Yüreğir ilçesi, Arap yemek kültürünün baskın olduğu bir ilçedir. Kente özgü acılı Adana Kebabı, şırdan, mumbar, sakatat yemekleri, içli köfte, babagannuş, humus gibi tat bu ilçede öne çıkan yemekler olarak bilinmektedir.
Yüreğir, kuzeyde dağlık, güneyde ovalık iki kısımdan oluşmaktadır. İlçenin merkezi ovada kurulmuştur. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı olan Yüreğir, tipik Akdeniz iklim bölgesindedir. İlçenin kurulu bulunduğu zemin alüvyon kökenli olup, kum, çakıl, silt ve kilden oluşmaktadır.
Adana'ya özgü olsa da tüm Türkiye'de kebapçıların menülerinde yer alır.
Adana halkı tarafından fazlasıyla rağbet gören işletme, şalgamı ile de meşhurdur. Her türden ve milletten farklı yemek yeme seçenekleri sunan Seyhan, alkol servisi yapan mekanlara da sahiptir. İlçede 1 adet barlar sokağı da bulunmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Adana'nın meşhur tatlılarında karakuş (taş kadayıf), kedibatmaz, bici bici, karsambaç, cevizli sarı burma tatlısı, cezerye tatlısı, Adana usulü halka tatlısı yer almaktadır.
Adana'da adı Kıyma kebabı diğer her yerde adı Adana Kebabı. Dürüme sarıp, dilimleyip, yoğurt ve salça sos ile servis edilirse bazı yerlerde “Beyti Kebabı” denir. Bazı yerlerde de Sarımsaklı olanına Beyti kebabı denir.
Orijinal Adana kebap için genel özellikler: Et: Orijinal Adana kebap, genellikle kuzu eti kullanılarak yapılır. Et, yağsız kıyma olarak kullanılır ve mümkün olduğunca taze ve kaliteli olmalıdır. Baharatlar: Adana kebabının lezzeti, özel baharat karışımından gelir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Kışın sıcaklık ortalaması 10 derece dolaylarındadır yazın ise 40 dereceleri bulur. İlkbahar ve sonbahar ayları da ılık geçer. Gezmek için en uygun zamanların bahar ayları olduğunu söyleyebiliriz.
Yüreğir İlçesi 05/06/1986 tarih ve 3306 Sayılı Kanunla Adana Merkezinde kurulan İki İlçeden biri olup, 27/02/1987 tarihinde faaliyete başlamıştır. Daha sonra Adana merkezindeki iki İlçe olan Yüreğir ve Seyhan ilçeleri ikiye bölünerek Sarıçam ve Çukurova İlçeleri kurulmuştur.
Adana sınırları içerisinde deniz yoktur ancak Akdeniz'e sınırı olan yerleşim yerleri bulunmaktadır. Bu bölgeler Karataş, Bahçe beldesi, Yumurtalık ve Tuzla'dır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal sınırları içerisinde kurulmuş olan Karataş, Adana'ya 48 km uzaklıktadır.
Adana'nın nüfus ve gelişmişlik açısından gelişmiş yerleşkelerinden birisi olan Yüreğir, şehrin merkez ilçeleri arasında yer almaktadır. Yüreğir, şehrin güneyinde yer almaktadır. Ceyhan, Seyhan, Karataş, Sarıçam ilçeleri ile komşu durumdadır. Batıda yer alan komşu illere D-400 karayolu ile bağlıdır.
1 porsiyon (151 gr) Adana kebap: 360 kalori.
Yoğurt, cacık ve türevleri her ne kadar ete yakışsa da, Adana kebap doğru adres değil. Adana kebaba masada közlenmiş domates ve biber, söğüş, salata eşlik eder.
Adana kebapla şalgam içilir, ayran içilir, rakı içilir kola içilmez. Köfteyle güzel gider kola.
Rehber I Adana'nın En Meşhur İçeceği Meyan Kökü Şerbeti - YouTube.
Adana mutfağına özgü bir meze olan teretür oldukça lezzetlidir. Çok basit hazırlanan bu mezenin temel malzemeleri marul, tahin ve yoğurttur. En önemli püf noktası ise marulu tuzla güzelce ovup suyunu sıkmak. Gerisi çokça basit.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Bici bici muhallebisi, yaz dönemlerinde yenilen, Adana iline özgü bir tür tatlı. Halk arasında kısaca bici bici adıyla anılır. En bilinen şekliyle rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbetten oluşur.
İlde km2ye 160 kişi düşmektedir. 01.02.2018 TÜİK verilerine göre 5'i merkez ilçe (Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Karaisalı) olmak üzere toplam 15 ilçesi ve belediyesi vardır. Bu ilçelerde 831 mahalle bulunmaktadır.
Vardabit, kuru fasulye, tahin ve tırnak pide ile hazırlanan yöresel bir lezzettir. Sarımsak ve bol maydanoz ile servis edilir. Servis edilmeden önce üzerine yağ kızdırılıp, dökülür. Ardından çok bekletmeden hemen servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri