.
İyi bir kalp dostudur. Sodyumun kötü etkilerini azaltır. Çözünür lif bakımından zengin olduğundan kabızlık problemi çeken kişilere oldukça yararlıdır. Acur k vitamini bakımından zengindir.
Acur yeşil domates kırmızı biber doğranır ve tuzu eklenir. Kapak kapatılır. Hafif kısık ateşte kavrulur.Domatesler suyunu verip çekene kadar sonra sıcak suyu pirinç pul biber karabiber ilave edilir. Yarım saat pişirilir acura göre suyu değişir azaltıp çoğaltabilir.
Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan turşu, aşırıya kaçmadıkça kilo vermenize destek olur.
Seçtiğiniz havuçları güzelce yıkayın ve dış kabuklarını soyun. Eğer ki kabuklarını soymak istemiyorsanız havuçları 10 dakika kadar sirkeli suda bekleterek mikropların kırılmasını sağlayın. Bir havucu ısıra ısıra yemeyi seviyorsanız dahi turşu kurmak için havuçları doğramayı mutlaka tercih etmenizi öneririz.
Acur Turşusu Tarifi (Hıta, Kıtte, Küte, Trozi) - Kıtır Kıtır Acur Turşusu Nasıl Yapilir? İki litre içme suyuna (veya kaynatılmış soğutulmuş suya) kaya tuzu, limon tuzu ve sirke ilave edilerek tuz eriyinceye kadar karıştırılır. Sarımsakların kabukları soyularak hazırlanır.
Türkiye'nin En Meşhur Acur Turşusu
Türkiye'nin en meşhur turşusunun hangisi olduğu tartışılabilir ama bize göre en lezzetlisi, en doğal ve en iyi turşu nerede yapılır sorusunun cevabı bellidir: Ankara'nın Çubuk ilçesi Türkiye'nin turşu merkezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri