Seyhan'ın Yeşilyurt Mahallesi Adana'nın en yüksek nüfusa sahip mahallesidir. Çukurova'nın Huzurevleri Mahallesi Adana'nın en yüksek nüfuslu ikinci mahallesidir.
Turgut Özal. #adana #losadanas.
01.02.2018 TÜİK verilerine göre 5'i merkez ilçe (Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam, Karaisalı) olmak üzere toplam 15 ilçesi ve belediyesi vardır. Bu ilçelerde 831 mahalle bulunmaktadır.
Çukurova, Adana'nın merkez ilçelerinden biridir. Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde yer alan ilçe, Seyhan Nehri'nin batısında bulunmaktadır. 350 bin nüfusu bulunan ilçe, şehrin en kalabalık ilçeleri arasındadır.
adananın yerlisi yörüktür. muhakkak yazın sıcağından kaçabilecekleri bir yaylaları vardır. yerlisi yörük türkmen, arap alevi ve apostolik ermeni olan şehir. arap alevi olanlar 19.yy.da osmanlı'nın tarımsal iskan politikası ile suriye tarafından getirilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 5,3 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en zengin ismi olurken, dünyanın 497'nci en zengin insanı oldu.
M.S. 7. y.y.'dan itibaren İslam ordularının bölgeye gelişi ile birlikte Arap tarihçileri Adana isminin eski peygamberlerden Yasef'in torunu Ezene'den geldiği fikrini ortaya atmışlardır.
Adana'nın Meşhur Hediyelikleri
Şalgam suyu, narenciye, Karatepe kilimleri, cezerye tatlısı, tarihi kazancılar çarşısından alınabilecekler, Adana yemenisi ve magnet Adana'nın meşhur hediyeliklerindendir.
Adana'nın ilçeleri sırası ile; Adana, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan, Pozantı, Saimbeyli, Sarıçam, Seyhan, Tufanbeyli, Yumurtalık ve Yüreğir şeklindedir. Adana'nın Kaç İlçesi Vardır? Adana'da toplam olarak 15 ilçe bulunur.
Adana'da en fazla Şanlıurfalıların yaşadığı belirlendi.
Adana'da ikamet eden kişilerin en fazla Şanlıurfa en az Yalova nüfusuna kayıtlı olduğu tespit edildi. Şanlıurfa'yı, Mardin, Osmaniye, Diyarbakır, Mersin, Adıyaman, Siirt, Elazığ, Kahramanmaraş, Niğde takip ediyor.
Toros Daglarinin zirvesinde yedi göller vardir. Seyhan nehri üzerinde Seyhan ve Çatalan Baraj gölleri, Ceyhan Nehri üzerinde Aslantas Baraj gölü ile, Karatas' da Akyatan ve Agyatan kus cenneti gölleri vardir. Iklimi : Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir.
Adana 2023 nüfusu, tahmini verilere göre 2.274.106. Bu nüfus verisi, eski yıllarıdaki nüfus artış hızlarına göre tahmini hesaplanmıştır.
Adana nüfus bakımından Akdeniz bölgesinin ikinci Türkiye'nin altıncı büyük şehridir. Türkiye'nin önde gelen ticaret merkezlerinden birisidir. Adana şehir merkezi Seyhan Nehri'nin üzerinde bulunmaktadır. Akdeniz'e kıyısı bulunan bu şehrimizin rakımı 23 metre olarak karşımıza çıkmaktadır.
Adana, Türkiye'nin Adana ilinin merkezi olan şehridir. Seyhan, Yüreğir, Çukurova, Sarıçam ve Karaisalı olmak üzere 5 ilçeye bölünür. Türkiye'deki altıncı büyük metropolitan alan olup ülkenin önde gelen tarım, ticaret ve kültür merkezlerinden biridir.
'HAVASI EN KİRLİ 3. KENT ADANA'
Adana, Türkiye genelinde havası en kirli 3. kent olmuştur. Üzülerek belirtmek istiyorum ki kentimiz, gürültü kirliliğinde ise birinci sırada yer almaktadır. Araştırmalar 81 ilden sadece 6'sının havasının temiz olduğunu göstermiştir” diye konuştu.
Gelelim bir zamanlar Adana'nın sahip olduğu Türkiye'nin dördüncü büyük şehri unvanına son yıllarda sahip olan Bursa'ya...
Serin mevsim 3,3 ay uzunluğundadır ve 1 Aralık tarihinde başlayıp 11 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 18°C altındadır. Adana bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 5°C iken yüksek sıcaklık 15°C düzeyindedir.
Adana bir ara devlete baş kaldıran Mısırlı Mehmet Ali Paşanın oğlu İbrahim Paşa tarafından işgal edilip, Mısır´a bağlanmıştır. 1840 yılında Londra Antlaşması ile yeniden Osmanlı Devletine geçmiştir.
192 bin ton greyfurt üretimi ile Türkiye greyfurt üretiminin %77'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir. 98 bin ton yerfıstığı üretimi ile Türkiye yerfıstığı üretiminin %57'sini karşılamakta olup bu alanda Türkiye birincisidir.
Adana yemekleri arasında en ünlüsü elde zırh ile kıyılan özel etten yapılan “Adana Kebap'' dır. Adana kebabının yanında servis edilen bol yeşillik ve yöreye özgü sebzelerle yapılan salatalara ek olarak pancar ve siyah havuçtan yapılan şalgam suyu ikram edilmektedir.
Adana ve çevresinde ikamet edip bu yörenin yerlisi olan Arap asıllı vatandaşlarımızın büyük çoğunluğu, Çukurova'ya Suriye, Mısır ve Lübnan'dan gruplar halinde XIX. yüzyılın ilk çeyreğinde göç etmişlerdir.
Nitekim 1608-1833 yılları arasında mütesellim*lik şeklinde idare edilen Adana, 1867'de Kozan, Cebelibereket ve İç-il sancaklarının birleştirilmesiyle bir eyalet haline getirilmiştir (bk.
Adana yerlisi Yörük Türkmen. Ama çok fazla göç alan bir şehir ve göç eden insanlar nedense memleketimizi bizden daha çok sahiplendiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri